Juice jacking: opladen met nare gevolgen

Met juice jacking kunnen kwaadwillenden gegevens stelen van jouw telefoon of er schadelijke software opzetten terwijl je hem oplaadt. Voorkomen is beter dan genezen. Daarom leggen we uit hoe het werkt en hoe je je ertegen beschermt.

Wat is het?

Een superhandig apparaat, de smartphone. Daarom wil jij het liefst dat die altijd klaar is voor gebruik is. Maar onderweg, op reis of tijdens een festival raakt de batterij van je telefoon wel eens leeg. Erg fijn dus dat je op veel plaatsen snel even kunt bijladen. Is het handig? Ja! Is het slim? Nee. Kwaadwillenden kunnen namelijk jouw digitale veiligheid in gevaar brengen via de usb-poort waar je je kabel insteekt. Dit heet juice jacking en is iets wat nog niet veel mensen kennen.

Hoe het werkt?

Een usb-poort is geen gewoon stopcontact, maar wordt vaak wel zo gebruikt. Wat er achter het usb-plugje zit, is niet altijd duidelijk. Het kan alleen voor stroom zijn. Maar er kan ook een andere computer achter de usb-poort zitten. Deze is geprogrammeerd om gegevens van jouw telefoon te stelen of er schadelijke software op te zetten. En die computer hoeft niet groot te zijn en dus niet op te vallen. Een powerbank lenen van een aardige onbekende of een gevonden powerbank gebruiken brengt ook risico's met zich mee. Maar net als bij verloren usb-sticks is de kans best groot dat mensen die zulke apparaten vinden, ze zonder nadenken aansluiten.

Zo bescherm je jezelf

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom een aantal tips op een rij:

  • Download een antivirusprogramma op je smartphone of tablet. Bijvoorbeeld F-Secure

  • Download bovendien alleen van bronnen die je vertrouwt.

  • De makkelijkste veiligheidsmaatregel om juice jacking te voorkomen is om alleen op te laden met je eigen apparatuur. Je eigen computer bijvoorbeeld, of een powerbank van jou waar niemand anders gebruik van maakt.

  • Gebruik ook geen kabels van onbekende herkomst, want die kunnen ook door internetcriminelen misbruikt worden om bijvoorbeeld gegevens af te luisteren.

  • Net zoals bij openbaar wifi moet je voorzichtig zijn: als iets gratis, openbaar, of algemeen toegankelijk is, benader het dan met gezonde argwaan.

Gerelateerde artikelen