Opgelet: wat te doen bij phishing e-mails

We hebben ze allemaal wel een keer voorbij zien komen. E-mails worden verstuurd vanuit een provider, bank, de belastingdienst of een incassobureau en vragen je om in te loggen of gegevens in te vullen. Helaas zijn dat geen echte e-mails, maar zogenoemde phishing e-mails en misbruiken kwaadwillenden je persoonsgegevens.

Hoe herken je phishing?


Phishing is helaas niet altijd eenvoudig te herkennen, maar met de volgende 3 stappen maak je de kans kleiner dat je per ongeluk toch klikt op een phising e-mail. Daarnaast kan je op kpn.com/valseemail altijd de actuele phishing berichten inzien zodat je bij twijfel ook daar even kan kijken. 

Wat moet je doen als je per ongeluk toch gegevens hebt achtergelaten?


Wijzig direct je wachtwoord of blokkeer bijvoorbeeld je pinpas. Hiermee maak je de inloggegevens direct onbruikbaar en kan er geen misbruik worden gepleegd. Wijzig ook je wachtwoorden van andere programma’s en websites omdat wij vaak dezelfde wachtwoorden voor verschillende programma’s en websites gebruiken. Wanneer je je wachtwoord wijzigt, maak dan vooral gebruik van zowel hoofdletters, kleine letters, cijfers en leestekens. Wil je meer tips over veilig omgaan met wachtwoorden? Lees dan het blog Zes manieren om veilig om te gaan met wachtwoorden.

Heb je per ongeluk een bestand geopend vanuit de phising e-mail? Controleer dan je apparaat op een virus met een virusscanner. 

Gerelateerde artikelen