Tips om je kind veilig digitaal te laten surfen!

Het internet is een bron van inspiratie, vermaak en educatief materiaal. En waarschijnlijk kijkt jouw kind ook graag via YouTube naar Dora of Cars op de iPad of computer? Maar hoe zorg je ervoor dat je kind ook deze veilige filmpjes ziet en niet per ongeluk filmpjes met geweld en scheldwoorden? Wij geven je 3 tips hoe je dit kan instellen.

1. Instellingen in YouTube

Je kunt in YouTube een veiligheidsmodus instellen, als je ingelogd bent met je Google-account. Aan de onderkant van de YouTube-pagina staat Beleid & Veiligheid. Als je hierop klikt kun je vervolgens doorklikken naar Veiligheidscentrum. In deze omgeving kun je een beperkte modus instellen waarmee je bepaalde zaken blokkeert.

2. Instellingen op je computer

Je kunt op bijna elk apparaat via instellingen ouderlijk toezicht activeren. Meestal kun je dit via instellingen of via het configuratiescherm instellen. Kijk hier hoe je het stap voor stap kunt instellen.

3. Instellingen op je tablet

Kinderen zijn dol op tablets. Met de juiste instellingen kunnen ze er veel plezier aan beleven, zonder kosten kwijt te zijn aan in-app aankopen. Kijk hier naar het stappenplan om je tablet kindvriendelijk te maken.

Goed om te weten als je kind internet

Online privacy gaat veel verder dan op internet voorzichtig zijn met het achterlaten van je adres of het niet accepteren van vreemde vriendschapsverzoeken. Daarom hier enkele tips:

  1. Maak samen met je kind een profiel aan en let goed op de instellingen
  2. Vertel je kind dat het alleen vrienden toevoegt die hij of zij ook persoonlijk kent
  3. Praat over de risico’s van de webcam
  4. Leer je kind geen persoonlijke gegevens online te zetten, ook niet van vriendjes
  5. Maak duidelijk aan je kind dat alles wat hij op internet zet, altijd terug te vinden zal zijn
  6. Respecteer de privacy van je eigen kind door zelf ook niet zomaar foto’s of uitspraken online te plaatsen

Het moet duidelijk zijn voor het kind wat hij wel en niet moet doen op internet. Maak daarom van tevoren een aantal afspraken over het gebruik van internet.

  1. Laat een kind altijd vragen of het op internet mag en maak afspraken over het internetgebruik
  2. Gedraag je online net zoals offline, dus niet pesten, dreigen of schelden
  3. Maak je kind ervan bewust dat niet alles op internet waar is
  4. Houd wachtwoorden geheim
  5. Wees voorzichtig met e-mails openen van mensen die hij of zij niet kent
  6. Neem niet zomaar foto’s of video’s over, hier kan auteursrechten op zitten
  7. Klik een pagina weg wanneer het niet leuk is door op het kruisje rechtsboven te klikken
  8. Praat over het internet, de gevaren maar ook de leuke dingen

Bij ‘gratis’ online spelletjes zoals Habbo Hotel worden kinderen vaak verleid om geld uit te geven. De spelletjes zijn gratis, maar wil je verder komen dan moet je vaak betalen.

  1. Betalen voor extra’s
    Het kopen van extra’s voor de favoriete virtuele wereld van je kind, zoals Habbo Hotel, kan in de papieren lopen. Op die sites kunnen kinderen hun virtuele ‘ik’ aankleden door kleding te kopen zoals ze zelf willen, althans, als ze daar ook in echte euro’s voor betalen
  2. Betalen om door te spelen
    Het slimme van sites als Habbo Hotel is dat je maar tot een bepaald niveau gratis kunt meedoen. Wil je doorspelen of extra levens? Dan kan je dit vaak kopen via online of via een sms
  3. Zijn er regels voor digitale reclame?
    De Reclame Code Commissie waakt over alle reclames. Als een reclame echt te ver gaat, kun je een klacht indienen bij de Reclame Code Commissie

Veilig online met KPN

Wij zorgen dat je gegevens en apparaten veilig en beschermd verbonden zijn met het internet. Jouw privacy en data beter beveiligd.

Gerelateerde artikelen