8 tips om veilig online te shoppen

We bestellen veel online. Dat weten oplichters ook. Via valse webshops kunt u wel echt iets bestellen, maar wordt uw aankoop nooit geleverd. Foute boel, dus. Daarom hebben we een paar tips voor u op een rijtje gezet om risico’s te vermijden.

1. Kijk of de contactgegevens compleet zijn. Denk aan een (functionerend) telefoonnummer, adres, zichtbaar e-mailadres en KvK-nummer. Zijn ze alleen bereikbaar via een contactformulier op de website? Dan is er mogelijk iets niet in orde. Stuur bij twijfel eerst een bericht met vraag over het product dat u wilt bestellen. Ook kunt u een routeplanner gebruiken om te controleren of het adres echt bestaat.

2. Betaal met creditcard, PayPal of achteraf. Met iDEAL mist u bescherming tegen fraude en betaalt u meestal direct, nog voordat uw bestelling verzonden is.

3. Check de domeinnaam in de adresbalk van uw browser. Oude domeinnamen worden door oplichters opgekocht en hergebruikt. Komt deze niet overeen met de naam van webwinkel? Wegwezen.

4. Let op taalgebruik. Websites vol spelfouten, grammaticale missers en kromme zinnen zijn vaak niet van betrouwbare partijen.

5. Zoek naar reviews. Dit kan gemakkelijk via een zoekterm zoals ‘naam website’ en ‘reviews’ toe te voegen. Bijvoorbeeld ‘KPN.com reviews’. Er moeten alarmbellen rinkelen wanneer ze grotendeels negatief zijn of als u niks terugvindt. U kan ook kijken of er veel klachten over de website staan op klachtenkompas.nl.

6. Controleer of de webshop is aangesloten bij keurmerken zoals Thuiswinkel Waarborg. Als dat zo is, dan weet u zeker dat u er betrouwbaar kan winkelen. Check dit door naar het logo van een keurmerk te zoeken. Meestal staat zo’n logo helemaal bovenaan of onderaan de website. Helaas zetten valse websites soms neppe logo’s neer. Bekijk daarom op thuiswinkel.org of de webshop echt is aangesloten op het keurmerk.

7. Ga na of de website betrouwbaar is op check.veiliginternetten.nl. Vul de naam van een website in. ScamCheck loopt dan meerdere bronnen na om te kijken of de link malware of phishing of bevat. Of misschien wel een oplichtingstruc is.

8. Een gloednieuwe tv, high-end smartphone (denk aan de laatste iPhone of Samsung Galaxy S) of dure merkschoenen tegen spotprijzen? Trap er niet in. Grote kans dat het niet in de haak is.

Helaas is er geen wondermiddel om oplichting te voorkomen. Zo maakt 33% van de malafide websites gebruik van het https-protocol, herkenbaar aan het slotje in uw browser. Veel gebruikers denken onterecht dat deze websites altijd betrouwbaar zijn. Blijf altijd alert. Vertrouw op uw onderbuikgevoel en kies voor een andere, bekendere webshop.

Gerelateerde artikelen