5G-netwerk van KPN

KPN is al 130 jaar het netwerk van Nederland. Op dit moment maken wij ons netwerk 5G ready. Zo kan jij straks nog sneller, veiliger en betrouwbaarder internetten. Klaar voor de toekomst
We gebruiken met z'n allen steeds meer data. Dat vraagt om een sterk netwerk.

Nieuwe mogelijkheden met 5G
voor cloud gamen, zorg op afstand, zelfrijdende auto's, slimme apparaten en meer.

Veilig en betrouwbaar
Data speelt een steeds grotere rol in ons leven. Een betrouwbare en veilige provider is daarom wel zo fijn.


Wat is 5G?

5G is de nieuwste generatie mobiele telecommunicatie die in Nederland rond 2020 beschikbaar komt. Met 5G kunnen we nog sneller internetten, streamen, gamen en in de cloud werken.

Meer weten over 5G? Bekijk de video!

Waarom 5G?

Op dit moment heeft KPN al een heel goed 4G-netwerk. Om de groei in datagebruik, mogelijkheden en apparaten aan te kunnen, maken we nu de volgende stap met onze technologie. Daarom bereiden we ons voor op de komst van 5G. De komende twee jaar wordt het netwerk steeds beter. Daar profiteer je al van met 4G! Nu een beter 4G, straks een beter 5G!

De weg naar 5G

5G komt stap voor stap beschikbaar in Nederland. In de eerste stap breiden we de 'bandbreedte' uit, zodat er meer dataverkeer tegelijk mogelijk is . De snelheid van het netwerk is dan nog vergelijkbaar met het huidige 4G-netwerk. Dat komt doordat de frequentie die nodig is voor een sneller 5G-netwerk (3,5 GHz) nu nog wordt gebruikt door defensie. We verwachten dat deze frequentie in 2022 vrijkomt. Vanaf dan kan jij ook gebruik maken van de hoge internetsnelheid.

Zijn mijn telefoon en abonnement 5G Ready?

Zodra 5G beschikbaar is in Nederland, is ook Hussel er klaar voor. Om gebruik te kunnen maken van het 5G-netwerk, heb je een toestel nodig dat 5G kan ontvangen. Op dit moment zijn dit soort toestellen nog niet verkrijgbaar in Nederland. Op deze pagina houden we je op de hoogte van het nieuws rondom 5G-telefoons.

5G in de praktijk

We onderzoeken nu al de mogelijkheden en toepassingen van 5G. Dat doen we in onze Field Labs: testlocaties op verschillende plekken in Nederland.

Stedelijk gebied

Amsterdam beschikt sinds eind vorig jaar over een 5G-netwerk. Samen met de Gemeente Amsterdam en de Johan Cruijff ArenA onderzoekt KPN wat 5G voor de consument kan betekenen.

Platteland

Hoe nauwkeuriger een boer zijn planten kan bespuiten, hoe minder gewasbeschermingsmiddel nodig is. Vanuit Drenthe komt hulp van een drone en een supersnel netwerk met 5G-technologie.

Mobiliteit

In het 5G field lab in Helmond stort KPN zich samen met partners op de communicatie tussen auto's onderling en tussen auto's en hun omgeving.

Industrie

Veiligheid is belangrijk bij Shell Pernis. KPN legde er een 5G-netwerk neer en ontwikkelde samen met partners robots en helmen, die het werk nog veiliger en efficiënter maken.

Veelgestelde vragen

Vanaf 2020 start de uitrol van 5G. Op dit moment wordt het 5G-netwerk nog volop getest. Zodra het netwerk klaar is, kun je als onze klant direct profiteren van de talloze voordelen. Dat begint met beter bereik en wordt later gevolgd door hogere snelheden.
Om 5G-internet op jouw telefoon te ervaren moet je smartphone klaar zijn voor 5G. Tot heden zijn er nog geen 5G-telefoons geschikt voor de Nederlandse markt. Zodra 5G-smartphones leverbaar zijn, kun je die bij KPN bestellen.

De Nederlandse overheid stelt strenge normen en voorschriften aan het verstrekken van vergunningen voor de aanleg van een radionetwerk.

We blijven met onze netwerken altijd ruim binnen de gestelde stralingsnorm. Daarbij nemen we een grotere veiligheidsmarge dan de overheid voorschrijft. Zo zorgen we voor een veilige overgang van 4G naar 5G.

In belangrijke mate wordt de dekking door de masten én de isolatie van het huis bepaald, veel minder door de technologie (2G, 3G, 4G, 5G). Als op een mast zowel 4G als 5G is gerealiseerd, zal de bedekking dus vergelijkbaar zijn.
Dat is afhankelijk van de abonnementsstructuur op het moment van lancering en de periode daarna. Wel zullen wij logischerwijs de investeringen in ons netwerk ook terug moeten verdienen en dat kan op verschillende manieren. Hoe we dit gaan doen zullen we later in detail op terugkomen.

Met KPN ben je klaar voor de toekomst. Wanneer 5G beschikbaar is in Nederland, is jouw abonnement er klaar voor. Dit betekent niet dat je nu al 5G hebt of dat het automatisch aan gaat als het netwerk daar klaar voor is. Wel dat je je abonnement niet hoeft te verlengen wanneer het 5G netwerk klaar is.

Toch op zoek naar iets anders?

4G-netwerk

Wil je meer informatie over het 4G-netwerk? Dit is het netwerk waarop je kunt internetten. Met ons netwerk ben je lekker vrij om te doen wat je maar wilt.

Alle smartphones

Wil je liever een abonnement met een nieuw toestel? Kies dan voor een van onze mobiele abonnementen en het abonnement dat bij jou past.

Beter netwerk

Wil je meer weten over ons vaste en mobiele netwerk? Wij zorgen er al meer dan een eeuw voor dat jij beter verbonden bent. En hierdoor beter kan doen, wat jij wilt.