Augmented Reality onmisbaar tijdens pandemie

De reisverboden en andere beperkingen als gevolg van de pandemie maken het voor leveranciers onmogelijk servicemonteurs naar hun klanten te sturen. De ingebruikname en het onderhoud aan installaties raken hierdoor vertraagd. Augmented reality (AR), het realtime gebruik van informatie die als een laagje over fysieke objecten wordt gelegd, lost dit probleem op.

Met een AR-bril op kunnen klanten, van afstand geholpen door ervaren servicemensen, zelf machines in elkaar zetten, onderhoud plegen of repareren. Geen wonder dat het gebruik van AR sinds Covid-19 enorm in de lift zit.  

Realtime installatie en onderhoud op afstand

Vitale bedrijfsprocessen en -functies zoals klantenservice kunnen dankzij AR voortgang vinden. Voor installatie en onderhoud hoeven monteurs niet meer de halve wereld over te vliegen om hun afnemers bij te staan. ASML, fabrikant van chipmachines die uiterst precies moeten worden afgesteld, kan reparaties op afstand begeleiden.

Door mee te kijken met de beelden die de AR-bril opneemt, is de high tech machinebouwer in staat realtime instructies te geven. De nieuwste chipmachines werken met ultraviolet licht. Ze kosten meer dan 200 miljoen euro per stuk. Elke minuut dat ze stilstaan, verliest ASML honderden euro's, want de klanten rekenen af op basis van het aantal vervaardigde chips. Fabrikanten als ASML hebben er dus belang bij dat reparaties en onderhoud snel en perfect worden uitgevoerd.


Whitepaper: The future of networking

Verslim ook jouw netwerk. Lees onze visie, bekijk de 3 cases en ontdek hoe KPN je helpt met jouw connectiviteit.

Download


AR werkt veilig en efficiënt

Tot voor kort waren afnemers beducht voor het gebruik van AR-brillen, ook vanwege de veiligheidsaspecten. Ze vreesden dat de beelden die naar de service-afdeling werden gestuurd, onderweg werden afgetapt en in verkeerde handen zouden raken. Maar inmiddels is de veiligheid zo groot dat afnemers vertrouwen in de technologie hebben. Bovendien kunnen ze zich niet veroorloven dat de productie lange tijd stilstaat.

Ook bij andere Nederlandse bedrijven heeft AR zijn potentieel bewezen en speelt deze technologie een sleutelrol bij veel digitale transformaties. Shell Pernis gebruikt slimme helmen bij de inspectie van reactorvaten en destillatiekolommen. De onderhoudsmonteurs staan daarmee in verbinding met collega's op kantoor. Die kunnen bij on-site-inspecties en servicewerkzaamheden op afstand meekijken en advies geven. AR in combinatie met 5G werkt veiliger en efficiënter. Voordeel van een AR-bril is ook dat de drager geen zware handleidingen mee hoeft te nemen. Field service medewerkers kunnen bovendien hun handen vrij houden.

Lees ook: Remote Assist: digitaal onderhoud met tablets en Augmented Reality  

Virtual reality en mixed reality

Naast augmented reality heeft Covid-19 ook virtual reality (VR) een boost gegeven. Hierbij wordt de gebruiker ondergedompeld in een 3D-omgeving die volledig door de computer is gegenereerd. VR vindt vooral toepassing bij trainingen. 


augmented reality shell

Bij mixed reality smelten virtuele en fysieke omgevingen samen. Virtuele objecten worden in een fysieke setting verankerd. De HoloLens die digitale 3D-modellen in een reële ruimte plaat, bewijst zijn nut vooral bij het in elkaar zetten van apparaten. Normaal moet je eerst kijken welke onderdelen bij elkaar horen, hoe deze in een groter geheel passen en dan pas beslissen wat je moet doen. Met de HoloLens gaan de eerste drie stappen heel snel en kan de assemblage bijna meteen beginnen. Dit scheelt veel tijd en kosten.

Innovatie die blijft: AR en VR onderdeel van het nieuwe werken

De pandemie zorgt voor een versnelde adoptie van AR en VR. In februari 2021 kwam marktonderzoeker IDC met nieuwe prognoses. De jaarlijkse samengestelde groei over de periode 2019 tot 2024 bedraagt 48 procent. Voor 2024 wordt wereldwijd een omzet van 29 miljard dollar verwacht. Vooral in de tweede helft van vorig jaar realiseerden veel bedrijven zich welke enorme mogelijkheden deze technologieën bieden.

De eerste jaren ligt VR mede door gaming en entertainment voorop. Maar AR groeit sneller en zal tegen 2024 VR overvleugelen. Als een deel van de medewerkers straks weer op het werk komt, moet de werkplaats veilig zijn. AR en VR dragen bij aan een werkomgeving die de interactie tussen personen tot een minimum beperkt. Virtuele conferenties, ondersteuning en beheer van apparatuur op afstand maken dat mogelijk. 

Lees ook: Augmented reality steeds vaker toegepast als innovatie in de zorg

Gerelateerde artikelen