Wat is het verdienmodel van een gratis app? 

Heel veel populaire apps en diensten zijn gratis. Zoals Instagram, WhatsApp, Buienalarm en de Nike Running-app. Maar als een app of dienst gratis is, hoe verdient de ontwikkelaar of het bedrijf dan geld?

1. Advertenties

Een van de meest voorkomende verdienmodellen van apps zijn de advertenties. U kunt de app gratis gebruiken. Elke keer als u op een advertentie klikt, verdient de eigenaar van de app geld. Hetzelfde geldt als u iets koopt. Bevalt de gratis app maar ziet u liever geen advertenties? Dan kunt u vaak overstappen op de betaalde versie. Een voorbeeld hiervan is Buienalarm. Facebook en Google hebben elke dag miljarden bezoekers. U betaalt niets voor uw persoonlijk Facebookpagina. En ook iets opzoeken via Google is gratis. Ze verdienen geld doordat andere bedrijven massaal op de platformen adverteren. Facebook en Google verdelen samen 70 procent van alle digitale reclame wereldwijd.

2. Data verkopen aan andere partijen

Wanneer u een nieuwe app installeert, vraagt deze om toegang tot bepaalde delen van uw telefoon. Mag de app bijvoorbeeld foto’s maken? Of gegevens van uw telefoon bekijken? Ook als uw geen toestemming geeft, verzamelen veel apps toch gegevens van u. Stiekem. Of via een uitzondering die ergens in de paginalange voorwaarden staat.

De fotobewerking-app Shutterfly verzamelt bijvoorbeeld gps-coördinaten van foto’s. Die data stuurt de app naar de servers van het bedrijf. Of u nu toestemming gaf of niet. Deze verzamelde gegevens worden doorverkocht aan andere bedrijven. Die kunnen daarmee gericht campagnes voeren.

3. Commissie

Platformen verdienen geld door transacties mogelijk te maken tussen kopers en verkopers. Heeft er een succesvolle transactie plaatsgevonden? Dan moeten beide partijen daarvoor betalen aan het platform. Airbnb is hier een goed voorbeeld van. Een variant hierop zijn doorverwijs-apps. Deze zijn meestal gratis voor de gebruikers maar niet voor de aangesloten bedrijven. Bijvoorbeeld de app Momondo die vliegtickets van verschillende maatschappijen met elkaar vergelijkt. En deze doorverkoopt. Doorverwijs-apps ontvangen geldt voor het doorverwijzen. Of ze krijgen een marge van alles wat gebruikers via hun platform kopen.

4. Betalen voor extra functionaliteiten

Bij dit verdienmodel kunnen gebruikers de basisversie van een applicatie gratis testen. Als de app bevalt, gaat de gebruikers vaak over tot de aankoop van een betaalde versie. Deze heeft extra functies. De app Dropbox is bijvoorbeeld gratis te downloaden. De meest eenvoudige versie dan. Deze is geschikt voor één gebruiker, voor maximaal drie apparaten, met 2 GB opslagruimte. Wanneer u meer wilt, kunt u overstappen naar een betaalde versie. U kunt dan een onbeperkt aantal apparaten eraan koppelen en u krijgt 2.000 GB opslagruimte. Ook beschikt u over extra functies zoals automatische back-ups en offline toegang tot uw bestanden.

5. Marketinginstrument

Sommige bedrijven gebruiken apps als een vorm van marketing. Ze binden er gebruikers mee aan hun merk. Met als doel om ze meer producten te laten kopen. Op deze manier kan een bedrijf toch geld verdienen met een gratis app. De Nike Running-app houdt bijvoorbeeld uw hardloopprestaties bij. Ook coacht de app u tijdens het hardlopen. Zo promoot Nike zijn merk. En zorgt het bedrijf ervoor dat mensen zich beter kunnen identificeren met het merk Nike.

6. Eerst gratis testen en dan abonnement

Abonnementsvormen zijn de laatste jaren erg populair. Voor bedrijven is dit erg interessant omdat ze zich hiermee verzekeren van terugkerende inkomsten. De eerste maand van zo’n abonnement op de app is vaak gratis. Wilt u daarna gebruik blijven maken van de app, dan zult u daarvoor moeten betalen. Spotify Premium Service werkt op deze manier. Als u aan het eind van uw gratis proefperiode geen interesse meer heeft in de app, dan moet u deze beëindigen. Vergeet u dit? Dan zit u vast aan een betaald abonnement.

Gratis bestaat niet

Het is dus verstandig om bewust om te gaan met gratis apps en diensten. U kunt een alternatief zoeken, waarbij u minder informatie over u weggeeft. Of u geeft in de instellingen aan dat u uw gegevens niet wilt delen. Maar realiseert u zich vooral: gratis bestaat niet. Zeker niet in de wereld van apps en online diensten.

Gerelateerde artikelen