Welke kansen bieden data? Houd oog voor de verschillen

Heb je het over dataprojecten, dan kan de indruk ontstaan dat het 1 entiteit is. Een homogeen geheel van nullen en enen. Maar niets is minder waar. Denk alleen al aan de data die van sensoren komen versus financiële data. Compleet andere herkomst, heel ander doel. Wil je de stap maken van losse dataprojecten naar een echt datagedreven organisatie, dan is het belangrijk het onderscheid tussen de verschillende soorten dataprojecten te zien. Én zo beter de kansen te herkennen.

Grofweg zijn er 4 soorten projecten waarin data kunnen bijdragen aan het succes van een organisatie. Waarin kansen liggen dus. Door goed te weten wat de 4 verschillende soorten kansen zijn, zie je waar data de vragen of problemen van de business kunnen beantwoorden. Vervolgens verbind je die verschillende projecten met elkaar op 1 dataplatform uit de cloud, om gestructureerd toe te groeien naar een datagedreven organisatie.

1. Modern Insights

Dit zijn projecten waarin je ruwe en gestructureerde data combineert, overal vanuit de organisatie en daarbuiten, om tot actuele inzichten te komen. Met de zo gewonnen informatie kan je organisatie veel beter geïnformeerd en onderbouwd beslissingen nemen.

2. Advanced Analytics

In deze projecten gebruik je data om de bedrijfsvoering te verbeteren. Door bijvoorbeeld algoritmes los te laten op marktdata ontdek je nieuwe productkansen. Of analyseer data uit je machinepark om in een vroeg stadium afwijkingen te detecteren, onderhoud te voorspellen en storingen te voorkomen.


Visiepaper: Zo gaat data echt voor u werken

Niet langer zijn data het domein van technologie. In een datagedreven organisatie gaat íédereen over de data.

Download


3. Internet of Things-projecten

Waarin we dingen, van prullenbak tot deur, ‘slim’ maken met sensoren en de data gebruiken voor analyse en om acties in gang te zetten. Zo kun je operationele processen verbeteren met realtime inzichten en ontdek je trends op basis van gebruik van apparaten.

4. Cognitive Services

Daarin zorgt kunstmatige intelligentie voor interpretatie van ongestructureerde data – zoals bewegingen van ‘objecten’ in publieke ruimtes of verslagen van meetings – en zet ze om in respectievelijk de voorspelde bezettingsgraad van een ruimte of actielijsten uit een meeting.

Dataplatform uit de cloud ondersteunt je ambities

Door gebruik te maken van een praktisch cloudplatform (zoals Managed Oxygen van onze dochter InSpark) kun je kansen en ideeën snel omzetten naar de praktijk. Laagdrempelig, tegen lage kosten, veilig en makkelijk schaalbaar.

Bovendien kun je op een dergelijk platform ook makkelijk de overstap van het ene naar het andere soort dataproject maken. Stel, je begint klein met een modern insights-project. Beantwoord je daarmee aan een organisatiebehoefte, dan kan het zijn dat je op wilt schalen én tegelijk de overstap maken naar een experiment met internet of things of advanced analytics. Zo zorg je er met een dataplatform uit de cloud voor dat je van losse initiatieven doorgroeit naar een datagedreven organisatie.

Benieuwd hoe we je kunnen helpen met zo’n innovatief cloudplatform? Lees dan ook onze whitepaper: 'Zo gaat data echt voor u werken'.  

Gerelateerde artikelen