De transport & logistiek sector blijft zich razendsnel ontwikkelen

De Nederlandse sector Transport en Logistiek is toonaangevend: per jaar is de sector goed voor € 53 miljard. Dat is 9% van de economie. Om nationaal en internationaal een toppositie te behouden, moet de sector innoveren. En dat is precies wat vervoerders en logistieke centra doen. Robots vervangen mensen in het havengebied, vrachtwagens rijden op eigen houtje door het land en onderdelen van machines rollen uit de printer. De toekomst heeft veel weg van een sciencefictionfilm.

Veel technologische innovaties zijn indrukwekkend en verbazingwekkend. Maar zijn die innovaties alleen maar leuk, of zijn ze ook nodig? In de sector Transport en Logistiek zijn slimme technologische toepassingen noodzakelijk om blijven voldoen aan alle wensen en eisen die die de ontwikkelingen in de branche met zich meebrengen. Dat neemt niet weg dat bestaande en nieuwe technologieën daarbij ontzettend interessant kunnen zijn.  

Geen tijd te verliezen

Efficiëntie komt op de eerste plek. De concurrentie tussen transportbedrijven is moordend. Vervoerders uit lagelonenlanden gaan bijvoorbeeld tot de ondergrens van wat haalbaar is qua kostenniveau. Om als welvarende economie met zulke lage tarieven te concurreren moeten bedrijven in de sector op zoek naar kostenbesparende, efficiënte oplossingen. Logistieke centra en transporteurs werken daarom nu al veel met sensortechnologie. Sensoren geven aan waar een vracht zich exact bevindt, waardoor alle schakels in de transportketen naadloos op elkaar aan kunnen sluiten. Met verkeersvoorspellingen kunnen chauffeurs en planners tijdig voor alternatieve routes kiezen als er verkeersopstoppingen zijn op de geplande route. Minder tijd is minder geld. Dat geldt bijvoorbeeld ook in het havengebied. Er zijn daarom al kades die uitgerust zijn met sensoren die aangeven wanneer er gebaggerd moet worden, zodat er geen oponthoud is voor schepen door baggerwerkzaamheden.

Duurzaamheid

Ook de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid zorgen ervoor dat er aanpassingen gedaan moeten worden in de sector. We kunnen nu al met zekerheid zeggen dat binnensteden in de nabije afgesloten gaan worden voor transport om CO2-uitstoot te beperken. Er zullen dus meer distributiecentra aan de rand van steden komen. En voor de bevoorrading van de binnenstad zijn nu al volop alternatieven in opkomst. De bezorgrobot voor poststukken rijdt al rond in een aantal grote steden en worden nu al vragen gesteld over het regelen van luchtverkeer, omdat drones producten gaan bezorgen. 

Eisen en wensen

Duurzaamheid en efficiëntie zijn praktische ontwikkelingen. Daarnaast heeft de sector ook nog te maken van de wensen en eisen van tussenhandelaren en eindgebruikers. Vandaag bestellen, morgen in huis, is al een gouden regel. En verwachtingen van klanten zullen alleen maar extremer worden de komende jaren. Vervoerders en logistieke centra moeten continu blijven innoveren als het gaat om inkopen, vervoeren, verpakken en plannen. En er moet rekening gehouden worden met concurrentie uit onverwachte hoeken. In de nabije toekomst print een consument bepaalde producten eenvoudig zelf met een eigen 3d-printer.

Gerelateerde artikelen