5 keer technologie die je helpt te innoveren

Wat voor de ene organisatie innovatieve technologie is, is voor de andere alweer gesneden koek. Belangrijk is dat het júllie vooruithelpt. Iets nieuws alleen om het nieuws heeft weinig zin – het wordt pas een innovatie als het je organisatie efficiënter, wendbaarder of op een andere manier beter maakt. Met technologie als de aanjager of katalysator. Ter inspiratie daarom 5 keer technologie van nu. Wat zou jullie vooruit helpen?

In dit blog zetten we de belangrijkste technologie van nu voor je op een rij. Technologie die jullie kan helpen te innoveren. Wellicht dat er iets voor jullie tussen zit. Dat het een vlammetje aanwakkert dat tot een bijzonder idee leidt – voor vernieuwing van producten en diensten, verduurzaming van je bedrijfsvoering of voor verlichting van personeelstekorten.

1. HoloLens: mixed reality wordt alledaagse realiteit

HoloLens is de mixed reality-technologie van Microsoft. Zet je de HoloLens – een soort bril – op, dan zie je een 3D-beeld dat je met handgebaren kunt bedienen. Dit 3D-beeld zie je bovendien als een laag over de werkelijkheid heen, waardoor je de ‘echte’ wereld kunt combineren met een virtuele wereld. Microsoft biedt inmiddels meerdere praktische toepassingen met de HoloLens. Zo is er Remote assist, waarmee je via Teams mee kan kijken met een medewerker op de werkvloer. En dan kan die werkvloer net zo goed in Taiwan zijn. Dat scheelt je dus veel tijd én vliegkilometers. Goed voor de productiviteit en de duurzaamheid.

2. Internet of things blijft maar groeien

Hebben we het over Internet of things (IoT), dan hebben we het over objecten die, voorzien van sensoren, met internet verbonden zijn. Die sensoren genereren een constante stroom aan data over bijvoorbeeld temperatuur, snelheid, luchtkwaliteit of locatie. Deze data presenteer je doorgaans, geanalyseerd en wel, op een dashboard, zodat ze je helpen bij het optimaliseren en automatiseren van processen. Je ziet bijvoorbeeld direct wat een apparaat of voertuig verbruikt. Verder wordt IoT veel gebruikt voor voorspellend onderhoud, zeker van kostbare apparatuur, en voor slim beheer van grote gebouwen of magazijnen. Dat maakt IoT een uitkomst in productieomgevingen, logistiek, vastgoed, de zorg – ga maar door.

3. Automatische beeldherkenning: praktisch in gebruik 

Automatische beeldherkenning en het live analyseren van foto- en videobeelden wordt steeds laagdrempeliger. Kunstmatige intelligentie analyseert foto’s of bewegend beeld, waarna de software objecten herkent en patronen ontdekt. Moest je vroeger miljoenen beelden invoeren voordat hij wat ging herkennen, nu zijn er nog maar tientallen beelden nodig. En daardoor wordt het gebruik steeds eenvoudiger. Zo kunnen veiligheidsdiensten groepsbewegingen op afstand volgen. Veegwagens leren straatafval te herkennen, artsen krijgen ondersteuning om afwijkingen op scans sneller te zien en productiebedrijven passen het toe voor hun inspecties en metingen: ze kunnen vaker en gerichter controleren en zo de kwaliteit van producten verhogen.

4. Chatbots kunnen steeds meer

Een chatbot is software voor online chatconversaties, via tekst of spraak. Je klanten hoeven niet meer zelf op de website te zoeken, maar krijgen met één vraag precies de juiste informatie. Sommige chatbots scannen op trefwoorden, waarna ze een antwoord halen uit een database. Andere gebruiken geavanceerdere technologie, zoals natural language processing of conversational intelligence. Zij passen nieuwe kennis meteen toe, snappen de context en begrijpen ons natuurlijke taalgebruik. Organisaties als banken kunnen zo ruim 90% van de klantvragen geautomatiseerd afhandelen. Er zijn ook chatbots die ingewikkelder werk doen: zij helpen mensen hun belastingformulier in te vullen of een reis te boeken, en sturen zelfs proactief berichten.

5. Low-code: pluk dat laaghangende fruit

Software ontwikkelen was altijd duur, tijdrovend en ingewikkeld. Low-code zet dit op zijn kop: je kunt hiermee snel applicaties bouwen, met veel minder programmeerkennis. En dat geeft je innovatie een impuls. Nieuwe ideeën kun je snel vormgeven en valideren. In enkele dagen digitaliseer je een proces of bouw je een nieuw portaal, in enkele weken een volledig systeem. Ook voor dagelijks gebruik is het handig: voor alles wat je nu in Excel ontwikkelt, voor het moderniseren van legacy of om applicaties met elkaar te ‘laten praten’. Bovendien kunnen technisch handige medewerkers zonder IT-achtergrond zelfstandig applicaties bouwen. Dat maakt je minder afhankelijk van dure en schaarse ontwikkelaars.

Meer weten

Wil je meer weten over innoveren? Hoe je dat het beste kan aanpakken?

Download dan onze visiepaper: Succesvol innoveren: toegroeien naar een innovatie-ecosysteem

Gerelateerde artikelen