Zo verbind je AirPods met iPhone, MacBook en Android-apparaten

AirPods (Pro): wie heeft ze niet? Met deze populaire oortjes van Apple heb je kraakhelder geluid en zit je niet meer vast aan draadjes. Heb jij Airpods Pro, AirPods Pro 2 of AirPods 3 en wil je weten hoe je deze verbindt met verschillende apparaten? Lees dan snel verder!

Wat zijn AirPods precies?

AirPods zijn de draadloze bluetooth oortjes van Apple. Het voordeel van deze oortjes is dat je ze moeiteloos verbindt met andere apparaten van Apple, zoals de iPhone, Apple Watch, iPad of MacBook. Heb je dit eenmaal goed ingesteld, dan blijven de oortjes automatisch verbonden met je devices. Handig, want zo hoef je niet elke keer je AirPods weer opnieuw te koppelen.

Welke AirPods zijn er?

De eerste AirPods kwamen op de markt in 2016. Inmiddels zijn er veel meer varianten van de Apple AirPods verschenen. Op het moment van schrijven zijn dit de populairste modellen van de AirPods:

 • Airpods (3e generatie, 2021). Deze wordt ook wel AirPods 3 of AirPods 2021 genoemd.
 • Airpods (2e generatie, 2019). Deze wordt ook wel AirPods 2 of AirPods 2019 genoemd.
 • Airpods Pro (2e generatie, 2022). Deze wordt ook wel AirPods Pro 2 of AirPods Pro 2022 genoemd.

Hoe moet je AirPods instellen?

Je kunt Apple AirPods (Pro) zo instellen dat ze helemaal zijn afgestemd op jouw persoonlijke voorkeuren. Er zijn diverse instellingen die je kunt veranderen. We gaan de belangrijkste langs.

 • De naam van je AirPods instellen is zeker een goed idee. Je bent namelijk zeker niet de enige met AirPods, en door je naam te koppelen weet je altijd welke AirPods van jou zijn. De naam van je AirPods instellen werkt zo:
 1. Open de oplaadcase.
 2. Doe de AirPods in je oren en zorg dat ze verbonden zijn met je iPhone, iPad of iPod touch. Ga vervolgens naar 'Instellingen' > 'Bluetooth'. Je kunt ook kiezen voor 'Instellingen' > 'AirPods'.
 3. Tik op de infoknop naast de AirPods.
 4. Selecteer de huidige naam.
 5. Voer een nieuwe naam in voor de AirPods.
 6. Tik op 'Gereed'.
 • De actie ‘Tik dubbel’ opnieuw instellen op de AirPods
  Het is ook aan te raden om het dubbel tikken van je AirPods opnieuw in te stellen. Zo kun je jouw AirPods snel, gemakkelijk en op jouw manier bedienen. Volg de volgende stappen:
 1. Doe de AirPods in je oren en zorg dat ze verbonden zijn met een iPhone, iPad of ander apparaat. Ga vervolgens naar 'Instellingen' > 'Bluetooth'. Je kunt ook gaan naar 'Instellingen' > 'AirPods'.
 2. Tik op de infoknop naast de AirPods.
 3. Selecteer de linker- of rechter- AirPod en kies wat deze AirPod moet doen wanneer je er dubbel op tikt. Kies bijvoorbeeld voor afspelen, pauzeren of naar een ander nummer springen.

AirPods verbinden: van iPhone en iPad tot Samsung

Voordat je kunt luisteren via je AirPods, moeten ze eerst verbonden worden aan je devices. Hoe werkt dat verbinden van AirPods precies? We vertellen hoe je AirPods connect aan iPhones, telefoons van Samsung en laptops.

Koppelen met iPhone en iPad

AirPods verbinden met een iPhone en iPad? Dat doe je als volgt:

 1. Ontgrendel je iPhone of iPad.
 2. Houd je AirPods in de buurt.
 3. Op het scherm van je smartphone of iPad verschijnt een pop-up.
 4. Tik op ‘Verbinden’.
 5. Doorloop de verdere stappen.
 6. Klik op ‘Gereed’ om de AirPods te verbinden met je iPhone of iPad.

Tip: wanneer je AirPods koppelt aan je iPhone, zijn ze automatisch ook te gebruiken op je Apple Watch.

Koppelen met Samsung of andere Android-telefoon

Het is zeker ook mogelijk om AirPods te verbinden met Samsung of een ander Android-apparaat. Sterker nog: AirPods verbinden met Android is heel gemakkelijk.

 1. Schakel Bluetooth in op je Samsung of Android-telefoon.
 2. Zorg dat je AirPods in de case zitten en open de klep van de oplaadcase. Houd de knop op de achterkant van de oplaadcase ingedrukt totdat het lampje wit knippert. Dit duurt ongeveer 5 seconden.
 3. Selecteer je AirPods in de lijst met Bluetooth-apparaten op je telefoon. Je kunt de Airpods nu verbinden aan een Android-apparaat.

AirPods verbinden met een laptop

Digitaal meetings bijwonen of een lekker muziekje opzetten terwijl je aan het werk bent? Lees hieronder hoe je  je AirPods (Pro) kunt verbinden met je laptop!

AirPods koppelen aan MacBook

Apple AirPods werken perfect samen met andere producten van Apple, dus ook met je MacBook! Het koppelen van AirPods aan een MacBook werkt zo:

 1. Open de case van de AirPods.
 2. Klik op het knopje aan de achterkant en houd deze ingedrukt totdat het lampje knippert.
 3. Ga naar ‘Systeemvoorkeuren’ in het Mac Apple-menu en tik op ‘Bluetooth’.
 4. Ga naar ‘Apparaten’ en selecteer ‘Airpods’.
 5. Je AirPods zijn nu verbonden met je Mac!

Wil je de volgende keer makkelijker verbinden? Ga dan naar het Bluetooth-icoontje rechtsboven in je scherm en klik op ‘AirPods’.

AirPods verbinden met je Windows laptop

Heb je wel de bluetooth oortjes van Apple, maar geen laptop van Apple? Geen probleem! Je kunt AirPods ook verbinden met een Windows laptop. Zo doe je dat:

 1. Open de case van de AirPods.
 2. Klik op het knopje aan de achterkant en houd deze ingedrukt totdat het lampje knippert.
 3. Kies ‘Bluetooth of andere apparaten toevoegen’.
 4. Tik op ‘Een apparaat toevoegen’ en ‘Bluetooth’.
 5. Je computer zoekt nu naar je AirPods. Gelukt? Dan verbinden je AirPods met de Windows laptop.

Mijn AirPods verbinden niet, wat nu?

Wat moet je doen als je AirPods niet verbinden? Er kunnen verschillende redenen zijn waarom AirPods niet connecten met je iPhone of laptop. Wanneer je AirPods niet verbinden, kun je even checken of je apparaat de laatste versie van iOS ondersteunt. Soms is een update nodig en willen je Airpods niet verbinden om deze reden. Het kan ook zijn dat de batterij op is en dat ze daarom niet connecten. Je kunt ook even controleren of Bluetooth wel is ingeschakeld. Heb je bovenstaande zaken nagelopen, maar verbinden je AirPods nog steeds niet? Dan kun je het volgende proberen:

 1. Houd de configuratieknop op de achterkant van de oplaadcase tot 10 seconden ingedrukt. Het statuslampje op de voorkant van de oplaadcase gaat dan wit knipperen, wat betekent dat de AirPods kunnen worden verbonden.
 2. Houd de oplaadcase met de AirPods erin en de klep geopend naast het apparaat waarmee je wilt verbinden.
 3. Volg de stappen op het scherm van het device dat gekoppeld moet worden.
 4. Test de AirPods opnieuw. Als je nog steeds geen verbinding kunt maken, kun je de AirPods resetten. Hoe dat precies werkt, lees je later in deze blog.

Hoe verbind je AirPods met elkaar?

Soms is het veel gezelliger om met z’n tweeën naar iets te kijken of luisteren. Met de functie ‘audio delen’ is het mogelijk om om AirPods te connecten met elkaar. Zo hoor je samen dezelfde muziek, podcast of serie. Maar hoe verbind je dan twee AirPods met één telefoon? Dat werkt als volgt:

 1. Koppel alvast één paar AirPods of een ondersteunende koptelefoon.
 2. Open het bedieningspaneel.
 3. Tik in het muziekpaneel op het driehoek-icoon met golfjes.
 4. Kies bij 'Koptelefoons' voor 'Deel audio’.
 5. Schakel vervolgens het tweede paar AirPods, koptelefoon of oortjes in.
 6. Voltooi de koppeling en de AirPods connecten met elkaar.

Je kunt helaas niet alle AirPods met elkaar connecten. Zo is het alleen mogelijk om AirPods met elkaar te verbinden die een Apple H1 of W1-chip hebben. Ook moet het apparaat geschikt zijn voor het delen van de audio.

AirPods resetten, zo werkt het

Willen je AirPods niet verbinden? Of wil je de verbinding met gekoppelde apparaten juist verbreken? Dan kun je ervoor kiezen om je Apple AirPods te resetten. Volg dit stappenplan om AirPods en AirPods Pro te resetten naar de fabrieksinstellingen:

 1. Doe beide AirPods in de oplaadcase.
 2. Sluit de case en wacht 30 seconden.
 3. Open de case.
 4. Ga nu naar naar Instellingen ▸ Bluetooth op je iPhone of iPad en tik naast de AirPods in de lijst op de i-knop. Kies voor 'Vergeet dit apparaat' en bevestig dit. Op je Mac kun je dit doen via ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Bluetooth en klik naast de AirPods op het kruisje.
 5. Open daarna de case van de AirPods.
 6. Druk de configuratieknop op de achterkant van de case in.
 7. Blijf deze knop minstens 15 seconden indrukken totdat het statuslampje oranje knippert.
 8. De AirPods worden nu volledig hersteld.
 9. Vervolgens kun je de AirPods opnieuw koppelen aan je apparaat.

Lukt het resetten van je AirPods niet? Dan kan het zijn dat je iets te snel te werk bent gegaan. We schreven al dat het statuslampje oranje knippert tijdens het resetten van de AirPods. Pas als het statuslampje weer wit is, is het resetten van de Apple AirPods afgerond.

Hoe vind ik mijn verloren AirPods terug?

Het kan natuurlijk gebeuren dat je je AirPods uit het oog verliest. Gelukkig is er een handige manier om zoekgeraakte AirPods te vinden. Hoe vind je jouw AirPods dan terug? Dit kan met de Zoek mijn-app op een iPhone, iPad, Mac of ander apparaat waarop je bent ingelogd met dezelfde Apple ID. Zo kun je AirPods vinden via de Zoek mijn-app:

 1. Open de Zoek mijn-app op je device.
 2. Kies voor de optie ‘Apparaten’.
 3. Kies de AirPods.
 4. De locatie van de Apple AirPods wordt weergegeven.

Op het moment dat je AirPods offline zijn, werkt het niet om AirPods te vinden via de app van Zoek mijn. De oortjes zijn dan buiten bereik of moeten worden opgeladen. In dit geval kun je wel een routebeschrijving zien naar de locatie waar ze voor het laatst verbonden waren. Mochten de Apple AirPods weer online komen, dan ontvang je hier een melding van.

Je kunt ook een geluid afspelen om je verloren AirPods terug te vinden. Met de AirPods Pro kun je dit ook doen voor de oplaadcase. Handig als de oortjes en oplaadcase van elkaar gescheiden zijn. Hoe je jouw AirPods terug kan vinden met het afspelen van geluid, lees je hier:

 1. Open de Zoek mijn-app.
 2. Selecteer het tabblad 'Apparaten'.
 3. Kies de AirPods in de lijst.
 4. Tik op 'Speel geluid af' om een geluid af te spelen dat steeds luider wordt.

Gerelateerde artikelen