Hightech! De vingerafdrukscanner die IN het scherm zit

We zien ‘m al een tijdje op smartphones: de vingerafdrukscanner. Handig om je telefoon mee te ontgrendelen zonder code. De nieuwste trend is een scanner die IN het scherm zit. Super hightech! Hoe zit dat precies, zo in het scherm? En welke toestellen hebben dit al? Wij zochten het uit.


Hoe werkt een vingerafdrukscanner?

Het begon ooit met een code die je intoetste als je je telefoon wilde gebruiken. Erg handig, want zo konden anderen niet in jouw appjes en e-mail rondsnuffelen. De afgelopen paar jaar is er een nieuwe techniek ontwikkeld waarmee je je telefoon ontgrendelt: de vingerafdrukscanner.

De vingerafdrukscanner werkt als volgt: je scant je vinger tien keer. Voor de meeste mensen zal dit de rechter- of linkerduim zijn. Zo heeft jouw telefoon je afdruk vanaf verschillende hoeken. Voortaan als je je telefoon wilt ontgrendelen, leg je je vinger op de home-button en voilà: telefoon ontgrendeld! Je kunt de vingerafdruk ook gebruiken voor het openen van belangrijke apps op je smartphone, zoals bankieren en beleggen. Zie het als extra beveiliging: zo wordt het voor anderen nog moeilijker om bij jouw gevoelige informatie te komen.


Wat heb je eraan, zo'n scanner in het scherm?

De vingerafdruksensor zat vanaf zijn intrede in de home-button of aan de achterzijde op een knopje. Je ziet dus altijd duidelijk dat hij aanwezig is. Bij de nieuwste technologie zit de sensor ‘verstopt’ in het scherm. Je ziet ‘m dus niet als je telefoon vergrendeld is. Bij deze telefoons heb je geen home button meer nodig. Dit ziet er supermooi uit! Je scherm blijft hierdoor één mooi doorlopend geheel en heeft een universele behuizing. Geen randen langs de zijkanten, maar een voorkant die één en al scherm is.


Smartphones met een vingerafdrukscanner in het scherm

Nu wil je natuurlijk weten welke toestellen dit puike staaltje techniek al hebben doorgevoerd. Vooral de Aziaten lopen hierin voorop. Xiaomi ontwikkelde al een prachtige ‘verstopte’ vingerafdrukscanner in de Xiaomi 11 5G. Een andere Chinese fabrikant is ook al goed bezig; het (nog) iets minder bekende Oppo is één van de pioniers van deze schermtechniek.


Nog een fabrikant die de scanner in het scherm bouwt? Samsung! De Samsung Galaxy S21 heeft ook zo’n mooi ononderbroken scherm met een behuizing die uit één deel bestaat. Ziet er gaaf uit!


Benieuwd naar de allernieuwste Samsung smartphone? Ontdek de
Samsung Galaxy S21, Samsung S21 Plus en Samsung S21 Ultra.

Gerelateerde artikelen