Waarom je geen oplader meer krijgt bij je nieuwe iPhone of Samsung smartphone

Bij je nieuwe iPhone 14 krijg je geen oplader, en ook bij Samsung stoppen ze geen laders meer in de doosjes. Steeds meer smartphonefabrikanten volgen dit voorbeeld. Waarom krijg je geen oplaadstekker meer bij een smartphone? Je leest de drie redenen hier.

Reden 1 voor geen oplader: je hebt waarschijnlijk al genoeg opladers thuis

De iPhone 12 was de eerste smartphone die zonder oplaadstekker kwam (en zonder oordopjes). De andere smartphonemerken maakten Apple eerst belachelijk, maar nu volgen ze toch in de voetsporen van de leverancier. Daar zijn een paar redenen voor. 

Allereerst de praktische reden: we hebben die laders vaak helemaal niet nodig. Een lader gaat vaak langer mee dan de smartphone. En veel mensen hebben al een extra lader gekocht. Tel zelf maar eens na: heb jij een lader voor op je werk, een lader in de woonkamer en een lader in de slaapkamer? Misschien hebben je huisgenoten ook zoveel laders? En misschien heb je ook nog wel een draadloze oplader in huis. Heb je dan echt een nieuwe nodig? 

Reden 2 voor geen oplader: beter voor het milieu

Dit is een belangrijke reden die de fabrikanten opgeven. Ze zeggen zelf dat ze geen laders meer meeleveren om het milieu te sparen. En dat klopt ook: een oplader is gemaakt van plastic en metalen. Het is belastend voor het milieu om te delven. Daarnaast is het belastend om al die opladers te vervoeren met de smartphones. Zwaardere en grotere doosjes transporteren kost meer ruimte, en dus meer vrachtwagens en vliegtuigen, en dat zorgt voor meer CO2-uitstoot. En al die opladers dragen bij aan de snel groeiende vuilnisbelt met afgedankte elektronica. 

Reden 3 voor geen oplader: bespaar geld

Dit zeggen de fabrikanten er natuurlijk niet bij. Maar bespaart de merken geld om geen oplader mee te geven, én het levert ze meer geld op als mensen er een los kopen. Maar ook: zonder de lader is het doosje kleiner en passen er meer smartphones tegelijk in een vliegtuig. Lagere transportkosten dus. 

Voor de mensen die wél echt een nieuwe lader nodig hebben, is de prijs van de meeste opladers wel verlaagd. En dat kabeltje dat nog wel eens aan vervanging toe is, krijg je er gelukkig nog wel bij. Daarmee kun je trouwens je telefoon aan je laptop of pc koppelen om hem op te laden. Eigenlijk is het dus heel logisch dat je geen oplader meer bij je smartphone krijgt! 

Lees ook: Waarom je misschien langer moet wachten op je nieuwe smartphone: het wereldwijde chiptekort uitgelegd

Gerelateerde artikelen