18 september 2017

Inzicht in het dataverbruik op je smartphone

Bijna iedereen is tegenwoordig online via een smartphone, altijd en overal. Voor alles wat je online op je smartphone doet, verbruik je data in de vorm van MB’s. Met de komst van 4G heb je een snellere internetverbinding waardoor het openen van pagina's en het bekijken van filmpjes ook sneller en vooral gemakkelijker gaat. Daardoor verbruik je vaak ongemerkt meer MB’s en zit je soms halverwege de maand al over de datalimiet.

Het gebruik van apps, social media, het bekijken van filmpjes en alle andere internetdiensten kost MB’s. Voor je het weet krijg je een smsje: ‘Beste klant, U heeft nu 80% van het internettegoed verbruikt’. Bij KPN krijg je een sms'je als de helft van je internetbundel op is, als je 75% hebt bereikt en als de bundel leeg is. Hierna gaat je internetsnelheid omlaag naar 64 Kbps maar kun je natuurlijk wel gratis verder blijven internetten. Maar hoeveel is nu eigenlijk een kB, MB of GB en welke internetdienst verbruikt het meest van je databundel?

Bits en Bytes
MegaByte is de volledige naam van een MB, GB betekent GigaByte en kB staat voor kiloByte. Internetbundels worden meestal weergegeven in MB of GB. Eén GB is 1000 MB, en één MB is weer 1000 kB. Voor de oplettende lezer: vroeger verwees 1MB inderdaad naar 1024kB, volgens de nieuwe standaard is dat nu 1000kB.

Hierbij is het belangrijk om Bytes niet te verwarren met bits: bij een abonnement wordt de downloadsnelheid bijna altijd weergegeven in (Mega)bits (Mb/s) en niet in MegaBytes. Acht bits staan gelijk aan 1 Byte dus om te berekenen wat je internetsnelheid in MegaBytes is, moet je de vermeldde snelheid in bits delen door 8. Zo kun je bij een abonnement met een snelheid van 16 Mb/s een downloadsnelheid verwachten van (+/-) 2 MegaBytes per seconde.

Dataverbruik per activiteit
Het blijkt dat veel klanten geen idee hebben hoeveel kB’s, MB’s of GB’s ze precies verbruiken tijdens het internetten. We zetten daarom de meest gebruikte diensten met daarbij het gemiddelde verbruik voor je op een rijtje:


• E-mail zonder afbeeldingen of bestanden openen: 0.01MB
• Internetpagina openen: van 0.2MB tot 0.6MB
• WhatsApp-bericht met tekst ontvangen of versturen: 0.001MB
• WhatsApp-bericht met afbeelding ontvangen of versturen: 0.1MB
• WhatsApp bellen: 1MB voor elke 4 minuten bellen.
• Facebook zonder het bekijken van video’s: 0.05MB tot 0.2MB
• Foto uploaden op Facebook: 1 MB per foto
• Instagram verbruik per keer: 3,6MB
• Snapchat image: 0.03 tot 0.05MB
• Snapchat 10 sec video: 0.4 MB
• Youtube filmpje normale kwaliteit: 180MB tot 220MB per uur
• Youtube filmpje HD-kwaliteit: 700MB tot 800MB per uur
• Spotify muziek streamen: 100MB tot 150MB per uur
• Netflix streamen voor 1 uur: 416MB 


Let op: bovenstaande informatie geeft een realistisch beeld van het dataverbruik, maar blijft een schatting.

MB datateller
Door het gebruik van een MB datateller kun je precies bijhouden wat je MB-verbruik is. Dit kan op een iPhone via Instellingen > Mobiel netwerk > Mobiele datagebruik, op een Android toestel via Instellingen > Gegevensverbruik.

Gebruik je liever een app om je verbruik bij te houden, dan kun je bijvoorbeeld My Data Manager op je toestel installeren. Als je de app voor de eerste keer opent kun je meteen een dataplan opzetten. Hierin geef je aan over welke periode je wilt meten, wat je datalimiet is en wanneer de app zichzelf moet resetten (opnieuw moet gaan meten). In de Android Playstore of via de App Store kan je My Data Manager gratis downloaden.

Waar maak jij je MB's aan op? Of houd je aan het einde van de maand juist data over? Laat ons het weten in de reacties!


(Dank aan ambassadeur Bjorn voor de goede info!)

Mobiel

8 iPhone tips om je iPhone nog fijner te maken

Mobiel

3 tips om je Samsung batterij nog langer mee te laten gaan

Mobiel

Een dag zonder mobiel. Hoe doe je dat?