iPhone SE vs iPhone 8 en iPhone 7: welke is de beste?

Hou je van compacte, handzame telefoons? Dan toveren de iPhone SE, iPhone 8 en iPhone 7 ongetwijfeld een glimlach op je gezicht. Deze telefoons lijken misschien een drieling, maar verschillen zijn er wel degelijk. Welke dat zijn? Ontdek ze in dit artikel van KPN over de verschillen tussen de iPhone SE, iPhone 7 en iPhone 8.

iPhone SE: Apple’s nieuwe kleine klasbak

Apple lanceerde de iPhone SE op 15 april 2020. Hij is de opvolger van de iPhone SE uit 2016 en wordt daarom ook wel de iPhone SE 2 of iPhone SE 2020 genoemd. Deze midranger heeft het ontwerp en scherm van de iPhone 8 met de processor en iOS-versie van de iPhone 11. Hij is hierdoor klein maar fijn, maar óók snel en zuinig. De batterij van 1821 mAh inhoud gaat gemakkelijk een hele dag mee en is draadloos oplaadbaar. Contactloos betalen? Dat kan de telefoon dankzij de ingebouwde NFC-chip met Apple Pay. Je kunt de iPhone SE 2 nemen met 64, 128 of 256 GB opslaggeheugen. Voor ieder wat wils!

iPhone SE vs iPhone 8

Het uiterlijk van de twee telefoons is precies hetzelfde, maar toch zijn er een heleboel verschillen tussen de iPhone 8 uit 2017 en de iPhone SE 2 uit 2020. Je checkt de belangrijkste verschillen en overeenkomsten hieronder.

Overeenkomst: handzaam en hoogwaardig uiterlijk

Twijfel je tussen de iPhone SE 2020 en iPhone 8? Dan is het design geen dilemma. Dat is namelijk precies hetzelfde. De telefoons hebben een stevig aluminium frame en een voor- en achterkant van glas. Ook kunnen ze tegen stof en water, want ze hebben allebei het IP67-certificaat. Geen paniek dus als je telefoon nat wordt in de regen. In het kleuraanbod ontdekten we trouwens tóch een verschil. De iPhone 8 is beschikbaar in Space Grey en Silver, de iPhone SE in Black, White en (Product) Red.

Verschil: batterijduur en snelheid

De iPhone 8 is een snelle telefoon die dankzij de krachtige Apple A11 Bionic-processor ook overweg kan met zwaardere apps. Een mooi spel spelen? Geen probleem. Je video’s bewerken voor op Instagram? Draait ‘ie zijn hand ook niet voor om. Wil je echter het snelste van het snelste? Ook over een paar jaar? Dan is de iPhone SE 2 de beste keuze. Die heeft Apple’s beste processor, de A13 Bionic, en kan daarmee ook over een paar jaar probleemloos overweg met de grootste apps. Ander voordeel van de iPhone SE 2020: zijn processor is een stuk zuiniger. Daarmee gaat de batterij, die met 1821 mAh inhoud precies even groot is als die van de iPhone 8, een paar uur per dag langer mee. Een andere iPhone met goede batterij? Dat is de iPhone XR. De iPhone SE is vs de iPhone XR gelijkwaardig qua batterijduur, maar wel nét iets sneller door de krachtigere processor.

Overeenkomst: picture perfect uit losse pols

De iPhone 8 en iPhone SE maken foto’s in 12 en 7 megapixel. De camera’s zijn nagenoeg identiek en maken uit de losse pols scherpe foto’s met voldoende details. De camera-app werkt makkelijk en snel en heeft onder andere een goede portretmodus. Hiermee stel je makkelijk scherp op het gezicht en is de achtergrond vervaagd. Dankzij de nieuwere software van de iPhone SE 2 presteert deze telefoon iets beter. Zo verwerkt het foto’s sneller en zie je je resultaat eerder. Ook zijn er meer instellingen in de camera-app, onder andere om de scherptediepte van portretfoto’s handmatig aan te passen. Zonder instellingen aan te passen, maken de iPhone SE 2020 en iPhone 8 echter precies dezelfde kwaliteit foto’s. Eén verschil: de iPhone SE kan geluid bij video’s in stereo opnemen. Nét wat realistischer dan monogeluid.

Verschil: opslaggeheugen en prijs

Bij KPN kun je de iPhone 8 refurbished krijgen met 64 GB opslaggeheugen. Bij de iPhone SE 2 is de keuze groter. Deze telefoon is beschikbaar met 64, 128 en 256 GB opslaggeheugen. Eén ding is zeker: met elke variant kom je niet snel in ruimteproblemen. Meer opslaggeheugen is wél handig als je series en films graag offline opslaat. Dan kan de iPhone SE de slimmere keuze zijn. De iPhone SE 2020 is iets duurder, maar biedt daarvoor wel de beste hardware van dit moment. Ook krijgt deze telefoon langer de nieuwe iOS-versies dan de iPhone 8.

iPhone SE vs iPhone 7

Vier jaar. Dat is het leeftijdsverschil tussen de iPhone 7 uit 2016 en de iPhone SE 2020. Op sommige vlakken is dat verschil duidelijk merkbaar, op andere vlakken minder of zelfs niet. Hieronder staan de belangrijkste verschillen én overeenkomsten.

Overeenkomst: handzaam ontwerp met compact scherm

De iPhone 7 en iPhone SE 2 komen duidelijk uit hetzelfde nest. Ze hebben allebei een klassiek iPhone-design met dikke randen boven en onder het scherm. De startknop is daarbij typerend. Die zit onder het scherm en bevat een Touch ID-vingerafdruksensor. Daarmee zijn er geen grote verschillen qua ontwerp. Kleine verschillen zijn er wel. De iPhone SE is iets langer, breder en dikker omdat hij een glazen achterkant heeft. Het voordeel daarvan? Je kunt ‘m daardoor draadloos opladen. De iPhone 7 is beschikbaar in de kleuren Black of Silver, de iPhone SE 2 in Black, White of (Product) Red. Eén overeenkomst qua kleur: een blauwtje loop je niet met de iPhone 7 en iPhone SE 2020!

Verschil: snelle iPhone 7 en supersnelle, zuinige iPhone SE 2

De iPhone 7 is een snelle smartphone die dankzij de Apple A10 Fusion-processor lekker soepel en zonder te haperen werkt. Dit komt omdat deze chipset met 2,34 GHz behoorlijk veel rekenkracht heeft. De iPhone SE doet daar een snelheidsschepje bovenop. Apps starten meteen op en ook de grootste games en zwaarste apps haperen geen moment. Dit komt omdat de Apple A13 Bionic-processor met 2,65 GHz ontzettend veel rekenkracht heeft. Sneller dan snel! Is er qua prestaties dan ook een overeenkomst? Zeker, want de telefoons hebben allebei iOS 13.

Overeenkomst: degelijke camera’s

De iPhone 7 en iPhone SE 2020 zijn twee betaalbare Apple-telefoons. De twee telefoons zijn onder andere zo betaalbaar omdat ze op cameragebied niet tot de wereldtop behoren. Hiermee spaar je een boel centen uit. Wees gerust: met de 12-megapixelcamera aan de achterkant van de telefoons maak je uit de losse pols scherpe foto’s met genoeg detail. Prima om uit te printen voor in je fotoalbum. Selfies schiet je met de telefoons in 7 megapixel en dat is goed genoeg voor een selfie op Instagram en om in hoge kwaliteit te videobellen via WhatsApp of Facetime.

Verschil: opslaggeheugen en prijs

De oudere iPhone 7 is de betaalbaardere van de twee midrange iPhones. Je hebt met deze telefoon keuze uit 32 of 128 GB opslaggeheugen. Het voordeel van de iPhone SE 2? Daarmee heb je standaard al 64 GB opslaggeheugen, maar kun je ook gaan voor 128 of 256 GB. Meer dan genoeg voor al je foto’s, video’s en apps. Bij de iPhone 7 moet je na verloop van tijd misschien wat foto’s uploaden naar de cloud of verwijderen. Dat gebeurt je met de iPhone SE 2020 minder snel.

iPhone SE vs iPhone 7 en 8: specificaties op een rij
iPhone SE 2 iPhone 7 iPhone 8
Afmetingen 138,4 x 67,3 x 7,3 millimeter 18,3 x 67,1 x 7,1 millimeter 138,4 x 67,3 x 7,3 millimeter
Bouw Aluminium frame, glazen voor- en achterkant Aluminium frame en achterkant, glazen voorkant Aluminium frame, glazen voor- en achterkant
Waterdicht IP67: 30 minuten 1 meter onder water IP67: 30 minuten 1 meter onder water IP67: 30 minuten 1 meter onder water
Schermformaat en -type 4,7 inch Retina IPS LCD 4,7 inch Retina IPS LCD 4,7 inch Retina IPS LCD
Schermresolutie 1334 x 750 pixels 1334 x 750 pixels 1334 x 750 pixels
Processor A13 Bionic: zes kernen (2x2,65 GHz, 4x 1,8 GHz) A10 Fusion: vier kernen (2x2,34 GHz, 2x1,1 GHz) A11 Bionic: zes kernen (2x2,39 GHz, 4x1,42 GHz)
Werkgeheugen 3 GB 2 GB 2 GB
Opslaggeheugen 64, 128 en 256 GB 32 en 128 GB 64 GB
Hoofdcamera 12 megapixel 12 megapixel 12 megapixel
Selfiecamera 7 megapixel 7 megapixel 7 megapixel
Besturingssysteem iOS 13 iOS 10 (update mogelijk naar iOS 13) iOS 11 (update mogelijk naar iOS 13)
Batterij 1821 mAh 1960 mAh 1821 mAh
Kleuren Black, White, (Product) Red Black, Silver Space Grey, Silver
Prijs Vanaf € 456 € 360 € 336

De iPhone SE 2, iPhone 7 en iPhone 8 zijn snel en zien er mooi uit. Van het iPhone-trio heeft de iPhone SE 2020 de beste batterijduur en is hij de snelste telefoon. Ook de zwaarste apps zijn geen probleem, want hij heeft de nieuwste smartphoneprocessor van Apple. Daarmee is ‘ie nog klaar voor de toekomst ook én krijgt hij van de drie het langste de nieuwste iOS-versies. 

Gerelateerde artikelen