30 juli 2020 6 min Auteur: Redactie Beleef KPN

Android 11: features en mogelijke release date

Het scherm van je telefoon reageert beter op je aanrakingen en je hebt meer controle op de persoonlijke informatie die apps van jou te zien krijgen. Ook heropen je makkelijker zojuist gesloten apps en krijgt je smartphone allerlei handige snelkoppelingen. Het zijn een paar van de nieuwe Android 11 features. Lees snel meer over deze grote Android-update!

Android 11 bij kpn

Android 11 release date: wanneer komt Android 11 uit?

Android 11 is de toekomstige versie van het Android-besturingssysteem van je telefoon. Het gaat Android 10 opvolgen en volgens de laatste Samsung Note 20 rumors krijgt deze telefoon mogelijk meteen al deze gloednieuwe versie. De Android 11 release date is officieel nog onbekend, maar de website Android Authority verwacht dat op 8 september de officiële Android 11 release is.

Tot dan: nieuwe functies ontdekken met de Android 11 bèta-versie

Officieel is Android 11 nog niet uit, maar de Android 11 bèta-versie is al wél beschikbaar. Dit is een testversie die vooral bedoeld is voor ontwikkelaars en wordt daarom ook wel de Android 11 developer preview genoemd. Ontwikkelaars kunnen hun apps hierdoor makkelijker geschikt maken voor Android 11. Handig, want dankzij deze Android 11 preview werken jouw apps na de release zonder problemen met deze nieuwe versie. Je kunt de Android 11 bèta-versie installeren als je een Google Pixel-telefoon hebt. Deze telefoons zijn niet te koop bij KPN, maar je kunt ze wel gebruiken in combinatie met een KPN-telefoonabonnement.

Android 11 download: kun je de testversie al installeren?

Je kunt Android 11 al installeren op Pixel-telefoons van Google. De Android 11 download vind je hier. Heb je een andere telefoon? Dan moet je nog even wachten tot de officiële release van het besturingssysteem

De belangrijkste Android 11 features

Wil je je alvast verlekkeren aan het moois dat Android 11 je straks te bieden heeft? Verschillende techsperts hebben de Android 11 bèta al uitgeprobeerd en ontdekten een paar mooie Android 11 features. Wij zetten ze voor je op een rij!

Het dropdownscherm voor snelle instellingen en meldingen krijgt een metamorfose. Media-apps als Spotify en Netflix krijgen een vaste plek in het snelle instellingen-menu. Handig om het afspelen te pauzeren of een nummer over te slaan. In het scherm met meldingen staan nieuwe gesprekken altijd bovenaan. Daaronder volgen meldingen van andere apps.

Bediening van slimme apparaten toegevoegd aan meldingenscherm

Het meldingenscherm wordt met Android 11 weer een stukje uitgebreider. Steeds meer mensen hebben slimme apparaten thuis en willen die makkelijk kunnen besturen. Met Android 11 kan dat met Device Control makkelijk vanuit het beginscherm van je telefoon. Je tovert met een veeg een menu hiervoor tevoorschijn om de verlichting aan- en uit te zetten of de temperatuur van je slimme thermostaat aan te passen. Ideaal om er warmpjes en sfeervol bij te zitten!

Uitgebreidere privacy-instellingen voor apps

Nu is het nog zo dat Android-apps je gegevens onbeperkt kunnen inzien nadat je een keer toestemming hiervoor gaf. Met Android 11 heb je meer controle hierop. Zo kun je apps eenmalig toestemming geven om bepaalde informatie over jou te zien. Ook is er een resetmogelijkheid. Gebruik je een app een paar maanden niet? Dan trekt Android de toestemming van de app in om je gegevens te bekijken.

De digitale prullenbak: nu ook beschikbaar in Android 11

Je computer heeft ‘m al jaren: de prullenbak waarin je documenten kunt plaatsen. Ook Android 11 krijgt deze. Zodra je een document verwijderd, verplaatst Android 11 ‘m naar de prullenbak. Dit document wordt dus niet direct verwijderd. Handig als je je bedenkt.

Verschil herkennen tussen 4G en 5G

De grootschalige uitrol van 5G komt steeds dichterbij. Google speelt met Android 11 hier alvast op in. Het nieuwe besturingssysteem laat apps het verschil herkennen tussen 4G en 5G. Dit betekent dat, zodra je telefoon is verbonden met een 5G-netwerk, de gebruikte app dit netwerk ook gaat gebruiken. Zo pluk je de vruchten van dit supersnelle netwerk.

Meer instellingsmogelijkheden voor de donkere modus

Android heeft al een ingebouwde donkere modus. Deze ‘dark mode’ is rustiger voor je ogen, omdat de basiskleuren van Android hiermee donker zijn. Vooral ’s avonds is dat fijn, want hierdoor ga je met rustigere ogen naar bed. De donkere modus krijgt in Android 11 meer instellingsmogelijkheden. Zo kun je instellen vanaf wanneer de donkere modus wordt ingeschakeld. Al kun je natuurlijk ook altijd de dark mode gebruiken!

Lijst met Android 11 smartphones

Dat Android 11 straks uitkomt, betekent niet automatisch dat elke Android-telefoon deze nieuwe versie krijgt. Telefoonfabrikanten moeten het besturingssysteem zelf geschikt maken voor hun smartphones. Daarom heeft de ene telefoon Android 11 eerder dan de andere en krijgen weer andere telefoons de update zelfs helemaal niet. Welke smartphones Android 11 krijgen? Volgens Pocket Lint onder andere deze lijst met populaire telefoons:
-          Samsung Galaxy S10, S10 Lite, S10e en S10+
-          Samsung Galaxy S20, S20+ en S20 Ultra
-          Samsung Galaxy A51, A21s, A41, A71
-          Samsung Galaxy Fold en Z Flip
-          Samsung Galaxy Note 10+
-          Nokia 5.3 en 7.2

Google is op dit moment druk bezig de laatste hand te leggen aan Android 11. Ook fabrikanten willen na de zomer mooie dingen presenteren. Zo organiseert Samsung op 5 augustus een Samsung Unpacked-evenement. Wil je daarvan op de hoogte blijven? Hou hier alles in de gaten over de komst van een mogelijke nieuwe Samsung. Wie weet krijgt ‘ie meteen Android 11!

Ook interessant voor jou

Mobiel

Van iOS naar Android? Zo neem je jouw gegevens mee!

Innovatie & Techniek

Zelf een smart home maken? Kan met een Android-telefoon via NFC!

Mobiel

Samsung geruchten: de belangrijkste op een rij