Zelf een smart home maken? Kan met een Android-telefoon via NFC!

Het is helemaal hip en handig om te hebben: een smart home! Wist je dat je met behulp van NFC en je Android-smartphone nu zelf een smart home kunt creëren? Dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn! Lees hier meer over NFC en hoe je jouw huis tot een echte smart home maakt.

NFC, wat kun je ermee?

NFC is een technologie waarmee je simpele opdrachten aan apparaten kunt communiceren. Aan, uit, open, dicht, in, uit. Ook jij gebruikt waarschijnlijk bijna dagelijks NFC-technologie, zonder dat je het weet! Denk aan je OV-chipkaart en contactloos betalen; gebeurt allemaal via NFC!

Wat is NFC?

NFC staat voor Near Field Communication en wordt weleens vergeleken met Bluetooth. Het verschil is dat NFC alleen werkt als de signalen tot maximaal 10 centimeter van het elkaar verwijderd zijn. Daardoor is NFC veel minder storingsgevoelig, wat het signaal sterker en veiliger maakt. NFC werkt doordat een apparaat met een NFC-chip communiceert. Die chips zijn superklein en kunnen in stickers, tags of andere apparaten verstopt zijn.

En het mooie is, je hebt helemaal geen extra apparatuur nodig om NFC-chips uit te lezen! De meeste Android-telefoons kunnen met NFC-chips communiceren. Van oudere modellen tot de aller-aller-állernieuwste zoals de Huawei P30. Dankzij slimme hardware kan je telefoon daardoor communiceren met NFC-chips, zoals een tag. Een NFC-tag is vaak niet groter dan een sleutelhanger en is een soort plastic schijfje met een chip erin.

NFC aanzetten

Voordat je jouw huis kunt ombouwen tot een smart home moet je wel even de NFC-functionaliteit aanzetten. Dit kan bij jouw smartphone net even anders gaan, maar meestal schakel je het als volgt in:

- Ga naar ‘Instellingen’.
- Kies ‘Draadloos en netwerken’.
- Kies NFC en vink het aan.

Wat is een smart home?

Een smart home is een woning waarin verschillende apparaten met elkaar via internet verbonden zijn. Gebeurt er iets relevants (een ‘trigger’)? Dan spelen deze apparaten op elkaar in. Voorbeeld: als bewegingssensoren jouw auto in de garage detecteren, op een doordeweekse dag, dan gaan automatisch de lampen in de garage aan. Dit kun je nog verder uitbouwen met bijvoorbeeld een actie dat dan ook binnen je lievelingsmuziek wordt aangezet. Zo automatiseer je makkelijk van alles in huis!

Je kunt allerlei ‘triggers’ instellen. Van het regelen van de temperatuur in huis tot beveiligingscamera’s die aangaan zodra ze detecteren dat jij niet meer in de buurt bent. Hier heb je dan wel de juiste apparatuur voor nodig, zoals een slimme thermostaat of beveiligingscamera. Met NFC-tags, je Android-smartphone en wat handige apps maak jij je huis op een simpele manier wat slimmer!

Je Android-telefoon gebruiken om een smart home te creëren

Goed, je weet nu wat NFC is en hoe je de chip in je Android-telefoon activeert. Wat heb je nog meer nodig om je huis smart te maken?

Benodigdheden voor een smart home:

- Android-telefoon met geactiveerde NFC-chip
- Meerdere programmeerbare NFC-tags
- Apps om NFC-tags mee uit te lezen en te programmeren, zoals NFC TagInfo, Tasker, NFC Tools of NFC TagWriter

NFC-tags programmeren

Het programmeren van een NFC-tag is niet moeilijk. Je houdt de ‘lege’ tag tegen de telefoon en met een van de apps lees je deze uit en geef je het een functie. Lees verder om te leren hoe je bijvoorbeeld een NFC-wekker maakt!

NFC in iPhones

Sinds de iPhone 6 hebben ook iPhones een NFC-chip en sinds iOS 12 kun je deze ook daadwerkelijk gebruiken. De nieuwste iPhone Xr en iPhone Xs (Max) lezen zelfs automatisch NFC-tags uit. Je hebt hier dan geen extra app voor nodig. Dankzij de NFC-toepassing zijn diensten zoals Apple Pay mogelijk. Het programmeren van tags kan alleen nog niet met een iPhone. Je hebt hier een app zoals NFC Tagwriter voor nodig, die nu alleen voor Android bestaat.

Simpele smart home toepassingen met NFC

Tijd om met je tags en telefoon aan de slag te gaan en je smart home te bouwen. Met een paar slimme apps kun je al leuke smart home gadgets maken!

NFC-wekker maken

Gebruik de app Puzzle Alarm Clock om een NFC-tag te maken die als jouw ‘uit’ knop van de wekker dient. Hang de NFC-tag buiten je slaapkamer. Wanneer nu de wekker gaat moet je echt eerst opstaan voordat je wekker uitgaat. Voilà, nooit meer snoozen!

Instant wifi voor gasten met NFC

Geef je gasten direct toegang tot wifi met de app InstaWifi. Een van de NFC-tags programmeer je via de app met jouw wifigegevens. Je gasten hoeven voortaan alleen de tag te scannen en hoppa: verbinding!

Vind je het leuk om dingen uit te zoeken en zelf te proberen? Met de app Tasker en wat basiskennis van programmeren maak je een hoop dingen smart. Tasker laat je simpele scripts maken waarmee je acties zoals ‘muziek aan’ mogelijk maakt. Dat scriptje programmeer je dan op je NFC-tag. Op online fora zoals Tweakers en Reddit vind je heel veel experts barstensvol tips en inspiratie!

Smart home met spraakassistenten

Wist je dat je met de nieuwste spraakassistenten in smartphones ook dingen automatiseert? Zo maak je met Bixby 2.0 en Siri Shortcuts in iOS 12 ook dit soort actie-reactie series! Van een simpel spraakcommando: ‘open foto’s’, tot muziek en lampen aan zodra je telefoon verbinding met wifi maakt. Lekker automatisch!

Meer weten over hoe je Bixby 2.0 volledig kunt benutten? Ontdek hier alle geheimen van Bixby 2.0!

Gerelateerde artikelen