15 maart 2019 2 min Auteur: Redactie Beleef KPN

Maak de mooiste smartphone foto’s met bokeh effect!

Foto’s maken met bokeh effect, grote kans dat je die term wel eens voorbij hebt horen komen. Voor fotografen is dit een belangrijke techniek om onder de knie te krijgen. Sinds een paar jaar kun je dit ook zelf met je smartphone creëren. Een telefoon die het effect van een spiegelreflexcamera nabootst? Wauw… De hoogste tijd dus om eens flink in deze techniek te duiken. Lees snel verder en ontdek de fotograaf in jezelf!

Lamp met bokeh effect

Bokeh… say what?

We horen je denken. Wat is dat nou precies, het bokeh effect? De naam komt van het Japanse woord ‘boke’ dat zoiets als ‘onscherpte’ betekent. Bokeh is een techniek die fotografen gebruiken om focus te leggen op een persoon of object op de voorgrond. De voorgrond is hierbij scherp in beeld en de achtergrond wazig. Fotografen creëren bokeh met hun spiegelreflexcamera. Was je wat minder soepel met zo’n professionele camera of had je simpelweg niet zo’n duur fototoestel tot je beschikking? Dan had je pech en was het niet haalbaar op met bokeh te werken. Totdat de iPhone 7 Plus uitkwam in 2016!

Bokeh effect bij smartphonefotografie

De 7 Plus was de eerste telefoon met een camera waarop je bokeh effect kon creëren. Dit kwam door de dubbele lens en de camerasoftware die Apple had ontwikkeld. Heel eerlijk, het zag er nog niet perfect uit, maar het was het startpunt voor bokeh in smartphonefotografie.

In de afgelopen jaren heeft het bokeh effect op de smartphone zich ontwikkeld tot een techniek waarmee je (bijna) net zulke mooie foto’s maakt als met een spiegelreflexcamera. En dat geeft heel gave foto’s!

Bokeh inspiratie

Zit je op het terras in de lentezon? Maak dan een foto van je glas bier, wijn of fris met bokeh effect. Een scherp drankje met een wazig uitzicht van de Amsterdamse gracht. Of wat dacht je van een mooi portret? Een scherpe focus op het gezicht van je model met wazige achtergrond. Meer een natuurfan? Schiet dan een foto van een mooie bloem met bokeh effect. Picture perfect!

Bloem met bokeh effect

Smartphones met bokeh effect

Enthousiast om als professioneel fotograaf aan de slag te gaan met je smartphone? Veel telefoons die het afgelopen jaar zijn uitgekomen hebben een goed ontwikkeld bokeh effect. Dit zijn onze favorieten:

Slimme bokeh met de iPhone Xr

De iPhone Xr beschikt over speciale software die het scherpte/diepte effect toevoegt aan je foto. Hiermee creëer je gemakkelijk het gewenste effect.

Bokeh dankzij dubbele lens met de iPhone Xs

De iPhone Xs heeft twee lenzen aan de achterzijde. Hierdoor is er geen software nodig om met bokeh te werken. De ene lens maakt de foto en de andere is een telelens. Met de telelens zoekt de camera diepte-informatie. Het resultaat? Fijne bokeh!

Bokeh met groothoekslens met de Galaxy S10

Ook de Samsung Galaxy S10 is gezegend met meerdere lenzen aan de achterzijde. Naast de twee van de iPhone Xs, beschikt de Galaxy S10 over een derde lens, de groothoeklens. Hierdoor maak je met deze telefoon hele mooie bokeh foto’s én foto’s met een brede hoek. Een brede hoek voor de ultieme vriendenfoto waar íédereen op past. Wat kies jij?

Benieuwd naar de allernieuwste Samsung smartphone? Ontdek de Samsung Galaxy S21, Samsung S21 Plus en Samsung S21 Ultra.

Apps voor het ultieme bokeh effect

Niet de gelukkige eigenaar van een smartphone met dubbele lens of scherptediepte software? Dan gebruik je gewoon één van deze apps. Werkt net zo makkelijk!

- Instagram focus (de camera in de Instagram-app)
- Tadaa (alleen voor iOS)
- Afterfocus (voor Android)

Zo maak je een bokeh-foto

Goed. We hebben de juiste telefoon of app om bokeh effect te maken. Maar hoe maak je nou de beste foto met dit scherpte/diepte effect? Dit doe je als volgt:

- Breng je smartphone zo dicht mogelijk bij je model of voorwerp. Probeer maximaal dertig centimeter tussen de camera en je onderwerp te laten.
- Focus op het model of voorwerp door het scherm ingedrukt te houden. Laat niet los voordat de focus precies op je onderwerp zit.
- Kijk of je het gewenste bokeh effect in beeld hebt en maak de foto.

Een extra twist aan je bokeh

Wil jij je bokeh foto nóg specialer maken? Voeg dan een toffe sticker toe aan de wazige achtergrond. Zo leg je extra nadruk op jouw scherpte/diepte effect. Dit kun je doen door je foto in de Instagram-app te bewerken. Of kies bij Foto’s voor een mooie filter!

Laat de fotograaf in je los

Met deze handige tips om te fotograferen like a pro kun je de fotograaf in jou helemaal loslaten. Kies je model of voorwerp, focus je smartphonecamera en… make the shot!

Ook interessant voor jou:

Mobiel

Samsung Galaxy S10 vs Galaxy S9: welke past bij mij?

Mobiel

Smile! Dit zijn de beste smartphonecamera’s van het moment