Heb jij al last van Nomofobie?

Hij gaat overal mee naartoe, zelfs als we naar de wc gaan. Het is bijna dwangmatig; bij de geringste verveling komt de smartphone uit onze broekzak. Met een onzichtbaar lijntje zijn onze ogen continu verbonden aan het beeldscherm. Maar gelukkig zijn er oplossingen: smartphone-dieet.

Nomofobie

“Wordt beschreven als een overmatige angst voor het niet continu bereikbaar zijn via een mobiele telefoon.” Je raakt gestrest als je telefoon niet binnen handbereik is of als hij het niet doet. Met concentratieproblemen, ontevreden collega's en verwaarloosde relaties als gevolg. Het sluipt er zo makkelijk in. Snel een WhatsApp berichtje lezen gaat bijna altijd over in Facebooken, mail checken, YouTube kijken of spelletjes spelen.

Maar hoe ga je anno 2021 op smartphone-sabbatical? Helemaal stoppen is waarschijnlijk geen optie, het aantal contactmomenten verminderen wel.

Preventieve tips

• Installeer screen time trackers als Usage Tracker, Moment of BreakFree om je gemiddeld gebruik te meten
• Check je telefoon alleen op vaste momenten en niet tijdens het autorijden. Installeer anders de Rij Veilig of AutoModus app
• Laat je telefoon in de woonkamer liggen als je gaat douchen of het toilet bezoekt en maak van je slaapkamer een smartphonevrije zone
• Zet alle onzinnige notificaties en je geluid af en toe uit (zet WhatsApp groepsberichten op mute)
• Gebruik je telefoon niet als wekker en schaf een horloge aan
• Negeer je telefoon en laat hem in je jas of tas zitten
• Zoek afleiding in offline dingen (lees een boek of ga naar het park)
• Verwijder nutteloze apps en bekijk alleen de belangrijkste
• Verplaats de apps waar je voor je gevoel te vaak op kijkt naar het tweede scherm of in een map evenals kleurrijke spelletjes (ons brein is dol op felle kleuren)

Preventie gadgets

DistractaGone: word je te veel afgeleid door je mobiele telefoon of zit je kind vastgekleefd aan zijn toestel? Stop deze dan eenvoudig in het Distractagone-doosje. Het is als het ware een telefoonkluis. Je zet een timer en sluit de box.

De Block: is een zeshoekig cilinder dat gemaakt is uit één stuk aluminium. Dat materiaal schermt elektromagnetische straling af, dus komt er geen enkele melding of oproep meer binnen. Het helpt mensen meer balans vinden tussen hun analoge en digitale leven. Bewustwording is, net zoals bij alle verslavingen, stap één om er vanaf te komen.

Gerelateerde artikelen