Payinfo: wat is het en hoe ga jij om met sms-diensten?

Krijg je ineens je dagelijkse horoscoop per sms toegestuurd? Of ontvang je punten voor een spelletje dat je helemaal niet kent? Dan is de kans groot dat je (ongevraagd) bent geabonneerd op een betaalde sms-dienst. Het gevolg hiervan zijn de sms’jes, maar vervelender nog zijn de hieraan verbonden kosten die je terugziet op je rekening. Daarom is er Payinfo! Lees verder als je wilt weten wat te doen als je geabonneerd bent op een ongewenste sms-dienst en er zo snel mogelijk vanaf wilt.

Sms-diensten zijn betaalde diensten die je in de vorm van een sms op je telefoon ontvangt. Voorbeelden zijn berichten met ringtones, het weer, moppen of nieuws. Ook de stem op je favoriete kandidaat in een tv-programma is een betaalde sms-dienst. Samengevat zijn er twee soorten diensten:

  • Je gebruikt deze dienst één keer (vaak het geval bij tv-programma’s waarin je kunt ‘stemmen’)
  • Je gebruikt deze dienst voor langere tijd (vaak de ongewenste moppen, ringtones, etc.)

Hoe werkt een sms-dienst?

Je aanmelden voor sms-diensten is vrij eenvoudig: je stuurt een activatie-sms naar een zogenaamde shortcode (een speciale, vaak viercijferige code die gekoppeld is aan een sms-dienst). Een voorbeeld is een sms’je met daarin ‘WEERINFO AAN’ gericht aan code 1234. De opgevraagde informatie ontvang je vervolgens terug van de dienstaanbieder in een sms. Soms krijg je geen sms terug; als je bijvoorbeeld via een eenmalige sms meedoet aan een prijsvraag of stemronde. Je betaalt dan alleen voor de sms’jes die je zelf verstuurt.

Wat kost een sms-dienst?

Elke aanbieder van sms-diensten beslist zelf wat de sms’jes kosten. Maar hij moet je wel vooraf laten weten wat de sms-dienst precies kost en hoeveel sms'jes je in totaal krijgt. Aan de sms’jes die je verstuurt en ontvangt zit in ieder geval altijd een prijskaartje; variërend van 10 cent per sms tot soms wel tientallen euro’s. Geen probleem als je hiermee akkoord bent natuurlijk, maar daar gaat het juist vaak mis. Veel mensen weten vaak niet eens dat ze zich aanmelden voor een structurele dienst. En al helemaal niet dat die dienst soms ontzettend duur is. Afmelden kan, maar het is niet altijd duidelijk hoe je dat precies doet.

Hoe kan ik een sms-dienst stopzetten?
Je kunt een sms-dienst op de volgende manieren stopzetten:

Om de sms-dienst te stoppen verstuur je een sms met daarin bijvoorbeeld “STOP” of “UIT” naar de shortcode die je hebt gekregen. Welk woord je precies terug moet sms’en vind je terug in de aanmeldbevestiging van de sms-dienst. Dat is het eerste bericht dat je van de aanbieder hebt ontvangen toen je de dienst afsloot.

Heb je de aanmeldbevestiging niet meer? Stuur dan een sms-bericht met daarin de naam van de dienst en het woord “HELP” naar de shortcode. Je stuurt bijvoorbeeld “WEER HELP” naar shortcode 1234. Daarna krijg je een sms terug met daarin informatie over hoe je je kunt afmelden.

Wat is Payinfo?

Wat is PayinfoPayinfo Is een initiatief van KPN, T-Mobile en Vodafone, aangevuld met UPC/Ziggo, Telfort en Tele2. Alle aanbieders die iets verkopen aan klanten van deze providers zijn verplicht dat te vermelden op de website payinfo.nl. Dit geldt voor betaalde sms-diensten én internetdiensten.

Betaalde sms-diensten kun je laten blokkeren via de site van Payinfo, maar betaalde internetdiensten kunnen niet op deze manier worden geblokkeerd. Mobiele internetdiensten worden meestal via een website op je mobiele telefoon aangeboden. Om de dienst ook echt te bevestigen klik je op ‘Akkoord’, waarna je een bericht ontvangt om de aanmelding te bevestigen. In de bevestiging staat ook hoe je je weer kunt afmelden voor de dienst.

Op Payinfo.nl kun je ook aanvullende informatie vinden over sms-dienstaanbieders. Heb je bijvoorbeeld wel een shortcode, maar weet je niet wie de sms-dienstaanbieder is? Dan kun je op de website de shortcode invullen en zien welke aanbieder achter die shortcode zit. Je krijgt een gratis Payinfo sms met alle informatie.

Kom je er nog steeds niet helemaal uit? Neem dan contact op met mijn Webcare collega's via Facebook of Twitter of kijk op deze pagina!

Gerelateerde artikelen