Zelf succesvol narrowcasting maken: 10 tips

Met narrowcasting kun je heel gericht een boodschap overbrengen naar je klanten of medewerkers. Communicatie via eigen beeldschermen is in opmars. We geven in dit artikel een aantal waardevolle tips om narrowcasting, ook wel digital signage genaamd, succesvol te gebruiken in jouw bedrijf.

Een eigen video- en informatiepagina kan wonderen verrichten. Narrowcasting heeft zich bewezen als een effectieve methode van communiceren, zowel intern naar het eigen personeel toe als extern naar bezoekers, gasten of het winkelend publiek. Narrowcasting helpt je informatie te delen, bijvoorbeeld door een eenvoudige tekstpagina. Anders dan bij een klassiek prikbord kan de inhoud naar het tijdstip van de dag worden aangepast. Zo'n informatiepagina kan doorverwijzen naar andere informatiebronnen en tools. Ook bewegend beeld is mogelijk, video’s zijn tegenwoordig gemakkelijk te maken. Narrowcasting is ook geschikt voor reclame in de vorm van tekst of video.

Tip 1: Narrowcasting voor speciale winkelacties en evenementen

Met tv-schermen in de winkel kun je klanten op de hoogte houden van de laatste aanbiedingen en de actuele prijzen. Probeer ook eens voorbijgangers met speciale acties naar binnen te lokken. Winkelcentra melden op deze manier welke evenementen voor de bezoekers worden georganiseerd. Winkeliers kunnen naar elkaar verwijzen. De kaasboer naar de slijterij en andersom. Het is ook mogelijk met kortingscodes het bezoek aan elkaars winkels te bevorderen.

Tip 2: Variërende menu’s of openingstijden

In supermarkten kan het winkelend publiek op afwijkende openingstijden worden gewezen. Ook corona-maatregelen zijn zo prima te communiceren. Narrowcasting biedt horecagelegenheden de mogelijkheid de menukaart aan te passen aan de periode van de dag. Op rustige momenten kunnen klanten met voordeelmenu's worden gelokt. De inhoud is snel bij te werken.  

Tip 3: Narrowcasting zelf maken voor hotelinformatie

Sommige hotels houden hun gasten via schermen op de hoogte van wat er in de buurt te doen valt. Mensen die in de lobby wachten, kunnen zo op een leuk idee worden gebracht. Ook informatie over parkeren in de stad wordt op prijs gesteld. Als op de kamers zakelijke televisie beschikbaar is dan is de informatiepagina daarop ook te bekijken.

Tip 4: Wachttijden en patiënteninformatie

Steeds meer medische praktijken gebruiken schermen om hun cliënten alvast te informeren over behandelingen. Wachttijden worden er draaglijker door. Maar houd rekening met de stemming waarin de bezoekers verkeren en geef niet al te zware informatie. Patiënten die zenuwachtig zijn ontspannen zich liever met grappige filmpjes. Apotheken kunnen informatie geven over de wachttijden en belangrijke mededelingen doen. Ziekenhuizen gebruiken schermen voor bewegwijzering.  

Tip 5: Narrowcasting bouwen voor mededeling voor voorbijgangers

Schermen kunnen het beste hangen op plaatsen waar veel mensen langskomen. In sommige congresgebouwen worden ze geplaatst boven de roltrappen om hele korte mededelingen te doen. Scholen kiezen vaak voor het begin of het einde van trappen waar veel leerlingen gebruik van maken. Roosterwijzigingen zijn zo te communiceren. Ook liften zijn plekken om even iemands aandacht te trekken. En nog steeds is de koffieautomaat een plaats waar medewerkers graag even bij elkaar komen.  

Tip 6: Bedrijfsinformatie tijdens het wachten 

De meeste schermen staan bij de receptie waar bezoekers en gasten wachten. Via een scherm kunnen ze alvast kennismaken met het bedrijf. Groepen bezoekers die hun namen op een welkomstscherm zien, voelen zich extra welkom. Ook is hun wachttijd te overbruggen met infotainment, nieuws, verkeers- en weerberichten. 

Tip 7: Narrowcasting zelf maken en medewerkers motiveren

Narrowcasting is ook een geweldige motivatietool voor de eigen werknemers. Met een korte video kun je hen even bijpraten over de vorderingen die het bedrijf maakt, productiestatistieken en belangrijke doelstellingen. Ook veiligheidsvoorschriften of maatregelen ter verbetering van de arbeidsomstandigheden zijn langs die weg te communiceren. Stem de informatie af op de doelgroep. Op een plek waar de financiële afdeling komt, kan weer andere informatie worden gegeven dan in de kantine van het magazijn. 

Tip 8: Interne communicatie 

Bedenk dat mailberichten en het intranet niet altijd worden gelezen. Werknemers kampen vaak met overvolle mailboxen of vergeten gewoonweg belangrijke bedrijfsmededelingen te lezen. Met een tv-scherm in de pauzehoek of bedrijfskantine bereik je ook personeel dat weinig achter de computer zit. Zeker bedrijven die met korte arbeidscontracten werken en veel wisselend personeel kennen kunnen deze tool inzetten om de band met hun mensen te verstevigen. Voor moeilijke maatregelen is zo draagvlak te creëren en het maakt hen trotser voor een bepaald bedrijf te werken. Meld behalve interne vacatures ook persoonlijke mijlpalen zoals verjaardagen, jubilea, behaalde diploma's of bijzondere werkprestaties via de bedrijfstelevisie. Werknemers voelen zich meer erkend.   

Tip 9: Goede doelen 

Geef ook informatie over sociaal werk en liefdadigheidsacties die medewerkers na kantoortijd kunnen doen. Veel bedrijven stimuleren dat hun mensen ook bijdragen leveren aan de maatschappij.  

Tip 10: Actuele reisinformatie 

Narrowcasting is ook geschikt voor hele algemene informatie die op een bepaald moment van pas komt. Zo kan het handig zijn om in de kleedkamer het personeel dat naar huis gaat in te lichten over de vertrektijden van bussen en treinen. Betrek ook je mensen bij de creatie van content. Vooral jongeren zijn vaak heel handig met videocamera's en kunnen snel de leukste filmpjes maken. 

Starten met zelf narrowcasting maken

KPN EEN MKB Zakelijke TV biedt de mogelijkheid snel en goedkoop met narrowcasting te starten. Zakelijke televisie hoeft beslist niet duur en ingewikkeld te zijn.

Bekijk KPN EEN MKB

Gerelateerde artikelen