Uitleg over wifi en tips voor jouw draadloze internet thuis

We gebruiken het allemaal, het internet. Om te surfen, het laatste nieuws te lezen of een serie te kijken. Veel mensen maken gebruik van draadloos internet, dat we ook wel kennen als wifi. Maar wat is wifi nou eigenlijk en wat doe je als je wifiverbinding nog beter kan. In dit blog leggen wij uit wat wifi is en geven we tips om de meest voorkomende wifi problemen op te lossen.

Wat is wifi?

Dankzij wifi kunnen we apparaten met elkaar verbinden via een draadloos netwerk. Wifi maakt gebruik van radiogolven. Op die manier kunnen we gegevens met hoge snelheid versturen en ontvangen.

Wist je trouwens dat we niet zeker weten waar de naam wifi oorspronkelijk vandaan komt? De officiële naam van wifi was IEEE 802.11b Direct Sequence, maar dat klinkt natuurlijk niet zo lekker. Daarom is in de jaren negentig de gangbare naam wifi bedacht. Het verhaal gaat dat het een afkorting is van wireless fidelity. Dat zou dan weer afgeleid zijn van High Fidelity, oftewel Hi-Fi, een term uit de geluidswereld.

Hoe dan ook, we willen allemaal dat onze wifi gewoon goed werkt. Soms gebeurt het echter dat de wifi hapert, of dat je slecht bereik hebt of de wifi traag is. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om zelf je wifi te verbeteren

De juiste plek voor je modem

Als je dicht bij je modem bent, dan is je wifisignaal sterker dan op een afgelegen plek in je huis. Zit het internetaansluitpunt dat binnenkomt in je huis in een afgelegen hoek van je woning? Dan kan het helpen om je modem te verplaatsen. Zorg wel dat je modem altijd goed is aangesloten!

Soms is het handig om je wifisignaal een handje te helpen. Want de radiogolven van wifi dringen niet door alles heen. Dat zorgt in veel huizen voor een minder goede wifiverbinding. De radiogolven komen bijvoorbeeld moeilijk door gewapend beton of glas heen. Plafonds en aquariums verstoren ook het wifisignaal. Ook elektrische apparaten, zoals een babyfoon of magnetron, zijn een grote bron van wifistoringen. Houd daarom rekening met de plek waar je het modem neerzet. Zet je modem niet achter de tv, maar ernaast. Staat het modem in de meterkast? Soms is erbuiten beter, dat zorgt meestal voor 5% meer wifisterkte.

Heb je internet via het kopernetwerk (dus geen glasvezel)? Zorg dan dat de kabel van je modem naar het internetaansluitpunt niet langer is dan 1,5 meter.  

Kies de beste frequentie

Modems zijn net radio’s. Ze zenden radiogolven uit op een bepaalde frequentie. De meeste modems hebben 2 frequenties: 2,4 GHz en 5 GHz. De 2,4 GHz frequentie wordt het langste gebruikt en heeft daarom ook een nadeel. Deze frequentie heeft maar een beperkt aantal zuivere kanalen. Daardoor kunnen andere draadloze apparaten (van babyfoon, DECT-telefoon tot iPad) elkaar verstoren. Deze gebruiken bijna allemaal de 2,4 GHz frequentie. Ben je dus met het hele gezin aan het gamen of netflixen, dan zit iedereen elkaar in de weg. De verbinding kan dan flink trager worden.

In dichtbebouwde wijken is het al helemaal een probleem. Naast je eigen apparatuur dat op elkaar stoort, zorgen alle andere apparaten in de omgeving ook voor verstoringen. Midden in de stad zit je vaak binnen het bereik van tientallen andere modems.

We snappen dat naar een rustige plek verhuizen geen optie is, gelukkig is er wel iets aan te doen. Met een goede dekking is wifi op de 5GHz frequentie vaak sneller. Dankzij de grote hoeveelheid kanalen op de 5 GHz frequentie, is er minder kans op verstoringen. Het nadeel is dat het 5 GHz-signaal veel minder ver reikt binnen je woning. Staat je modem beneden? Dan heb je met de 5 GHz frequentie nauwelijks wifi op zolder. Een SuperWifi punt biedt dan gelukkig een oplossing.

Gebruik 5-GHz in dichtbebouwd gebied

Woon je in een drukke wijk in de stad of in een appartementencomplex met veel verschillende wifiverbindingen in de buurt? Dan geven we de tip om de 5GHz frequentie te proberen. Deze frequentie heeft meer kanalen en een hogere maximale snelheid. Zorg er dan voor dat zoveel mogelijk apparaten verbonden zijn via 5 GHz. Het enige nadeel is alleen dat 5GHz minder ver reikt en moeilijker door obstakels in je huis komt, zoals deuren, muren en plafonds. Onze modems en wifi punten hebben een technologie aan boord die Bandsteering heet. Zo wordt jouw apparaat automatisch naar de juiste frequentie gestuurd. Genoeg bereik is wel belangrijk om dit goed te laten werken. Met een SuperWifi punt los je dit makkelijk op. 

Wifikanalen? Op ‘automatisch’!

Heb je overal in huis genoeg bereik, maar hapert je internet? Dan is het vaak te druk op het wifikanaal. Kijk dan of het modem en het gekozen kanaal wel op ‘automatisch’ staat. Daardoor kiest je modem steeds het rustigste wifikanaal om drukte zoveel mogelijk te vermijden. Als je nu op een druk kanaal zit, zal je deze verbetering gelijk merken. 

Wilt je liever een kanaal vastzetten? Kies dan voor kanaal 1, 6 of 11 op de 2,4 GHz frequentie. Als je de frequentie van 5 GHz gebruikt, kies dan een kanaal tussen de 1 en 48. Maar nogmaals, we adviseren om het kanaal op ‘automatisch’ te zetten, zodat je modem zelf een rustig kanaal kiest. Hier lees je hoe je makkelijk zelf je wifikanaal wijzigt.  

Een wifiversterker helpt bij afstand of obstakels

Wil je goede wifi van de tuin tot op zolder? Je kunt zelf makkelijk je wifibereik vergroten. Een wifiversterker zorgt ervoor dat je bereik groter en biedt een oplossing voor obstakels in huis of te grote afstand. Heb je nog geen wifiversterker? Gebruik dan onze Wifi Manager voor het beste advies in jouw huis.

Naar de Wifi Manager

Hieronder zie je hoe een wifiversterker werkt.

Mesh: overal de beste wifi – van de tuin tot de zolder

Onze modems krijgen vaak een nieuwe update, bijvoorbeeld om de nieuwste wifi technologie te gebruiken. De nieuwste wifi techniek noemen we ‘mesh-wifi’. Mesh is software dat je modem en wifiversterkers slim laat samenwerken als één naadloos netwerk. Zie het maar als een grote wifi deken dat je hele huis bedekt. Op die manier loopt je Spotify, videostream of download nooit meer vast, wanneer een apparaat wisselt tussen je modem en wifiversterker.

Dankzij mesh verliest het wifinetwerk je apparaat (zoals je telefoon of tablet) dus niet meer uit het oog. Op die manier heb je overal in huis het best beschikbare wifisignaal!

Nog meer weten over wifi?

Heb je na het lezen van dit blog over de beste tips voor je wifiverbinding, nog vragen? Op onze wifi uitleg pagina vind je alle links naar de belangrijkste onderwerpen die met wifi te maken hebben.

Gerelateerde artikelen