Boekentip: zo word je naast ondernemer ook een goede manager

Het is een last die zelfs de meest succesvolle CEO’s dragen: het imposter syndroom. De Amerikaanse startupcoach Alisa Cohn schreef het boek From Start-Up to Grown-Up over hoe CEO’s van startups kunnen groeien in hun rol. Op TNW Conference 2022 gaf ze handzame strategieën over hoe je in het zakenleven het imposter syndroom in je voordeel kunt gebruiken.

Haar ‘inner Gremlin’. Zo noemt Alisa Cohn haar eigen vorm van imposter syndroom. Ook extreem succesvolle mensen als Serena Williams, Michael Jordan, Lady Gaga en Starbucks-CEO Howard Schultz kennen het fenomeen maar al te goed. “Het is het gevoel dat je eigenlijk een fraudeur bent, niks kunt, dat je geluk bijna op is en iedereen zal ontdekken”, zei Cohn tijdens The Next Web. “Ik sta al 25 jaar zakenmensen bij en schat op basis daarvan dat 95 procent van de meest succesvolle ondernemers met dit syndroom kampt.”

Imposter syndroom als motivatie

Toch hoeft het imposter syndroom geen nadeel te zijn. Sterker nog, het kan juist een enorme motivatie zijn om te slagen. “Dit syndroom geeft namelijk ook aan dat je met een uitdaging bezig bent die echt de moeite waard is”, zei Cohn. “Als je dit gevoel helemaal niet kent, bestaat de kans dat je je eigenlijk verveelt. Het is de kunst de balans te vinden en het juist als een leermoment te zien. Of zoals schrijver William S. Burroughs het zei: als je stopt met groeien, begin je met doodgaan. Een beetje imposter syndroom is motiverend, te veel ervan is verlammend.”


Bedrijf Starten Checklist

Met 17 belangrijke stappen voor de startende ondernemer.

Download


Drie strategieën die helpen

Cohn onderscheidt drie strategieën die kunnen helpen om deze balans te vinden en het imposter syndroom juist als motivatie te zien, zo zei ze tijdens haar keynote ‘Embrace your inner Gremlin’ op TNW Conference 2022.

  1. Stem je zelfpraat af: wat je tegen jezelf zegt, doet ertoe. Het is als het ware een self-fulfilling prophecy. Neem afstand van al die meningen over jezelf, zonder ze weg te duwen. Analyseer ze en zoek specifiek naar welke groeikansen je uit deze zelfkritiek kunt halen. Als je dit doet, bevordert dit je prestaties.
  2. Maak een overzicht van je hoogtepunten: verzamel de bewijslast van je eigen successen. Schrijf ze op en reflecteer over de uitdagingen die je in het verleden hebt overkomen. Lees ze iedere dag, zie in dat je angsten niet realistisch zijn en gebruik de energie die dit losweekt.
  3. Creëer een avatar: neem een rolmodel in gedachten voor situaties die je spannend vindt. Bedenk hoe deze persoon in die situatie zou handelen en gedraag je daarnaar. Hang een foto van deze persoon op, zodat je er vaak aan herinnerd wordt. Zo word je sterker en groei je, juist ook in situaties die je eigenlijk spannend vindt.

Dit artikel is onderdeel van een serie artikelen die KPN maakte tijdens The Next Web conferentie 2022. Ben jij zelf een (startende) ondernemer? Download dan gratis onze checklist voor starters vol praktische tips, of bezoek onze pagina rondom het starten van een eigen bedrijf.

Gerelateerde artikelen