De digitale transformatie in het onderwijs

Van volle boekentas naar tablets

Het is alweer even geleden, maar toen ik naar de middelbare school ging, kreeg ik een enorme doos boeken thuisgestuurd. Op 1 van mijn 1e dagen vergat ik een boek. Mijn biologiedocent zei toen tegen me ‘Neem morgen wel al je boeken mee!’. Ik propte de volgende dag braaf de hele doos boeken in mijn rugzak, zodat ik bijna achteroverviel. De docent bedoelde natuurlijk alleen al mijn boeken voor díe dag, wist ik veel.

Scholieren van tegenwoordig kunnen zich zo’n scenario haast niet meer voorstellen. Mijn zoon en dochter zitten nu in klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs. Zij gaan ’s ochtends de deur uit met een klein tasje voor hun iPad, smartphone, pakje brood en een flesje drinken. Steeds meer is digitaal. Boekenleveranciers sturen hun geen doos meer op, maar leveren gewoon een app met lesmateriaal. Docenten geven les via digiborden of rechtstreeks via tablets. Ik kijk via een online omgeving of mijn kinderen afwezig of te laat zijn geweest, welk huiswerk ze meekrijgen en hoe ze hun toets hebben gemaakt. Nog niet alle scholen zijn zover, maar ik zie zeker dat het onderwijs steeds verder digitaliseert. Het hoger onderwijs neemt daar het voortouw in, maar ook het voortgezet onderwijs timmert flink aan de weg.

Eenvoudige uitrol en simpel beheer

Die digitale transformatie heeft voor scholen heel wat voeten in de aarde. Als je 1.500 leerlingen op iPads wilt laten werken, moet je een bepaalde bandbreedte kunnen garanderen. Een goed Wi-Fi-netwerk is dan essentieel. Ik raad scholen dan ook aan om niet te bezuinigen op het aantal accesspoints. En ook om te kiezen voor een oplossing die je makkelijk tijdens een weekje schoolvakantie installeert en handig op- en afschaalt, bijvoorbeeld voor een noodlokaal. Eenvoudig onderhoud is minstens zo belangrijk bij scholen, die vaak maar weinig ICT-personeel hebben. Wij leveren altijd gratis managementsoftware voor mobiele apparaten, waarmee de beheerder informatie naar devices van gebruikers kan sturen en eisen kan stellen. Zo kan een ICT-beheerder of docent die het beheer erbij doet, makkelijk en snel een iPad van een student resetten of automatisch de toegang blokkeren van devices met achterhaalde antivirussoftware. Wanneer de student de nieuwste antivirussoftware versie installeert, krijgt deze weer automatisch toegang tot het netwerk van de school.

Een goed begin

Als je alles meteen slim instelt, heb je er later weinig omkijken meer naar. Met onze FlexLan-oplossing kun je bijvoorbeeld aangeven dat de schoolapplicaties altijd voorrang krijgen op bandbreedteslurpers als Snapchat en YouTube. Wel zo handig. Ook deel je makkelijk een Wi-Fi-netwerk virtueel op in verschillende deelnetwerken voor de studenten, docenten, gasten en administratie. Dan hebben docenten ook in de pauze – als leerlingen massaal videootjes versturen – nog snel en stabiel internet. Vooral voor de veiligheid is het splitsen van een netwerk slim. Je wilt natuurlijk niet dat studenten toegang hebben tot vertrouwelijke documenten van de administratie.

Bewustwording over veiligheid

Ik krijg wel de indruk dat scholen het belang van een goede netwerkbeveiliging vaak onderschatten. Ze denken vaak dat ze niet interessant genoeg zijn om aangevallen te worden. Helaas is het tegendeel waar. Scholen zijn een ideaal doelwit voor hackers. Ze hebben vaak een snelle verbinding én (dankzij al die scholieren met hun mobieltjes en tablets) een berg devices om malware op te installeren. Een feestje voor een hacker die bijvoorbeeld een DDoS-aanval wil uitvoeren. Die bewustwording vergroten, is nog een hele taak. Ik zeg dan ook altijd: ‘beveiliging is een concept, geen software’. Ook op andere vlakken is er nog een wereld te winnen bij scholen. Zo lijkt het mij enorm fijn als ouderavonden voortaan via videoconferencing plaats zouden vinden. Nu ik elke keer naar de school moet, voel ik me toch weer een beetje als die brugpieper met zijn rugzak vol boeken.


Over Eric van den Berg

Binnen Cisco Partner is Eric werkzaam als Business Development Architect en is hij een drijvende kracht achter de technische Cisco Partner evenementen. Hij heeft een breed zicht op ICT, en hoe ICT zou kunnen bijdragen aan de alsmaar veranderende business eisen van bedrijven.

- Auteur: Eric van den Berg


Gerelateerde artikelen