Kijken we terug op 2021, dan moeten we concluderen dat dit kalenderjaar weer werd gedomineerd door het coronavirus. Een aantal van de belangrijkste technologietrends van het afgelopen jaar hebben daar dan ook betrekking op, zoals hybride werken, zorg op afstand en contactloos. Andere trends zoals 5G en Zero Trust zijn juist wat tijdlozer. We zetten de 5 belangrijkste technologische trends van het afgelopen jaar op een rij.
2021 begon hoopvol: de vaccinmakers hadden net mooie resultaten gepubliceerd en ons vaccinatieprogramma stond in de startblokken. Met een 4e coronagolf eindigde het jaar – om het mild uit te drukken – een stuk minder jubelend. Het afgelopen jaar werd duidelijk dat bepaalde innovaties door corona here to stay zijn. Hoewel het virus aldoor het gesprek van de dag was, gingen zowel het gewone als het bedrijfsleven gelukkig (grotendeels) gewoon door.
Massale omarming van het hybride werken
Door corona ontdekten we alle voordelen van thuiswerken, zoals afwezigheid van reistijd en goed kunnen focussen (zolang de kinderen niet vanwege een lockdown thuis moeten blijven). Daardoor werd in de loop van 2020 duidelijk dat bedrijven massaal zouden overstappen op hybride werken: een paar dagen in de week thuis en een paar dagen op kantoor. In 2021 werd het hybride werken breed geïmplementeerd: uit onderzoek van VNO-NCW en MKB-Nederland blijkt dat 2/3e van de bedrijven afspraken heeft over hybride werken.
Whitepaper: Hybride werken écht laten werken
Na 2 jaar volledig thuiswerken, zet Nederland nu een volgende stap: naar het hybride werken. Hoe laat je dat écht werken?
DownloadHybride werken vraagt niet alleen om duidelijke afspraken en een bepaalde cultuur en mindset, maar ook om zekere technologieën en tools. Het afgelopen jaar zagen we dat bedrijven, voor zover ze dat in 2020 nog niet hadden gedaan, grootscheeps investeerden in bijvoorbeeld:
Een moderne werkplek, waardoor medewerkers overal en altijd beschikken over de applicaties en gegevens die ze nodig hebben om hun werk te kunnen doen.
Cloud Communications, oftewel geïntegreerde communicatiemiddelen zoals internet, VPN, VoIP, Unified Communications en mobiele telefonie voor optimale bereikbaarheid en flexibiliteit van medewerkers.
Tools voor onder meer online samenwerken, online brainstormen, file sharing en projectmanagement.
Een smart office-platform om het werken op kantoor in goede banen te leiden.
Cybersecurity-maatregelen zoals een VPN en antivirussoftware (al dan niet voor Bring Your Own Device-apparaten).
Contactloos blijkt tijdloos
Geboren uit noodzaak, maar nu een onmisbaar nieuw hoofdstuk binnen de customer experience van bijvoorbeeld horeca en retail: contactloze transacties. Allereerst natuurlijk contactloos betalen. De Nederlandse Bank signaleert dat we contant geld naar aanleiding van corona massaal hebben verruild voor contactloos afrekenen.
Daarnaast zijn veel andere transacties contactloos geworden, zoals het in ontvangst nemen van pakketjes en bezorgmaaltijden. Wellicht de mooiste contactloze technologische innovatie door corona: het bestellen per QR-code in de horeca waardoor menukaarten overbodig zijn geworden.
Met zorg op afstand is een arts altijd dichtbij
De gezondheidszorg staat niet bekend als de meest vooruitstrevende sector wat betreft innovatie, maar corona dwong de zorg om snel grote stappen te zetten. 1 van de gebieden waarop grootschalig digitaal is getransformeerd, is zorg op afstand.
‘Op afstand’ klinkt misschien afstandelijk, maar het heeft – zeker voor minder mobiele mensen zoals senioren – een aantal grote voordelen. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat cliënten meer autonomie hebben, de werkdruk van zorgmedewerkers wordt verlaagd en naasten beter kunnen worden geïnformeerd. Tekenend voor deze transitie is dat de medisch-specialistische zorg in 2021 meer wettelijke mogelijkheden heeft gekregen om zorg op afstand te bieden.
5G is landelijk beschikbaar geworden
Waar KPN in 2020 5G aanzette, hebben we het in 2021 landelijk uitgerold. Het afgelopen jaar zagen we bovendien dat een groot aantal van de nieuwe smartphones geschikt is voor 5G, waaronder ook veel betaalbare modellen. Als straks de 3,5 Ghz-frequenties zijn geveild zal 5G helemaal op stoom komen.
Dankzij voordelen als veel sneller internet, kortere reactietijden, een stuk meer apparaten die tegelijk kunnen verbinden en een veiligere verbinding is de potentie van 5G voor het bedrijfsleven enorm. Door deze pluspunten zullen veelbelovende technologieën zoals Internet of Things, drones, zelfrijdende voertuigen en augmented reality namelijk (verder) in een stroomversnelling komen.
Met 1-0 voor dankzij Zero Trust
De ransomware-aanvallen via de kwetsbaarheid bij het softwarebedrijf Kaseya en op Colonial Pipeline, Iraanse hackers die een Amsterdamse server hebben gehackt: de lijst met spraakmakende cybersecurity-incidenten is in 2021 bijna eindeloos. Het effect dat cyberrisico’s groter zijn geworden door corona liet zich afgelopen jaar nog steeds gelden. Mede daarom heeft Zero Trust weer aan populariteit gewonnen.
Dit concept gaat uit van de gedachte: never trust, always verify. Het grondidee is dus niet dat er een veilig intern netwerk is, zoals bij het veelgebruikte kokosnootmodel. In plaats daarvan steunt Zero Trust op segmentering, waardoor je meerdere kleine netwerken hebt. In combinatie met authenticatie en zonering zal een aanvaller niet ver komen, waardoor je op voorhand al met 1-0 voorstaat in de strijd tegen cybercrime.