NFC lezer: wat is het en hoe gebruik je het op je telefoon?

NFC wordt steeds meer verweven in ons dagelijks leven. Dankzij deze slimme technologie hoef je je nooit meer druk te maken wanneer je een bankpas of OV-chipkaart bent vergeten of bent kwijtgeraakt. We gebruiken het om in te checken voor het OV, contactloos te betalen en data uit te wisselen. Wat NFC precies is en hoe jij profiteert van de NFC-lezer in je telefoon ontdek je in dit artikel.

Wat is NFC? 

De betekenis van NFC is ‘Near Field Communication’, dit omdat deze slimme technologie binnen een kleine afstand van 10 centimeter draadloos communiceert tussen twee apparaten. Het doel van de uitwisseling van informatie op deze kleine afstand is om dit proces zo veilig mogelijk te maken. Zo kan de informatie tussen een NFC-tag en een NFC-lezer minder makkelijk worden onderschept. Een ander voordeel van een NFC-lezer is dat deze eenvoudiger is te gebruiken dan bijvoorbeeld een Wi-Fi of Bluetooth-verbinding. Om een NFC-verbinding te maken is het namelijk niet nodig om instellingen te activeren, werkt deze verbinding nog sneller en verbruikt deze minder energie.

Wat kun je allemaal met de NFC lezer op je mobiele telefoon? 

Maar wat is NFC op je telefoon nou precies? Tegenwoordig zijn de meeste nieuwere modellen van smartphones voorzien van een NFC-chip. Dankzij NFC op je telefoon kan deze informatie uitwisselen met andere telefoons of apparaten met een NFC-lezer. Hier zijn een paar voorbeelden van hoe NFC werkt en waarvoor je NFC met je telefoon kan gebruiken. 

Betalen met NFC

Contactloos betalen was al vele jaren een bekend concept waarmee je met een bankpas je boodschappen of andere aankopen kon betalen, zonder je pinpas in de betaalterminal te plaatsen en vaak ook zonder het invoeren van een pincode. Dit maakte het hele proces in de rij voor de kassa al stukken sneller. Nu hebben we dankzij NFC-technologie ook de mogelijkheid om helemaal zonder fysieke bankpas te betalen. Zo kan je die dikke portemonnee of extra pasjeshouder lekker thuis laten en verlies je geen tijd aan het opzoeken en opbergen hiervan. Voor het betalen met NFC is er geen contact nodig tussen het apparaat, zoals je smartphone, en de betaalterminal. Houdt je telefoon tot op ongeveer 10 cm afstand van de NFC-lezer om al contact te maken voor je betaling. Zodra de NFC-lezer en NFC-tag contact kunnen maken, begint de NFC-technologie met het uitwisselen van informatie tussen jouw bank en de vraag van de betaalterminal.  

Voor sommige mensen roept het NFC betalen nog veel vragen op, vooral op het gebied van veiligheid. Het dichtbij houden en beschermen van een fysieke pinpas is nou eenmaal makkelijker dan het begrijpen van zo’n slimme technologie als NFC. Maar wij kunnen je geruststellen dat een NFC-betaling in feite heel veilig is, al helemaal vergeleken met de magnetische strips van fysieke bankpassen. De gegevens op een magneetkaart zijn namelijk statisch - ze staan allemaal op de achterkant van je bankpas. In tegenstelling tot de gegevens van een NFC-transactie die gecodeerd en dynamisch zijn, wat betekent dat ze voortdurend veranderen. Verder in dit artikel leggen we uit hoe jij een NFC-betaling kan doen met jouw telefoon.  

Inchecken met NFC

Om gebruik te maken van het openbaar vervoer heb je sinds een aantal maanden geen fysieke OV-chipkaart, OV-abonnement of papieren OV-kaartje meer nodig. Inchecken kan nu namelijk eenvoudig via contactloos betalen met je pinpas of creditcard. En hiermee bedoelen we dus ook dit soort betaalpassen die op je telefoon zijn geïnstalleerd. Je houdt de betaalpas of je telefoon tegen de kaartlezer op het perron of bij de poortjes om in te checken en checkt op dezelfde manier met diezelfde pas weer uit. Zo hoef je niet meer te stressen of je wel genoeg tijd hebt om in de rij te staan voor het kopen van een treinkaartje of het kunnen opladen van het saldo van je OV-chipkaart. Voor reizigers die gebruikmaken van een abonnement is het gebruik van een OV-chipkaart wel nog steeds nodig. Daarnaast gebruik je dit pasje ook nog voor andere diensten zoals het huren van een OV-fiets of het gebruiken van de fietsenstallingen.

Data uitwisselen met NFC 

Ook andere data naast die van je bankpasjes kan worden uitgewisseld door middel van NFC. Bij Android-telefoons kon je voorheen onder andere foto’s, links en contacten delen via NFC-technologie dankzij Android Beam. Dit kon door de achterkant van twee Android-telefoons dicht tegen elkaar aan te houden (binnen 10 cm), wanneer de NFC-functie op beide Android-telefoons was geactiveerd. Vervolgens kwam er een pop-up in het scherm om de informatie in je huidige tabblad of content van een app te delen. Deze functie is echter niet meer ondersteund sinds de software-update van Android 10 in september van 2019, waarna deze is vervangen met Nearby Share. Nearby Share van Android-telefoons werkt hetzelfde als de AirDrop-functie van iPhones. Hiermee deel je links of bestanden via een Wi-Fi of Bluetooth-verbinding, afhankelijk van wat je wilt delen. De voordelen van deze vervangende functie zijn dat je draadloos inhoud kan delen vanaf een veel grotere afstand dan 10 cm en met meerdere apparaten in één keer.  

Waar NFC nog wel veel voor wordt gebruikt op het gebied van data-uitwisseling, zijn de los verkrijgbare NFC-tags. Deze handige tags kan je individueel instellen en gebruiken om een smart home te creëren. Zo verleen je bijvoorbeeld toegang tot een gebouw of pas je automatisch de instellingen van je telefoon aan.  

NFC aanzetten op de iPhone 

Technisch gezien kan je NFC niet aanzetten op je iPhone. Vanaf iPhone 6 tot het nieuwste model is er namelijk standaard een NFC-chip in de hardware van je telefoon gebouwd. Deze telefoons zijn ontworpen om altijd beschikbaar te zijn voor NFC-ondersteunende apps en altijd informatie uit te kunnen wisselen met NFC-lezers. Door de batterij van het apparaat waar een NFC-chip of -tag zich in bevindt, kan de chip informatie uitwisselen. Het is dus niet mogelijk om NFC op je iPhone aan te zetten. De chip of tag wordt pas geactiveerd wanneer deze dicht genoeg bij een andere NFC-lezer of -tag in de buurt komt. Dit maakt het uitwisselen van informatie via NFC heel zuinig voor je batterij.  

Hoewel je er niet voor kiest om NFC aan te zetten en deze ook niet volledig uit kan schakelen, zijn er wel opties voor het beperken van de NFC-functie op je iPhone. Zo kan je apps bijvoorbeeld beperken in hun toegang tot NFC of kan je de beveiligingsinstellingen van je telefoon aanpassen voor NFC-activiteiten. Ook bestaan er speciale hoesjes voor je telefoon die specifiek zijn ontworpen om signalen van onder andere NFC, Bluetooth en Wi-Fi te blokkeren.  

Omdat NFC een belangrijke integrale functie is voor iPhones, wordt het niet aangeraden de functie te beperken. Dit kan namelijk invloed hebben op de functionaliteit van bepaalde apps en toepassingen. Haal het beste uit jouw iPhone met deze 8 handige tips

NFC aanzetten op een Android

Bij Android-apparaten daarentegen is het wel eenvoudig om NFC aan te zetten. Je gaat daarvoor naar de instellingen van het apparaat en checkt vervolgens bij ‘verbonden apparaten’ of NFC hier ook staat aangegeven. Zo ja, dan kan je hier ook meteen NFC aanzetten voor dit Android-apparaat. Nu kan je jouw telefoon direct gebruiken voor contactloos betalen, inchecken voor het OV en het lezen van andere NFC-tags. NFC aanzetten voor Samsung-modellen werkt hetzelfde als voor andere Android-telefoons zoals Sony, Huawei en Nexus.

Liever toch geen NFC gebruiken? Zo kun je ‘m uitzetten

Hoewel je NFC niet kan uitzetten op de iPhone, geldt dit wel voor Android-apparaten. NFC uitzetten doe je door de volgende stappen te volgen:

  1. Ga naar de instellingen-app via het menu of het beginscherm van je telefoon.
  2. Vind “Netwerken”, “Connectiviteit” of “Draadloze verbindingen” in het menu van je instellingen.
  3. Tik hier eventueel eerst op “Meer” of meteen op “NFC en betaling”.
  4. Zet de schakelaar naar “uit”.

Ook voor het uitzetten van NFC op Samsung geldt dit stappenplan.

Gerelateerde artikelen