Online betalen en veiligheid: zo zit het

Er komen steeds meer manier om online te betalen. Maar zijn alle methodes wel even veilig? En is uw privacy gewaarborgd?

In 2020 deden we in Nederland zo’n 335 miljoen aankopen via het internet. Daar gaven we meer dan 25 miljard euro aan uit. Dat betalen gaat steeds eenvoudiger. Scan bijvoorbeeld de QR-code op uw scherm en u komt automatisch in uw online bankierenapp. Binnen een mum van tijd staat het bedrag op de rekening van de ander. Het is gebruiksvriendelijk en lijkt simpel. Maar er gaat ingewikkelde techniek achter schuil. Dat moet ook wel, want internetcriminelen doen er alles aan toegang te krijgen tot onze digitale portemonnee.

iDEAL

In Nederland wordt bij online aankopen in 69 procent van de gevallen betaald met iDEAL. Bij mobiele aankopen gaat dat zelfs richting de 85 procent. iDEAL wordt sinds 2005 aangeboden door banken. Het werkt in de vertrouwde online bankierenapp en is net zo veilig als internet- en mobielbankieren. Het voordeel voor bedrijven is dat klanten vooraf afrekenen en de betaling (in tegenstelling tot een machtiging) niet kan terugdraaien. Voor de consument is het voordeel dat u de begunstigde, het bedrag, rekeningnummer en het betalingskenmerk niet handmatig hoeft in te vullen. 

Nadeel is dat u geen aankoopbescherming heeft. De verkoper mag zelf bepalen of hij de klant wil laten betalen voor het gebruik van iDEAL. Meestal is het voor de klant gratis, maar niet altijd. 

iDeal zegt in haar privacyverklaring dat persoonsgegevens volgens de wet- en regelgeving worden verwerkt. En dat de bedrijven waarmee ze samenwerken worden verplicht om uw privacy te respecteren. Ook zegt iDeal geen persoonsgegevens te verkopen aan derden.

Lees hier de volledige privacyverklaring van iDeal.

Creditcard

Dit is de oudste manier om online te betalen en de op één na populairste. Toch gebeurt maar 9 procent van de online betalingen in Nederland met een creditcard. Vaak zijn het aankopen in buitenlandse webwinkels. Een groot voordeel van betalen met creditcard is dat de consument transacties onder voorwaarden kan terugdraaien (charge back). Dat geeft een veilig gevoel. Aankopen met een creditcard zijn bovendien vaak verzekerd tegen diefstal, vermissing of beschadiging. Creditcards zijn even veilig als bankpasjes: ze hebben een chip en een pincode. Daarnaast moet je bij een online betaling ook de CVC-code invoeren. Voor betalen met creditcard betaalt u als klant een jaarlijkse bijdrage, variërend van circa €15 tot meer dan €100. Vaak geldt: hoe duurder de kaart, hoe hoger de bestedingslimiet en hoe langer uw aankopen verzekerd zijn.

Creditcardmaatschappijen kunnen niet zien welke aankopen u doet, maar hebben wel uw naw-gegevens. Ze doen vaag over het doorverkopen van klantdata aan derden. American Express, Mastercard en Visa zeggen nooit data van individuele klanten te verkopen. Bij een virtuele prepaid creditcards (met een oplaadbaar tegoed op de kaart) bent u anoniemer, maar uw naam en bankrekening (niet uw adres) zijn bekend bij de uitgevende partij. Een fysieke prepaid card (een echt pasje dus) weet de partij juist uw adres (daar wordt de kaart naar toe gestuurd) maar niet uw naam en uw bankrekeningnummer.

Lees hier de volledige privacyverklaring van American Express.
Lees hier de volledige privacyverklaring van Mastercard.
Lees hier de volledige privacyverklaring van Visa.

PayPal

PayPal is een van oorsprong een Amerikaanse online betaalmethode. In Nederland gebeurt 4 procent van de online betalingen hiermee. Toch heeft een kwart van de online kopers in Nederland een PayPal-rekening. Bij zo’n 40 procent van de webwinkels kan met deze betaalmethode worden afgerekend. PayPal is het best te vergelijken met een online portemonnee, waarop u vanaf uw bankrekening of creditcard geld stort of die u koppelt aan een online betaalrekening. Voordeel is dat u geen creditcardgegevens online hoeft achter te laten of hoeft in te loggen in uw eigen bankomgeving. Daarnaast biedt PayPal aankoopbescherming.

De verkoper krijgt de bank- en creditcardgegevens niet te zien. Dat beperkt de kans op fraude. PayPal is voor consumenten gratis, maar bij betalen over de grens rekent het bedrijf een wisselkoers die 2,5 tot 4 procent hoger is dan bij banken.

PayPal beschikt over uw persoonsgegevens en houdt bij waar u koopt en verkoopt. Daarmee spoort het bedrijf naar eigen zeggen ‘frauduleus handelen’ op, maar kan het bedrijf u ook acties en producten aanbieden. U kunt zelf bepalen welke gegevens u wilt delen met Paypal. Het bedrijf belooft dat uw gegevens van u blijven. Maar als u precies wilt weten hoe het zit, moet u een lange privacyverklaring lezen. Daarin staat dat PayPal onder bepaalde voorwaarden klant- en gebruiksgegevens deelt met anderen. Ook mag het bedrijf gegevens verwerken voor statistische doeleinden. Deze zijn dan niet naar personen te herleiden.

Lees hier de volledige privacyverklaring van PayPal.

Apple Pay

Apple Pay is de internationale betaalmethode van Apple. Consumenten kunnen op twee manieren online afrekenen via Apple Pay. Via de reguliere check out en via een zogeheten fast checkout, waarbij er direct vanaf de productpagina afgerekend kan worden zonder tussenkomst van ‘een winkelwagentje’. Uw adres- en betaalgegevens zijn namelijk al bekend bij Apple. ApplePay is gegarandeerd gratis.

Vergeleken met andere betaalsystemen is Apple Pay veilig in het gebruik, omdat het een tweetrapsauthenticatie (Touch ID, Face ID, een pincode of een wachtwoord) vereist voor alle aankopen. Uw privacy lijkt bij Apple Pay goed gewaarborgd. Uw kaartnummer wordt tijdens een betaling niet gedeeld met de verkopende partij. Maar als de locatiediensten ingeschakeld zijn kan Apple wel uw locatie en de tijd anoniem ophalen als u afrekent. Als u in een app betaalt (in plaats van een winkel), bewaart Apple Pay anonieme transactiegegevens, waaronder het geschatte aankoopbedrag, handelaars- en app-ID’s, datum en tijd en of de transactie met succes is voltooid. 

Lees hier de volledige privacyverklaring van Apple Pay.

Tikkie

Gratis Nederlandse app waarmee u betaalverzoeken verstuurt naar vrienden, familie of bekenden. Tikkie is van ABN AMRO, maar u hoeft geen klant te zijn om de app te gebruiken. U heeft wel een Nederlandse betaalrekening en een smartphone nodig. De ontvanger van het betaalverzoek hoeft Tikkie niet te hebben. Hij of zij krijgt via WhatsApp, of bijvoorbeeld e-mail, een link om via iDEAL te betalen. Als u zich aanmeldt voor Tikkie moet u uw IBAN opgeven. Let goed op dat u het juiste nummer doorgeeft, want ABN AMRO controleert dit niet. Als ABN AMRO niet kan aantonen dat uw bank het bedrag ontvangen heeft, moet ABN AMRO het bedrag aan u terugbetalen. Als ontvanger van een verzoek, betaalt u via uw eigen bank met iDEAL en Tikkie is dus net zo veilig als internetbankieren. 

Tikkie gebruikt uw IBAN, mobiele telefoonnummer, naam en IP-adressen om de overboeking te kunnen doen en om misbruik tegen te gaan. En als u in de app heeft aangegeven dat Tikkie gebruik mag maken van cookies, dan wordt uw IP-adres ook gebruikt voor gepersonaliseerde advertenties.

Lees hier de volledige privacyverklaring van Tikkie.

Gerelateerde artikelen