De 13 meest boeiendste digitale trends in beeld

Dat we allemaal baat hebben bij technologie en de nieuwste innovaties … Daar zijn we het inmiddels wel over eens. Maar om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, dat blijkt wat lastiger. Daarom bundelde KPN de 13 boeiendste technologietrends in The KPN Technology Book. Wij lichten er 8 van de 13 uit. Een rondje langs de nieuwste technologieën, heet van de naald.

5G

De miljarden hoeveelheden data die we versturen en ontvangen, vragen heel wat van onze verbindingen. Het Nederlandse glasvezelnetwerk is in 2025 niet meer opgewassen tegen de hoeveelheid data die het te verwerken krijgt. De ontwikkeling van het 5G-netwerk is cruciaal om de explosieve groei van draadloos verkeer bij te benen.

The Digital Dutch 2019

The Digital Dutch 2019

Kom op 11 april 2019 naar Jaarbeurs Utrecht voor de 4e editie van The Digital Dutch. Hét event voor ondernemend Nederland over digitale kansen, inspiratie en innovatie.

Schrijf je nu in

Data-driven society

Er zijn steeds meer slimme netwerken die in staat zijn ons fysieke én digitale leven volledig met elkaar te integreren. We leven in een ‘data-gedreven samenleving’ waarin bedrijven, overheden en particulieren op grote schaal informatie delen. Deze kennisontwikkeling en -verspreiding stelt bedrijven in staat de efficiency, effectiviteit, kwaliteit, concurrentiepositie en het businessmodel te verbeteren. Decentrale database in de breedste zin van het woord.

Internet of Things

Niet alleen mensen, maar ook dingen zijn online. Machines. De thermostaat. Auto’s. De koelkast. In feite kun je je smartphone als afstandsbediening gebruiken voor vrijwel de gehele elektrische inboedel. Nog ingenieuzer: een snoepleverancier voorkomt dankzij edge computing dat metaal van de lopende band tijdens productie loskomt en in chocoladeproducten valt. Dure terugroepacties en reputatieschade zijn daardoor verleden tijd.

Artificial intelligence (AI) and machine learning

Wat als computers een beter denkvermogen krijgen dan wij mensen? Dat is de voornaamste vraag rondom Artificial intelligence (AI). AI – of kunstmatige intelligentie – zien we in het dagelijks leven al terug in bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s en spraakherkenning op je telefoon. Door algoritmes te volgen en patronen te herkennen, leren apparaten van hun eigen fouten (machine learning), waardoor ze in staat zijn werk van de mens over te nemen. Maar in hoeverre is dat wenselijk?

Blockchain

We kennen blockchain vooral als de datastructuur achter het bitcoinnetwerk, maar het is veel meer dan een betaalplatform. Het is een decentrale database die kan worden gebruikt voor tal van applicaties en toepassingen. Verzekeraars kunnen bijvoorbeeld in slimme contracten vastleggen dat boeren uitbetaald krijgen in het geval van extreme droogte. En sushirestaurants in Japan kunnen controleren of hun vis wel duurzaam gevangen is in Indonesië.

Connected and automated driving

Vervoersmiddelen zijn met elkaar en met het wegennetwerk verbonden, waardoor files en ongelukken voorkomen worden. In ‘connected and automated driving’ komen technologieën als 5G, Internet of Things en identity management samen. We moeten nog even geduld hebben; experts verwachten dat we op zijn vroegst in 2030 ‘autonoom autorijden’.

The Digital Dutch 2019

Ben jij dagelijks bezig met digitalisering in je bedrijf of organisatie? Loop je daarbij tegen obstakels aan? Wil je meer weten over wat vandaag al mogelijk is en hoe het jouw bedrijf helpt om succesvoller te worden? Kom dan op 11 april naar 'the Digital Dutch' het event voor ondernemend Nederland.

Aanmelden

Mixed Reality

Grenzen vervagen. Met de komst van nieuwe technologieën gaan de fysieke en digitale wereld naadloos in elkaar over. Dankzij Mixed Reality (MR), een slimme combinatie van Virtual Reality en Augmented Reality, zetten we onze fysieke omgeving moeiteloos naar onze hand. Zo kun je een meubel bij IKEA al vóór aanschaf in je eigen huiskamer ‘projecteren’.

Technology and ethics

En dan misschien wel het grootste vraagstuk van deze tijd: hoe zit het met onze privacy? Hoe zijn die immense hoeveelheden data te reguleren? Hoe veilig zijn we nog? Nu de technologie zich in sneltreinvaart ontwikkelt, mogen de ethische standaarden niet achterblijven. Een belangrijke mijlpaal is de intrede van de AVG, die burgers de controle over hun persoonlijke gegevens teruggeeft.


In het KPN Technology Book bundelden we de laatste ontwikkelingen op het gebied van technologie. Om deze ontwikkelingen praktisch inzetbaar te maken, moeten we ideeën en ervaringen met elkaar blijven delen. Een voortdurende dialoog over kansen én uitdagingen is cruciaal. Samen slagen we erin het maximale uit al die technologie te halen.

Technology book

Kom alles te weten over de laatste tech-trends die uw bedrijf en de samenleving veranderen. Download gratis het Technology Book van KPN

Download

Gerelateerde artikelen