Juice jacking: opladen met vervelende gevolgen

Via juice jacking kunnen kwaadwillenden data uit uw telefoon stelen of er schadelijke software opzetten terwijl u hem oplaadt. Voorkomen is beter dan genezen.

Wat het is 

Superhandig apparaat, een smartphone. Daarom wil iedereen hem het liefst altijd stand-by hebben. Maar onderweg, op reis of tijdens een festival raakt het mobieltje snel out of juice: de batterij houdt ermee op. Heel fijn dus dat je op veel plaatsen snel even bij kunt tanken. Is het handig? Ja! Is het verstandig? Nee. Kwaadwillenden kunnen namelijk uw digitale veiligheid ondermijnen via de usb-poort waar u uw kabeltje inplugt. Dit zogenaamde juice jacking is een fenomeen dat nog tamelijk onbekend is. 

Zo werkt het 

Een usb-poort is geen gewoon stopcontact, maar wordt wel regelmatig zo gebruikt. Wat achter het usb-plugje zit, is niet altijd duidelijk; het kan inderdaad puur voor stroomtoevoer zijn. Maar er kan ook een andere computer achter de usb-poort schuilgaan die is geprogrammeerd om data van uw telefoon te stelen of er malware, schadelijke software, op te zetten. En die computer hoeft niet groot te zijn en dus niet op te vallen; de minicomputer Raspberry Pi heeft het formaat van een pakje sigaretten en is ook nog eens goedkoop.  
Een powerbank lenen van een vriendelijke vreemdeling of een gevonden powerbank in gebruik nemen levert ook risico’s op. Maar net als bij achtergelaten usb-sticks is de kans vrij groot dat mensen die dergelijke apparaatjes vinden ze zonder nadenken aansluiten. 

Zo wapent u zich ertegen  

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Installeer op mobiel of tablet vooral een virusscanner (alleen beschikbaar voor Android) en download alleen van vertrouwde bronnen. De makkelijkste veiligheidsmaatregel om juice jacking tegen te gaan is om alleen op te laden via uw eigen apparatuur. Uw eigen computer bijvoorbeeld of een powerbank van uzelf, waar niemand anders gebruik van maakt. Gebruik ook geen kabels van onbekende herkomst, want ook die kunnen misbruikt worden door cybercriminelen om bijvoorbeeld gegevens ‘af te luisteren’. Net zoals bij publieke wifi is voorzichtigheid geboden: als iets gratis, open of publiek is, benader het dan met gezond wantrouwen.  

Gerelateerde artikelen