5 oktober 2017 3 min Auteur: Carolien Nijhuis

4 tips om Internet of Things te laten slagen

Starten met een nieuwe technologie is altijd uitdagend. Dat geldt ook voor Internet of Things (IoT). De afgelopen jaren hebben wij tientallen bedrijven begeleid die met IoT zijn begonnen. Daarbij hebben we gezien dat bedrijven vaak in dezelfde valkuilen trappen. In deze blog een aantal tips om de vier meeste voorkomende IoT-valkuilen in uw bedrijf te ontwijken.

1. Manage de verwachtingen

Elke bedrijf dat aan IoT wil gaan beginnen, doet er goed aan eerst intern de verwachtingen te managen. Zeker omdat de meningen over IoT nogal uiteenlopen. Grofweg zijn er drie groepen:

  1. IoT het is een hype, ik wacht wel even tot de eerste IoT toepassingen voor mijn bedrijf beschikbaar zijn
  2. IoT is heel complex en dus heel duur.
  3. Een paar van die sensoren, dat kan nooit veel kosten.

De waarheid is dat IoT een technologie is waar veel mee mogelijk is. Gelukkig is testen van een IoT toepassing zonder grote budgetten en in korte  termijn te realiseren. Zeker als u klein begint en stap voor stap uitbreidt. Een hype is IoT zeker niet. Het is een belangrijke technologische trend die veel impact kan hebben. Organisaties kunnen het zich niet meer veroorloven om belangrijke technologische trends te negeren. Voorbeelden hiervan zijn maar al te bekend, denk aan Kodak. IoT is vergelijkbaar met de komst van internet en de opkomst van webwinkels. In het begin nieuw, nu ondenkbaar. Dus niet iets dat u zomaar aan u voorbij laat gaan.

2. Denk breed

Bij veel organisaties is IoT belegd bij de IT-afdeling. Daar zoeken ze uiteraard naar de allerbeste en -slimste IoT-oplossing. Maar vaak zijn daar de operationele problemen niet bekend. Dat is jammer, want IoT heeft drie belangrijke business drivers: efficiënt(er) werken, de klantervaring verbeteren en een opening naar nieuwe bussines-modellen. Al die voordelen stap voor stap benutten kan alleen als u vanaf het allereerste begin bedrijfsbreed denkt. Dus zowel de operatie (efficienter werken) als de commerciële kant (klantervaring verbeteren en de business modellen herzien). Door die verschillende invalshoeken te pakken worden alle business drivers benut.

3. Betrek het hele bedrijf

Denk niet alleen bedrijfsbreed, maar betrek ook het hele bedrijf erbij. De mensen op de werkvloer hebben de meeste kennis van de processen. En daardoor vaak de beste IoT-ideeën. Laat iedereen die dat wil plannen indienen. Die betrokkenheid helpt ook om iedereen vervolgens mee te krijgen in de veranderingen die IoT teweeg zal brengen. Dat is van levensbelang om IoT tot een succes te maken. Zeker als IoT tot een transformatie van het bedrijf leidt, zoals bij dit schoonmaakbedrijf.

4. Begin klein en serieus

IoT is niet alleen een technisch verhaal. Het is een samenspel van techniek, mensen en processen. Om IoT tot een succes te maken, moeten die drie pijlers goed op elkaar zijn afgestemd. De techniek kan nog zo optimaal zijn, als mensen deze niet gebruiken zoals bedacht, werkt de hele oplossing niet. Het advies is daarom: begin klein, met een relatief eenvoudige IoT-oplossing. En test deze oplossing uitvoerig op alle drie de pijlers. Werkt de oplossing zoals gewenst, dan kunt u deze stap voor stap opschalen. Het is daarbij van belang dat u het vanaf het begin serieus aanpakt. Denk daarbij ook meteen aan de security en de beheersbaarheid van de oplossing.

Heeft u al een idee hoe u IoT in uw bedrijf kunt integreren? In deze serie blogs kunt u ook lezen wat de grootste krachten van IoT zijn en hoe u ermee begint. Daarnaast kunt u in aparte blogs ook lezen over security, beheersbaarheid, verwachtingsmanagement en connectiviteit gerelateerd aan IoT.


Zelf aan de slag met IoT

Bekijk het IoT webinar of informeer naar de eerstvolgende IoT meetup. Ook kunt u gelijk contact opnemen met een expert.


Carolien Nijhuis

Carolien Nijhuis is managing director Internet of Things (IoT) bij KPN. Met een brede achtergrond in o.a. security services, IT solutions, innovatie en internationale data services brengt zij in haar huidige rol deze expertise samen om Internet of Things van hype tot waarde voor klanten te brengen. 'IoT is disruptief in elke industrie. We zien een enorme groei in de IoT-markt; er is een toenemende behoefte aan nieuwe toepassingen waarmee organisaties efficiënter kunnen werken, hun klanttevredenheid laten stijgen of zelfs volledig nieuwe businessmodellen kunnen ontwikkelen. We helpen onze klanten graag om snel en schaalbaar de echte waarde van IoT voor hun bedrijf te kunnen ervaren'.

- Auteur: Carolien Nijhuis


Benieuwd hoe u uw bedrijf slimmer kunt maken?

Internet of Things

Met IoT-oplossingen van KPN verzamelt, verstuurt en beheert u op een veilige en overzichtelijke manier data en vormt u uw data gemakkelijk naar relevante inzichten.

Meer informatie

Gerelateerde artikelen