Veilig het internet ontdekken

Ontdek met Mybee het internet

De Mybee app voor tablet of iPad helpt bij het zetten van de eerste stapjes online voor kinderen van 2 t/m 6 jaar. Als ouder bepaal je zelf hoeveel vrijheid je kind online mag hebben. De kinderen kunnen veilig online binnen Mybee. De Mybee app is voor iedereen gratis en is beschikbaar voor tablets met Android en iOS.

Afspraken

Maak duidelijke afspraken met je kind over het gebruik van internet. Wil je hier tips over lezen? Lees dan alles over kinderen en veiligheid op Stichting Mijn Kind Online.

Alles over veilig het internet ontdekken

Een aantal nuttige tips voor veilig en zorgeloos internetgebruik door kinderen.

Online privacy gaat veel verder dan op internet voorzichtig zijn met het achterlaten van je adres of telefoonnummer, of het niet accepteren van vreemde vriendschapsverzoeken. Mijn Kind Online geeft het volgende advies:.

 1. Maak samen met je kind een profiel aan
  Let erop dat de standaard-instelling bij de meeste sociale netwerken openbaar is en dat foto’s voor promotiedoeleinden gebruikt kunnen worden. Bedenk goed wie foto’s en berichten mogen bekijken.
 2. Vertel je kind dat het alleen vrienden toelaat die hij of zij vertrouwt
  Voeg alleen vrienden toe aan het netwerk die je kind ook in het echt goed kent. Loop regelmatig samen de vriendenlijst door en verwijder onbekende mensen of vrienden van vrienden.
 3. Praat over de risico’s van de webcam
  Filmpjes kunnen makkelijk worden opgeslagen en verspreid.
 4. Zet geen persoonlijke gegevens online
  Laat je kind nooit zijn eigen naam, de naam van de school, het woonadres, telefoonnummer en e-mailadres online zetten. Ook niet van andere kinderen.
 5. Eenmaal online is altijd online
  Maak duidelijk aan je kind dat alles wat hij op internet zet, altijd terug te vinden zal zijn. Ook als hij zelf de berichtjes, foto’s of video’s weer verwijdert.
 6. Maak je kind stap voor stap bewust van verschillen in communiceren
  Wanneer is Whatsappen gepast en wanneer kan je beter bellen of langsgaan?
 7. Respecteer de Privacy van je eigen kind Zet niet zomaar foto’s of persoonlijke briefjes en uitspraken online, zonder toestemming. Wees je ervan bewust dat jij mede het online imago van je kind bepaalt.

Het moet duidelijk zijn voor het kind wat hij wel en niet moet doen op internet. Maak daarom van tevoren een aantal afspraken over het gebruik van internet.

1. Laat een kind altijd vragen of het op internet mag

2. Maak afspraken over het internetgebruik
Spreek af op welke momenten hij internet mag gebruiken, hoe lang achter elkaar en welke websites hij of zij wel of niet mag bezoeken.

3. Gouden regel: gedraag je online net zoals offline 
Maak duidelijk dat het kind zich online hetzelfde moet gedragen als hij in het dagelijkse leven zou doen. Dus niet pesten, dreigen of schelden.

4. Maak je kind ervan bewust dat niet alles op internet echt of waar is 
Informatie op het internet hoeft hij niet klakkeloos te geloven. Leer hem of haar informatie van internet altijd te controleren.

5. Zorg dat kinderen hun privacy beschermen 
Laat het kind nooit persoonlijke gegevens weggeven op internet, ook niet over zijn of haar school of klasgenoten. Besteed ook aandacht aan de risico’s van webcams. Videobeelden kunnen ook op internet terecht komen.

6. Houd wachtwoorden geheim
Mensen kunnen misbruik maken van wachtwoorden. Laat jouw kind het wachtwoord dus altijd geheim houden.

7. Wees voorzichtig met e-mail
Wijs je kind op de gevaren van e-mail. Laat hem geen mails openen van mensen die hij of zij niet kent. Laat je kind geen bijlagen openen of kettingbrieven en anonieme mailtjes versturen.

8. Neem niet zomaar foto’s of video’s over
Op foto’s en video’s kan auteursrecht zitten. Leer een kind dan ook altijd toestemming te vragen voor hij beeldmateriaal online plaatst. Laat hem ook toestemming vragen aan de mensen die op de foto of video te zien zijn.

9. Stop wanneer iets vies of niet leuk is 
Vertel het kind dat wanneer hij iets tegenkomt op internet dat hij vies of niet leuk vindt, hij met een simpele druk op het kruisje bovenaan de pagina direct kan stoppen.

10. Wees open over het internet 
Laat een kind naar je toe komen wanneer er iets gebeurt terwijl hij over het internet surft. Vraag regelmatig naar wat hij op internet ziet of meemaakt, óók de leuke dingen. 

Bij ‘gratis’ online spelletjes als Farmville en Habbo Hotel worden kinderen vaak verleid om geld uit te geven. De spelletjes zijn weliswaar gratis, maar wil je verder komen en prettig met anderen kunnen spelen, dan moet je vaak betalen. Voor het kind het doorheeft, kunnen de kosten flink uit de hand lopen. Leer kinderen weerstand te bieden tegen dit soort spelletjes.

Betalen voor extra’s 
Ook het kopen van ‘credits’ voor de favoriete virtuele wereld van je kind, zoals Habbo Hotel, kan in de papieren lopen. Op die sites kunnen kinderen hun virtuele ‘ik’ aankleden zoals ze zelf willen, hun kamers inrichten als droomkamer en alles kopen wat ze willen. Althans, als ze daar ook in echte euro’s voor betalen.

Het slimme van sites als Habbo en Stardoll is dat je maar tot een bepaald niveau gratis kunt meedoen. Als je kind die écht mooie spulletjes wil, zal hij zijn spaarpot moeten legen. De drempel is laag: je kind kan met een sms’je credits aanschaffen. De kosten van de sms komen dan nog bovenop de kosten voor de credits.

Zijn er regels voor digitale reclame? 
De Reclame Code Commissie waakt over alle reclames. Reclames die de code schenden, kunnen daar gemeld worden. De Reclame Code is een verzameling afspraken tussen adverteerders. Echte wetgeving voor digitale reclame bestaat eigenlijk nauwelijks.

Als ouder is de beste oplossing kritisch meekijken met wat je kind op internet doet. Als een reclame echt te ver gaat, kun je een klacht indienen bij de Consumentenautoriteit.

SMS-diensten

Krijg je je horoscoop per sms toegestuurd? Of ontvang je punten voor een spelletje dat je helemaal niet kent? Dan is de kans groot dat je (ongevraagd) bent geabonneerd op een betaalde sms-dienst.

Nepacties

Ze duiken de steeds vaker op. Berichten in je mailbox waarmee je prijzen kunt winnen of een hele mooie aanbieding. Je denkt 'Wat een fantastische aanbieding!'

Veiligheid Pokémon Go

Het vangen van fictieve diertjes met je smartphone is een hype geworden. Sommige mensen gaan er helemaal in op, één ding telt: Gotta Catch ‘Em All! Maar aan dit plezier zit natuurlijk ook een keerzijde...

Raak je kind niet kwijt!

Met een GPS horlogekun je direct personen lokaliseren. Het horloge werkt door middel van een ingebouwde GPS ontvanger en GSM module met SIM-kaart.