Agile werken: voor een wendbare en slagvaardige organisatie

Wendbaarheid, slagvaardigheid en veerkracht zijn essentieel om relevant te blijven voor de klant én om in te kunnen spelen op de snel veranderende omstandigheden in de markt en maatschappij. Maar ook om een bedrijf te zijn waar mensen graag voor willen werken.

Technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat bedrijven hun klanten steeds beter van dienst kunnen zijn – zowel consumenten als zakelijke klanten. Dat maakt die klanten ook veeleisender. Ze nemen geen genoegen meer met oplossingen die niet goed aansluiten op hun wensen en behoeften. Zeker niet als de concurrent iets beters biedt voor minder geld. Dat niet alleen: veel bedrijven werken al agile en willen alleen nog maar werken met partners die net zo flexibel en wendbaar zijn.

Alles agile!

Volgens de agile-principes werken wendbare organisaties constant aan hun vermogen om de juiste dingen te doen op de juiste manier, in overzichtelijke stappen. Agile werken is dus zeker niet alleen voor softwareontwikkeling. De transformatie naar corporate agility is een organisatiebrede verandering die vaak begint met het verminderen van complexiteit en bureaucratie. En met het creëren van een werkklimaat waarin medewerkers de ruimte krijgen om de voordelen van agile werken - autonomie, zingeving en vakmanschap - zelf te ontdekken. De transformatie naar agile werken begint bij de medewerkers: zij moeten het uiteindelijk gaan doen.

Agile vanuit klein naar groot

De omslag vanuit de mensen zelf laten komen, betekent niet dat structuur en richtlijnen niet belangrijk zijn. Initiatieven op het gebied van agile werken moeten geen gerommel in de marge zijn, maar duurzaam waarde toevoegen en vernieuwing brengen. Daarom is het van belang om de agile-beweging van bovenaf te ondersteunen. Bijvoorbeeld met agile-coaches, een agile-community, bijeenkomsten en toegewijde verandermanagers die het proces per team begeleiden. Om een sneeuwbaleffect te bereiken, is het ook slim om centrale bedrijfsonderdelen het goede voorbeeld te laten geven. Binnen KPN is HR een van de eerste afdelingen die ook agile werkt. Het HR-beleid wordt tegenwoordig samengesteld door scrumteams van medewerkers, HR-medewerkers én hun klanten. Daarmee geeft HR het goede voorbeeld, precies waar dat telt: bij de medewerkers zelf.

Agile-transformatie heeft tijd nodig

Door medewerkers de kans te geven om zelf aan het roer van de transformatie te staan, vergroot je het draagvlak aanzienlijk. Daar komt bij dat een agile-transformatie nooit ‘af’ is. Het is geen transitie met een kop en een staart, maar een principe waarbinnen je jezelf als organisatie blijft vernieuwen en verbeteren. Wendbare organisaties willen blijven leren, zodat ze het morgen nog beter doen.

Whitepaper: 'Agile werken - voor een wendbare organisatie'

Lees in de whitepaper Agile werken over de voordelen en belangrijkste aandachtspunten van agile werken en over de ervaringen met agile werken binnen KPN.

Download


Over Martijn Magermans

Martijn is Senior Business Consultant bij KPN Consulting en heeft ruime ervaring met agile werken en (ICT-)organisaties helpen veranderen. Samen met collega’s ontwikkelde hij een aanpak voor Agile IT, om organisaties wendbaarder en klantgerichter te maken.

- Auteur: Martijn Magermans


Gerelateerde artikelen