Waarom glasvezel kiezen voor jouw bedrijf

Waarom zou ik voor glasvezel kiezen? Die vraag krijgen we steeds vaker van ICT-managers. Daar kunnen we je veel goede redenen voor geven. Dat deze razendsnelle en superstabiele verbinding bij de meeste bedrijven al voor de deur ligt, bijvoorbeeld. Aansluiten en activeren is zo gedaan. Maar je wil natuurlijk ook weten wat je er precies aan hebt. In deze blog vatten we de 5 belangrijkste voordelen samen.

1. Hogere snelheden voor up- en downloaden

Met een standaard glasvezelverbinding haal je al snelheden tot 1 Gbit/s. Afgelopen zomer deden we een test in Amersfoort waarbij we symmetrische snelheden, dus voor up- en downloaden, van 8,5 Gbit/s bereikten. En hebben we het over locaties waar veel bandbreedte wordt verbruikt, dan kunnen we zelfs snelheden halen die nóg veel hoger liggen.

2. Betere toegang tot cloud- en SaaS-applicaties

Met de transitie naar de cloud verhuizen steeds meer data en applicaties van het traditionele datacenter naar eigen cloudomgevingen. Dat kan Azure of AWS zijn, of specifieke SaaS-applicaties. De meeste grotere bedrijven gebruiken nu al snel honderden SaaS-applicaties.

Omdat glasvezel symmetrische snelheden biedt, met even snel up- als downloaden, is het veel geschikter voor het toegenomen netwerkverkeer tussen cloudapplicaties, gebruikers en apparaten (zoals IoT). Zeker als je het vergelijkt met COAX, werkt glasvezel veel prettiger: zo zorgt het ervoor dat applicaties in de cloud beter werken.

Glasvezel in jouw buurt?
Zet de glasvezelwekker

3. Grotere betrouwbaarheid

Internet via glasvezel is stabieler dan de traditionele kabelverbinding van koper (DSL of COAX). Dat komt omdat glasvezel sterker is dan koper. Daardoor is glasvezel minder gevoelig voor wisselende weersomstandigheden.

4. Lage latency

Maak je gebruik van meerdere cloudomgevingen en heeft cloud een belangrijke strategische rol in je organisatie, dan wil je vertrouwen op connectiviteit die vrijwel vrij van vertraging is. Ruim 90% van de ICT-managers geeft aan dat zij issues hebben met de end-to-end-performance (Global state of the WAN-report 2021). Dat komt doordat zowel de afstand tussen gebruikers als de hoeveelheid data en applicaties groeit. Daardoor kan de vertraging – de latency – enorm toenemen. Lastig voor je eindgebruikers. Glasvezel biedt de oplossing: deze verbinding heeft zo’n lage latency, dat videobellen via Microsoft Teams voelt alsof je collega’s naast je aan tafel zitten.

5. Minder last van interferentie

Koperen kabels kunnen reageren op elektromagnetische interferentie. Dat merk je op een fabrieksterrein, of als er grote machines en andere elektronische apparaten in de buurt staan: koperverbindingen kunnen daardoor gaan storen. Met glasvezel heb je daar geen last van. Is je bedrijfslocatie in de buurt van of op een industrieterrein, of heb je zelf veel randapparatuur in gebruik? Dan is glasvezel de beste oplossing voor een snelle en goede internetverbinding.

Gerelateerde artikelen