De klant centraal, maar dan echt

De Verkenners is een serie gesprekken over het leven & werken van morgen. Een reeks vol inspiratie vanuit mensen die zelf hun pad kiezen.

We zitten alweer in Zoku in Amsterdam. Dit keer met een van de twee oprichters zelf: Hans Meyer. Al snel komen we erachter dat Hans en ik in hetzelfde jaar de Hoge Hotelschool hebben afgerond. Hij in Den Haag, ik in Maastricht. Ongetwijfeld zijn we elkaar in die tijd al eens tegengekomen. Kleine wereld.

En grappig ook dat dat is wat Hans nastreeft. De wereld weer een beetje kleiner en persoonlijk maken. Ondanks, of misschien wel, dankzij alle mogelijkheden die er tegenwoordig zijn. Zoals bij elke ontmoeting voert Marco van Gelder het gesprek, en ik schrijf mee en observeer.

Zoku is een hotel, en toch weer niet. Een werkplek, en toch weer niet. Een restaurant, en toch weer niet. Niet helemaal. Iets van alles; een hybride om te wonen en te werken voor mensen die een paar dagen of een paar maanden in Amsterdam komen werken. 

In de traditionele hotellerie - en als oud-hotello weet ik er alles van - gaat het om ‘heads in beds’. In een hotel neemt het bed de meeste ruimte in. Hans komt met een nieuwe categorie, die inspeelt op een diepere behoefte. Niet zomaar een plek om te slapen. In de kamers hier wordt heel slim omgegaan met de ruimte. En het bed is zeker niet het middelpunt. Het zijn ware mini-huisjes. Daarbij is dankbaar gebruik gemaakt van alle slimmigheden die je in de tiny house beweging ziet.

Hans is een man met een missie en een flinke dosis ambitie. In 10 jaar tijd wil hij samen met zijn zakenpartner Marc Jongerius 50 Zoku’s neerzetten over de hele wereld. En dit is nummer één Het prototype zeg maar.

 

De klant centraal, maar dan echt

Daar ging wel iets aan vooraf. Want om zover te komen reisde Hans eerst de wereld rond. Aanvoelen hoe het is om van huis te zijn. Inzichten opdoen door zelf als zijn doelgroep te leven. Daarna ging hij aan de slag met een team. Hij voegt eraan toe “met meer vrouwen dan mannen”. (Talk about diversity, geen quotum, gewoon doen omdat het werkt).  “Het hele concept is rondom de klant gebouwd. Gebaseerd op gesprekken met klanten. En ook kwamen er internationale medewerkers van grote techbedrijven langs om mee te denken over de social spaces. Uiteindelijk resulteerde het in dit concept. “De klant centraal stellen. Iedereen heeft het erover, maar ze doen het niet. Wij hebben 150 interviews gehad met mensen in onze doelgroep. We hebben 5 prototypes ontwikkeld en die werden door zo’n 200 mensen getest. In totaal hebben we met 290 mensen uit onze doelgroep samengewerkt om te komen waar we nu zijn.”

Internet verandert hoe we in het leven staan

“Door de kwaliteit van het internet kan iedereen onafhankelijk van plaats en tijd werken. En de snelheid van vernieuwing is hoog. Wij geloven ook in de flipside of technology. Iedereen zit op zijn mobiel. Mensen raken het echte contact kwijt. In de wereld van vandaag waarin alles online gebeurt, hebben mensen een diepe behoefte aan persoonlijk contact, het ‘samen zijn’ met andere mensen”, vertelt Hans. “En dat is wat Zoku biedt. Een plek waar je kunt slapen, eten, werken of gewoon ‘zijn’, met andere mensen.” Daarom doet Zoku meer. Zoals het organiseren van community nights; bijvoorbeeld een avond ganzeborden. Klinkt misschien kneuterig, maar Zoku's residents zijn er razend enthousiast over.

To be the most desirable homebase, where people and ideas can grow. Dat is wat Zoku wil zijn.

Ondernemen is verbinden

Als startende onderneming kijkt Zoku naar andere ondernemingen in dezelfde fase. “We kunnen veel leren van start-ups and scale-ups. En we geloven in de verbinding van corporates and start-ups. Het is complementair. We hebben elkaar iets te bieden.” Ook hier gaat het weer om verbindingen leggen en dit faciliteren. Een rode draad die we in de overtuiging van veel verkenners tegenkomen.

En natuurlijk zien we ook hier de drang naar innovatie. “Niet veranderen om te veranderen, maar omdat we geloven dat het beter kan. Randvoorwaardelijk in de manier van werken hier is daarom ‘always beta’. Het is nooit af, het is een continue staat van experimenteren.”

En het slim omgaan met middelen. Duurzaamheid. “The world doesn't need more stuff, it needs smarter solutions" is Zoku's motto. “De stijl van Zoku draait om simplicity & quality. Een combi van Japans en Nordic. We gaan partnerships aan met partijen zoals Muuto. Dat heeft meer waarde voor de gasten en zorgt ook voor lagere kosten. “

Mensen zijn de grootste asset

Wezenlijk onderdeel van wat Zoku biedt ligt in de handen van Zoku's team. In het menselijk aspect zit de kracht maar ook de kwetsbaarheid. “De grootste uitdaging is de schaalbaarheid in relatie tot de lokale cultuur. Binnen het team zijn leads en sidekicks, en die heb je beiden nodig. We werken met een platte structuur waar systemen als Holacracy ons inspireren.

Als team delen we dezelfde passie. Blij worden, het gevoel hebben met relevante dingen bezig zijn. We hunten medewerkers op sociale skills. De rest is prima aan te leren. Het is dus niet een kwestie van technisch maar sociaal schaalbaar maken van het concept. “

De wereld verder helpen

Je begint een onderneming en dan staat het er. Goed gedaan. En op dat punt aangekomen krijgt Hans ook de vraag wanneer hij eruit zou stappen. Over zijn zogenaamde exit strategie. Kenmerkend voor de tijd waar we in zitten, waarin alles wordt geclassificeerd in termen van geld/opbrengst. Welk bedrag zou daartegenover moeten staan? Hans is, net als de andere verkenners, iemand die op een andere manier naar de dingen kijkt. Het gaat hem niet om de opbrengst, maar om de waarde en de impact. Dan komt opbrengst vanzelf. Zijn antwoord is duidelijk en zeer stellig. “Dat is een stompzinnige vraag. Het is voor mij niet relevant en ik denk er niet over na." Hij is bezig met de vraag ‘Hoe kun je zorgen dat hier goede dingen gebeuren. De wereld verder helpen.”

Waardering en doorzettingsvermogen

“We staan nummer 1 op Tripadvisor.” Hij kijkt even naar de laatste recensies. Zo te zien, iets wat hij een paar keer per dag doet. Gewoon even checken. “Want dat zijn je klanten. Het gaat voorbij gladde marketing.”  En de feedback van klanten is lovend. Naast de waardering van klanten is er ook erkenning vanuit de markt. Zoku wint de Radical Innovation Design Award for Hospitality en bij de National Geographic Traveller Big Sleep awards wint Zoku in de categorie GameChanger. Mooie erkenning en een duwtje in de rug.

Hans sluit af als ondernemer met wat er voor nodig is om verder te komen dat dit succes. “Je moet Ausdauer hebben. Checken of je met de goede dingen bezig bent en gas geven. Geloof erin hebben. En het moet pijn doen als het niet lukt. Pain & Gains. Je doet het ‘out of love, not out of money.”



Een mooie ondernemer. Mensen met elkaar in verbinding brengen. Echt vanuit de klant werken en eigentijds inzicht in de waarde van je eigen mensen. Een inspirerend verhaal vanuit de praktijk. Vol ambitie, en nu al met een geweldig resultaat. Commercieel, dat zeker, maar gedreven vanuit waarde. Hans laat zien dat je geen softie hoeft te zijn om de wereld te veranderen. Dat je met een zakelijke aanpak echt een verschil kan maken.


 

En nu ben je natuurlijk heel nieuwsgierig naar Zoku. Kijk dit leuke filmpje, dan snap je meteen waar Hans het over heeft en wat hij met 'zijn' Zoku wil bereiken.

·       Drie trends in flexibiliteit met Marco van Gelder

·       Wakker worden met Arthur van de Graaf

·       Het is tijd voor disruptie met Erik Veldhoen

·       Ik wil de generatie na mij niet met de zorgen opzadelen met Sanderine van Odijk

·       We zijn sociaal inefficient met Frank Verborg

·       Er is meer dan genoeg maar het wordt tijd dat we dag gaan zien met Nico Baken

·       Agile werken en empirisch denken met Robert Schenk

·       Elke massa begint met een kleine beweging met Robert van Ieperen

·       Kunst als maatschappelijk instrument met Edwin Stolk

·       Alles zien vanuit de context met Sonja van Meerbeek 

Over Margot van Brakel

Margot werkt bij KPN als Organizational Excellence consultant. Over hoe digitalisering en ‘social’ impact hebben op onze manier van werken, organiseren en communiceren (zowel binnen de organisatie als met groepen daarbuiten). Kortom, ze houdt zich bezig met de productiviteit (in de breedste zin van het woord) van de medewerkers in dit grote bedrijf. Ze publiceert regelmatig over dit onderwerp op onder andere DutchCowgirls.

- Auteur: Margot van Brakel

Gerelateerde artikelen