Echt shoppen was nog nooit zo leuk

Wie denkt dat de winkel uit het straatbeeld verdwijnt, heeft het mis. Dankzij nieuwe technologie wordt shoppen in een echte winkel juist nog leuker. Hoe? Met kassaloos betalen, druktemeters en virtual reality-toepassingen die draaien op een stevig netwerk.

1. Shoppen zonder kassa

Met één simpele klik reken je tegenwoordig je online winkelmandje af. Maar ook fysiek winkelen wordt steeds makkelijker. Zo krijgen klanten realtime persoonlijke aanbiedingen tijdens het winkelen en krijgen ze acties en prijzen die goed aansluiten op hun wensen. Daardoor voelt het bijna als een persoonlijke winkel. En de afrekenprocedure in de winkel is nóg handiger dan online betalen. Je pakt de producten en betaalt automatisch als je naar buiten loopt.

2. Shoppen met een virtual assistant

De virtual reality-bril is in de meeste huiskamers al niet meer weg te denken. Logisch dat dit ook voor retailers een goed middel is om in te zetten. Klanten kennen het en gebruiken het steeds vaker. Het wordt laagdrempeliger en goedkoper. En dat biedt nieuwe mogelijkheden: via online verkoopkanalen kun je klanten een veel rijkere productervaring bieden. Zij kunnen een product immers bijna vasthouden. In de stenen winkels biedt augmented reality – een virtuele ‘laag’ over de werkelijkheid heen – de mogelijkheid om virtual shopping assistants in te zetten. Zijn alle medewerkers bezet, dan kan zo’n virtuele assistent generieke vragen – ‘Is dit shirt er ook nog in geel?’ – alvast beantwoorden.


Whitepaper: De revolutionaire digitalisering van de retail

Winkels ontwikkelen zich tot connected stores. Met contactloze betalingen, tablets en narrowcasting. Laat je inspireren met deze gratis whitepaper.

Download


3. Smart shoppen met IoT

Steeds meer apparaten met een sensor krijgen een functionele rol op de winkelvloer. Denk aan schermen (narrowcasting) en zuilen die consumenten, gepersonaliseerd op basis van het online klantprofiel, welkom heten. Maar ook aan apparaten van andere partijen, zoals digitale kiosken of slimme camera’s. Zelfs boenmachines of koelschappen kun je intelligent verbinden aan het winkelnetwerk. Al dat dataverkeer stelt eisen aan je systemen en netwerk. Het moet flexibel genoeg zijn om pieken op te vangen en je moet makkelijk apparaten kunnen toevoegen.

Lees ook: In 3 stappen naar een persoonlijke én kantoorloze winkel.

Stevig netwerk nodig

Al die nieuwe technologie vraagt om een modern en up-to-date netwerk. Denk aan het gebruik van elektronische labels of de persoonlijke aanbiedingen via narrowcasting. Tel daar het datagedreven werken bij op, inclusief de applicaties die daarvoor nodig zijn. Voor de ultieme klantbenadering moet je medewerkers zonder storingen of haperingen bij al die applicaties kunnen. En dat náást het andere dataverkeer in winkels, inclusief de wifi voor je klanten.

Met de juiste middelen en technologie kunnen je medewerkers een echt persoonlijke beleving bieden aan je klanten. Die juiste set aan middelen en technologie bestaat uit een (gedeelde) desktop op de werkvloer, benaderbaar en goed in het zicht, plus een eigen handheld of mobile wearables – en dat alles met een moderne werkplek én telefonie uit de cloud. Dat maakt niet alleen individuele medewerkers, maar hele teams op de winkelvloer goed en via één nummer bereikbaar, vast en mobiel. Een cloudwerkplek, gebaseerd op Microsoft-technologie, kunnen we bovendien makkelijk koppelen aan specifieke bedrijfsapplicaties. Zelfs aan je legacysoftware. Je hoeft dus niet meteen afscheid te nemen van verouderde software, maar kunt deze in een beheerst tempo vervangen naar up-to-date cloudapplicaties.

De slotsom: houd je stenen winkel open en geef ’m een nieuwe impuls met een stevig netwerk. Zo geef je met kassaloos betalen, augmented reality en een virtual assistant je klanten een nog prettigere winkelervaring.

Benieuwd hoe we je kunnen helpen met een stevig netwerk voor je stenen winkel? Lees dan ook onze whitepaper: De revolutionaire digitalisering van de retail.

Gerelateerde artikelen