Het traditionele deurslot heeft een aantal grote nadelen. Je raakt sleutels gemakkelijk kwijt, en inbraakpogingen met bijvoorbeeld een loper liggen altijd op de loer. Het Amsterdamse Clay bedacht in 2012 een even inventieve als eenvoudige oplossing: een slot dat je met je smartphone opent.
Een prototype was snel gerealiseerd. “De founders kochten de noodzakelijke elektronica, en assembleerden het in een simpele koffiepot. In drie maanden hadden ze een werkende oplossing. Het geheel bestond uit een slot, een koffiekan vol elektronica, een KPN SIM-kaart, een website en een app waarmee je deuren vanaf een afstand opent.” vertelt Kristin Pater, marketing manager bij Clay.
Geen windeieren
Het idee sloeg aan. In 2017 werd de startup ingelijfd in moederbedrijf SALTO Systems. Samen ontwikkelden ze het product door tot een cloud gebaseerde oplossing voor toegangscontrole: ‘SALTO Keys as a Service’. Een product met naar eigen zeggen veel mogelijkheden dankzij een ambitieuze cloud structuur en een brede feature set. Dat legde het bedrijf geen windeieren. “Momenteel bestaat Clay uit 55 medewerkers en groeien we nog altijd hard.”
Hart van de oplossing is de ‘IQ’. Dit IoT-apparaat (Edge device) vormt als ‘basisstation’ de brug tussen de cloud en het fysieke slot. De IQ komt in diverse varianten. “Het verschil zit in de manier waarop deze verbinding maakt met de cloud: via wifi, PoE of via een cellulaire verbinding. De communicatie met het slot vindt plaats via Bluetooth”, legt Pater uit.
Bediening via de app
De bediening van het slot gaat via een web- en mobiele app. Dat gebeurt niet rechtstreeks, ook hiervoor fungeert onder andere de IQ als brug tussen het slot en de gebruiker. “De IQ ontvangt en bewaart alle wijzigingen en instellingen van de SALTO KS-applicatie zodat slimme sloten net zo makkelijk stabiel internet hebben als wifi-gehoste IQ's.”
Al vanaf het eerste begin zocht Clay de samenwerking op met KPN. “We hadden een betrouwbare connectiviteit leverancier nodig die ons in staat stelde overal ter wereld online te zijn. Dankzij hun simkaarten, solide roaming contracten en wereldwijde dekking bleek KPN de juiste partner voor ons te zijn.”
Wereldwijde roaming
KPN was namelijk een van de weinige leveranciers met wereldwijde roaming overeenkomsten en verschillende providers waar het bedrijf gebruik van konden maken. “Zo konden we ons bereik vergroten en IQ's in nog meer landen en onbekende gebieden plaatsen. M2M is een geweldige uitwijkmogelijkheid wanneer er geen wifi beschikbaar is.”
Dankzij KPN hebben we ook IQ's online op locaties waarvan werd aangenomen dat slimme sloten in hun omgeving geen optie zouden zijn, zoals een klein eiland bij Australië waar geen wifi is. Gelukkig is mobiele dataroaming via KPN hier wel mogelijk, zodat slimme sloten net zo makkelijk online kunnen als wifi-gehoste IQ's.”
Alles onder controle
Ook maakt Clay gebruik van het Cisco IoT Control Center. Deze oplossing geeft hun inzicht in de connectiviteit tussen de IQ en het KPN-netwerk. “Ook beheren we hiermee de abonnementen door het leveren van SIM-kaarten om onze M2M connected IQ's overal ter wereld online te krijgen. KPN host daarnaast de infrastructuur en de dedicated glasvezelverbindingen voor een load-balanced toegangspunt (APN).
De toekomst ziet er rooskleurig uit en dat KPN daar deel van uitmaakt is een gegeven.
“We zijn er trots op dat we KPN hebben zien groeien in hun IoT-afdeling en dat we met hen hebben kunnen uitbreiden. Het KPN-team is betrouwbaar en altijd bereid om de koppen bij elkaar te steken.”
Nieuwsgierig naar wat KPN voor jouw organisatie kan betekenen op het gebied van IoT en innovatie? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op. We denken graag met je mee!