Dit maakte Apple allemaal bekend tijdens het 2022 WWDC event

Apple WWDC is Apple’s jaarlijkse developers conference. Traditiegetrouw worden tijdens het event geen nieuwe hardware- maar vooral software-aankondigen gedaan. Toch had Apple dit jaar een kleine verrassing voor ons.

Alhoewel niemand van tevoren wist wat er tijdens WWDC 2022 precies zou worden aangekondigd, lag het in de lijn der verwachting dat Apple meer zou laten zien van iOS 16. Het besturingssysteem van je iPhone krijgt inderdaad binnenkort een flinke update. Maar ook voor Mac en Apple Watch gebruikers was er dit jaar goed nieuws. Een overzicht van alle aankondigingen die Apple deed tijdens WWDC 2022.

 

Wat is er nieuw in iOS 16?

Apple iOS 16 is een gratis update van het besturingssysteem op je iPhone of iPad. Wel dien je hiervoor over een recent exemplaar te beschikken. Met iOS 16 krijg je nieuwe mogelijkheden op je toestel. Je kunt bijvoorbeeld straks je lockscreen totaal anders indelen en aanpassen.

Ook zijn er nieuwe manieren om meer focus aan te brengen in je werkdag, door te switchen tussen een werk- en privé modus op je toestel. Nieuw is ook de mogelijkheid om iMessage berichten na verzending te bewerken. Meer weten over alle nieuwe mogelijkheden in iOS 16? Lees dan dit artikel, waarin we alle updates in iOS 16 op een rijtje hebben gezet.

De iPhone 14-serie
Gloednieuw!

Bestel nu en verover de krachtigste iPhone op de zakelijke markt!

Apple CarPlay

Bijna alle auto’s die op dit moment nieuw uit de fabriek rollen zijn Apple CarPlay-ready. In Amerika geeft 79% van de consumenten zelfs de voorkeur aan een auto met Apple CarPlay. Apple presenteerde tijdens WWDC een sneak preview van hoe CarPlay er in de toekomst uit zal gaan zien. Een dynamisch dashboard dat over de volle breedte van de auto loopt en daardoor veel nieuwe mogelijkheden biedt. Zo kun je zelf bepalen welke widgets je in je auto op je dashboard wilt zien. Denk aan je agenda, navigatie of muziek app.

Apple CarPlay wordt ontwikkeld samen met enkele van de grootste autofabrikanten ter wereld. In de ontwerpen, die Apple tijdens WWDC toonde, is te zien hoe de complete interface van je auto, dus inclusief de snelheidsmeter en temperatuurregelaar, in de toekomst onderdeel zijn van Apple CarPlay.

Apple WatchOS

Ook Apple WatchOS, het besturingssysteem van Apple’s populaire smartwatch, krijgt binnenkort een update. Watch OS 9 biedt meer nieuwe watchfaces, zoals een verbeterde maankalender en een aantal totaal nieuwe designs. Notificaties worden straks subtieler weergegeven en sommige workouts, zoals hardlopen, worden nauwkeuriger gemeten door gebruik te maken van nieuwe metrics.

 

MacBook Air met M2 Chip

Apple’s krachtige M1 chip deed vorig jaar flink wat stof opwaaien door zijn indrukwekkende prestaties. Inmiddels zijn een M1 Max, M1 Pro en M1 Ultra toegevoegd aan de line-up. Maar Apple heeft niet stilgezeten en kondigde tijdens WWDC 2022 de M2 chip aan. De opvolger van de basis M1 chip is tot maar liefst 20% krachtiger in perfomance dan zijn voorganger.

Wie de prestaties van de nieuwe M2 chip zelf wil uitproberen, kan daarvoor de ook nieuw aangekondigde MacBook Air aanschaffen. MacBook Air is volgens Apple op dit moment de meest verkochte laptop wereldwijd. Het apparaat is vanaf nu te verkrijgen in een nieuw design uitgevoerd in vier kleuren. De nieuwe M2 chip zorgt voor krachtige prestaties in een licht jasje van maar 1,2 kilo. De ideale laptop voor digital nomads en hybride werkers.

 

MacBook Pro 13”

Naast de nieuwe MacBook Air was er nog een hardware verrassing tijdens WWDC 2022. Apple kondigde namelijk ook de nieuwe MacBook Pro 13 inch aan. Het kleine broertje van de iets grotere MacBook Pro 14” en 16”. Net als de MacBook Air krijgt de MacBook Pro 13” een M2 chip. Deze laptop is iets zwaarder en prijziger, maar ook iets krachtiger dan de MacBook Air.

 

macOS Ventura met Stage Manager.

Goed nieuws was er ook voor Mac-gebruikers die nog niet aan nieuwe hardware toe zijn. Met macOS Ventura krijgt je huidige setup binnenkort toch een enorme upgrade. Ook hier heeft Apple veel tijd besteed aan het vergemakkelijken van multitasking. Ben jij zo iemand die altijd meerdere schermen met elk honderden tabjes of programma’s heeft open staan? In MacOS wordt het makkelijker om je digitale bureaublad aan kant te houden, dankzij Stage Manager.

 

Zo kun je applicaties bundelen onder één project en ze makkelijk minimaliseren op je desktop. Dit creëert meer rust op je beeldscherm en in je hoofd. Ook komt er een nieuwe mogelijkheid om je iPhone als aparte webcam te gebruiken op je MacBook. Voordeel is dat je dan gebruik maakt van de uitgebreide cameramogelijkheden op iPhone, zoals Center Stage en een bokeh-effect in Portrait modus.

 

iPad OS

Werken jij en je collega’s compleet op Mac? Dan wordt samenwerken binnenkort een stuk makkelijker. Zo introduceert Apple de nieuwe FreeForm App: een canvas board dat veel weg heeft van de populaire tool Miro. De app is speciaal ontworpen voor iPad en ideaal voor brainstorms met anderen.

Samenwerken aan presentaties of documenten in Pages en Keynote wordt ook makkelijker op iPad. Het wordt bijvoorbeeld eenvoudiger om collega’s toe te voegen aan een bestand en hier tegelijkertijd aan te werken. Het Apple ecosysteem wordt zo steeds meer cloud based.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Apple nieuws? Abonneer je dan op onze KPN Zakelijk Apple Nieuwsbrief. We attenderen je dan automatisch op de nieuwste toestel- en app releases van Apple.

Gerelateerde artikelen