YouTube Kids gelanceerd in Nederland

Sinds februari 2019 is het videoplatform YouTube Kids beschikbaar in Nederland. De nieuwe app is gericht op kinderen van 3 tot 13 jaar. Op deze nieuwe versie van de welbekende video app staan alleen “gezinsvriendelijke” filmpjes. Perfect voor ouders die hun kinderen zonder zorgen willen afleiden met de tablet of smartphone. De grote vraag is of YouTube Kids ook echt alleen maar veilige content aanbiedt.


Wat is YouTube Kids?

In 2015 lanceerde YouTube al een kindvriendelijke versie van het platform in de Verenigde Staten, vanaf nu is de aangepaste versie dus ook in Nederland te downloaden. Op YouTube Kids vind je vrijwel alleen content dat veilig is voor kinderen. Video's zijn handig gerangschikt in verschillende categorieën, zoals shows, muziek, studeren en ontdekken. In de app zijn verschillende functies voor ouders toegevoegd. Zo kan je via de app meebeslissen wat kinderen te zien krijgen, de zoekfunctie uitschakelen of een tijdslot instellen.
 

Hoe werkt YouTube Kids?

In de nieuwe app heb je de keuze uit drie opties. Je kan een profiel aanmaken met alleen video’s die door ouders zijn uitgezocht. Hierbij ontbreekt de zoekfunctie en aanbevolen video’s zijn uitgeschakeld. Geef je liever iets meer vrijheid, dan kan je kiezen voor standaardprofielen van YouTube zelf. Bijvoorbeeld het profiel voor peuters en kleuters met veilige en educatieve filmpjes. Zijn je kinderen iets ouder, dan kies je voor het profiel “schoolgaande kinderen”, hierin staan ook populaire video’s van artiesten als Justin Bieber.    


Welke functies zijn nieuw in YouTube Kids?

Naast het gebruik van een profiel, zijn er ook een aantal handige functies toegevoegd aan YouTube Kids. Je kan als ouder specifieke YouTube video’s of kanalen blokkeren. Ook kan je de kijkgeschiedenis eenvoudig bekijken, zo weet je altijd wat je kind heeft gezien. Tenslotte kan je een tijdslimiet instellen. Op die manier voorkom je eenvoudig dat je zoon of dochter de hele dag YouTube video’s aan het kijken is!

Is YouTube Kids echt veilig?

De grote vraag blijft natuurlijk of de content op YouTube Kids echt veilig is. Google, het moederbedrijf van YouTube doet er echter alles aan om geen flater te slaan. Het bedrijf kijkt met slimme algoritmes of de content geschikt is. Daarbij worden wel duizend signalen bekeken, zoals de titel, het geluid of de ondertitels. Naast de controle met behulp van computers, kijken mensen ook nog eens handmatig mee en heb je als ouder invloed op de video’s die beschikbaar zijn. Desondanks ging het in de Verenigde Staten de afgelopen jaren toch een paar keer mis, waarbij gewelddadige parodieën van kinderprogramma’s werden getoond. Zo af en toe meekijken met je kinderen is dus nog steeds belangrijk!


Waar kan je YouTube Kids vinden?

Ben je enthousiast over deze nieuwe app? Je kan YouTube Kids gratis downloaden in de Google Play Store en in de Appstore van Apple.

Gerelateerde artikelen