De iPhone 12: prestatiemonster voor de zakelijke markt

Met de nieuwe iPhone 12 introduceert Apple een prestatiebeest dat ook de veeleisende zakelijke gebruiker méér dan tevreden zal stellen. Behalve een krachtige A14-processor heeft de belangrijkste nieuwkomer van 2020 ook 5G aan boord.

Reden genoeg voor Apple om op de uitnodiging voor het (virtuele) iPhone 12-evenement de slogan ‘Hi, Speed’ te zetten. Zeker nu videobellen voor het werk noodzakelijk is geworden, is snelheid geen overbodige luxe. Data zijn sneller uit te wisselen als je op een 5G-net zit en reactietijd is heel kort. Daardoor is ook bij het videobellen de vertraging minimaal. Met de komst van de nieuwe 5G-iPhones krijgt de mobiele gebruiker in één klap veel meer keuze. Verwacht wordt dat Apple samen met Samsung deze markt gaan domineren. 

Vier nieuwe modellen

Anders dan de afgelopen drie jaar toen Apple telkens drie nieuwe iPhones uitbracht, zien nu liefst vier nieuwe modellen het levenslicht. De iPhone 12 komt met een 6,1 inch scherm. De iPhone 12 Pro heeft dezelfde schermgrootte als het standaard model, maar zit qua specificaties hoger in de boom. Het paradepaardje is de 12 Pro Max met een scherm van 6,7 inch, groter dan zijn voorganger 11 Pro Max van 6,5 inch. De standaard-iPhone komt met een opslagcapaciteit van 64 GB, de luxere modellen krijgen het dubbele. 

Later dit jaar wordt de meer compacte iPhone 12 mini verwacht. Deze heeft een 5,4 inch scherm. Wie de afgelopen maanden een iPhone met een kleiner scherm wilde, was aangewezen op de duurdere iPhone 11 Pro. Apple komt met de iPhone 12 mini tegemoet aan Apple-fans die een kleiner scherm wensen, zonder in de zeer luxe klasse te belanden.

Apple Event

Tijdens het Apple Event, het jaarlijkse hoogtepunt voor Apple-fans, werden alle specs van de nieuwe modellen bekendgemaakt. Nadat afgelopen september nieuwe modellen van de iPad en de Apple Watch waren aangekondigd, werd nu ook de iPhone 12 gepresenteerd. 

Behalve 5G is de grootste vernieuwing de LiDAR-scanner, een sensor op de Pro-versies waarmee de camera de hele omgeving kan scannen. De iPhone kan nu heel snel afstanden meten en 3D-objecten herkennen. Vooral voor makelaars, aannemers en andere mensen die in de bouw werken, is zo’n ingebouwd meetapparaat geweldig handig. 

Wereld aan nieuwe mogelijkheden

De iPad Pro was als eerste van de LiDAR-techniek voorzien. Nu ook de iPhone Pro zo’n sensor heeft, valt een breed scala aan applicaties te verwachten die hier op voortborduren. Ook bij artificial intelligence, fotografie, augmented reality en (serious) gaming kan zo’n scanner een wereld aan mogelijkheden openen. Dankzij LiDAR is er tijdens het fotograferen sprake van een betere dieptemeting en kan je telefoon bijvoorbeeld ook in een helemaal witte ruimte op de foto diepte suggereren. De komst van LiDAR betekent ook dat de autofocus in het halfduister veel beter werkt. Volgens Apple-topman Tim Cook gaat dit zes keer sneller. Een ander voordeel is dat medewerkers die een serious game volgen, zichzelf bijvoorbeeld in een ruimte kunnen plaatsen en zo op weg worden geholpen om iets beter te leren bedienen. Denk aan het bedienen van ingewikkelde apparatuur. 
De gebruiker kan bijvoorbeeld in een game door zijn eigen huiskamer heen lopen.

Op zakelijk gebied kan LiDAR worden toegepast bij training en begeleiding van medewerkers, bijvoorbeeld in de zorg. De 3D-sensor wordt bij de iPhone 12 gecombineerd met een twee-lenzensysteem. Bij de luxe modellen beschikt de camera over drie lenzen.

Beter beeld

Alle vier de nieuwe iPhones krijgen een Super Retina XDR-scherm, Apple's eigen verbeterde versie van OLED. Bij de iPhone 11-serie hadden alleen de Pro-modellen zo’n display. XDR biedt een grotere helderheid en een meer nauwkeurige weergave van de kleuren. Ook de batterijduur wordt hierdoor verlengd.

Als krachtbron fungeert de A14 Bionic, dezelfde snelle chip die de iPad Air aanjaagt. Deze processor kan beter overweg met intensief rekenwerk bij toepassing van artificial intelligence (bijvoorbeeld door de camera) en augmented reality. 

Nieuw design

De grote hamvraag ieder jaar is hoe de nieuwe iPhone eruit gaat zien. De afgelopen jaren zochten de ontwerpers het vooral in ronde vormen, maar ditmaal zijn de randen meer hoekig. De toestellen hebben strakke, vlakke zijkanten. Na de iPhone 6 die in 2014 verscheen, betekent dit een terugkeer naar het design waar Apple zoveel furore mee maakte. De vormgeving doet denken aan die van de iPhone 4 en 5. Dit verhoogt de herkenbaarheid van de nieuwe modellen. De iPhone 12 steekt in een aluminium behuizing, terwijl de achterkant van glas is. De beide Pro-versies zijn van metaal,  solide en krasbestendig

Een belangrijke reden waarom de iPhone zo veel zakelijk wordt gebruikt, is die solide bouw. IPhones hebben gemiddeld een aanzienlijk langere levensduur, maar net zoals bij andere smartphones wil het glas van het scherm na enige tijd krassen vertonen. Apple en zijn toeleveranciers werken er hard aan het glas nog robuuster te maken. Het eerste resultaat is het gebruik van Corning’s Ceramic Shield. Volgens Apple-topman Tim Cook is dit het sterkste glas dat ooit in een smartphone is toegepast. Dit materiaal heeft een vier keer grotere kans om een val te overleven zonder dat het glas breekt. “Het is de grootste sprong voorwaarts in duurzaamheid ooit”, aldus Cook.

Efficiënter werken met iOS 14

De nieuwe iPhones draaien op iOS 14, het nieuwe besturingssysteem dat met name de zakelijke iPhone-gebruiker zal aanspreken. Alles werkt nog sneller, slimmer en overzichtelijker. Drukbezette mensen kunnen voortaan efficiënt hun werkdag doorkomen. Bovendien hebben zij meer keuze uit nieuwe iPhone-modellen dan voorheen. 

Al deze features maken ook zakelijk gezien de investering in een iPhone nog aantrekkelijker. iPhones behouden ook na vijf jaar hun waarde, terwijl veel concurrenten dan niets meer waard zijn. 

Gerelateerde artikelen