Fraude voorkomen? Rutger, KPN security, geeft tips

Het gebeurt vaker dan we denken. Datalekken, phishing of andere vervelende zaken rond internetcriminaliteit. Gelukkig zijn er veel mensen dagelijks bezig om ons hiermee te helpen. Zo ook Rutger van KPN Security. Hij legt uit hoe je internetcriminelen geen kans geeft.

1. Maak unieke wachtwoorden en/of gebruik een wachtwoordmanager

Het beste kun je een wachtwoord door een wachtwoordmanager laten maken. Kies voor een wachtwoord met minstens 20 tekens. Met hoofdletters en kleine letters, cijfers en bijzondere tekens.

2. Gebruik tweefactorverificatie

Inloggen met tweefactorauthenticatie is een stuk veiliger en verkleint de kans dat hackers toegang krijgen tot je accounts of gegevens. Je gebruikt dan een wachtwoord en bijvoorbeeld een verificatiecode via je telefoon.

3. Installeer F-Secure

F-Secure is een kosteloos beveiligingspakket. Het bevat behalve antivirussoftware ook een firewall die je beschermt tegen de meest voorkomende aanvallen. Zo kun je veilig browsen. 

4. Controleer op updates

Leveranciers brengen regelmatig verbeterde versies uit van hun software. Deze repareren ook eventuele kwetsbaarheden. Veel updates worden automatisch geïnstalleerd, of je krijgt een melding. Je kunt dit checken in de beveiligingsinstellingen van je besturingssysteem (Windows, macOS, Android, iOS). 

5. Maak back-ups

Als je slachtoffer bent van ransomware heb je geen toegang meer tot je bestanden. Maak je gebruik van een clouddienst zoals OneDrive, iCloud of Dropbox? Laat je bestanden dan synchroniseren in de cloud. Voor extra zekerheid kun je ook een back-up maken op een externe harde schijf.

6. Ga naar checkjelinkje.nl

Op de website Checkjelinkje kun je heel eenvoudig controleren of een website veilig is. Je kunt er ook een handige browserextensie downloaden. Op Veilig internetten vind je nog meer tips en tools.

7. Verwijder accounts die je niet meer gebruikt

Als je hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts gebruikt (wat af te raden is) en dit gestolen is, kan een crimineel ook op andere accounts van je inloggen. Op Have I Been Pwned? kun je checken of je e-mailadres of telefoonnummer is gelekt. 

8. Een urgente mail? Eerst denken, dan klikken

Ontvang je een mail die je niet had verwacht, dan raad ik aan om even een pauze te nemen. Zo voorkom je dat je impulsief handelt. Criminelen willen graag dat je niet nadenkt maar meteen klikt. Daarom staat vaak in zo’n mail dat het urgent is. Een andere truc van criminelen is om kwaadaardige software in een bijlage te verstoppen. Bijvoorbeeld een Word-document of OneDrive-bestand.

Gerelateerde artikelen