Amersfoort test 8 Gigabit glasvezelverbinding van KPN

Het zijn de hoogste internetsnelheden die ooit in een Nederlandse woonwijk werden gehaald: Maar liefst 8,5 Gigabit per seconde. De Amersfoortse wijk Vathorst had de primeur. KPN voerde daar onlangs een test uit over het bestaande glasvezelnetwerk.

Glasvezel internet kan veel hogere internetsnelheden halen dan het bestaande (koper) kabelnetwerk. Om die reden stappen steeds meer bedrijven en particulieren over naar glasvezel internet. Op heel veel plekken in Nederland ligt namelijk al glasvezel in de grond. Bedrijven in bijvoorbeeld Amersfoort en diens omliggende gemeenten Barneveld, Achterveld, Voorthuizen, Soest, Soesterberg, Baarn, Eemdijk, Bunschoten, Bilthoven en De Bilt kunnen per direct overstappen op glasvezel. KPN levert hier standaard zakelijk glasvezel abonnementen tot een snelheid van 1 Gbps.

Snelheden tot 10 Gbps

De test in Amersfoort laat zien dat via glasvezel in de toekomst zelfs snelheden tot wel 10 Gbps mogelijk zouden zijn. In de praktijk betekent dit, dat een Netflix serie of Microsoft Teams meeting al binnen enkele seconden volledig in 8K kwaliteit gestreamd of gedownload kunnen worden. Dankzij de lage latency is dat zo goed als real time.

De hoge snelheid tijdens de test werd mogelijk dankzij het gebruik van de zogenoemde Passive Optical Network (PON) technologie. Daarmee kunnen hoge symmetrische snelheden - dat wil zeggen even snel up- als downloaden - behaald worden via het bestaande glasvezelnetwerk. Daarnaast zijn minder straatkasten nodig omdat de PON-technologie geen versterking nodig heeft. Dat maakt de uitrol van glasvezel nog eenvoudiger.

Bestaand glasvezel wordt in de toekomst nog sneller

Voor de glasvezel test in Amersfoort waren eerst nog wel enkele aanpassingen nodig. Zo moest in de omliggende straatkasten andere apparatuur worden geplaatst die de hoge snelheid aankan, een zogenaamde OLT (Optical Line Terminal). In de meterkast van de woning moest om dezelfde reden een ONT (Optical Network Terminal) worden geplaatst. Ten slotte werd ook een tijdelijk snellere verbinding naar het core-netwerk en internetdomein gemaakt.

KPN is in 2019 gestart met de gefaseerde uitrol van PON-technologie in haar netwerk. De volgende generatie van deze technologie, 25G PON, ondersteunt snelheden tot 25 Gbps.

Op dit moment levert KPN standaard zakelijke glasvezel abonnementen tot een snelheid van 1 Gigabit aan in de regio Amersfoort en omstreken. Het is de bedoeling dat deze snelheden in de toekomst verder worden opgeschroefd. Bedrijven die glasvezel overwegen hebben de keuze uit een eenvoudige kleinzakelijke internetverbinding voor hun thuiskantoor, of een professionele oplossing met extra mogelijkheden zoals vast IP, zakelijk pinnen en extra security mogelijkheden via KPN EEN MKB.

Wilt u meer weten over zakelijk glasvezel? Bekijk dan de tarieven en aanvraag mogelijkheden via deze pagina.