TV ophangen: zo bepaal je de ideale plaats en hoogte

Aan het einde van de dag plof je het liefst op de bank voor de tv. Maar wat is nou eigenlijk de ideale plaats voor een televisiescherm? In dit blog geven we je tips voor het ophangen van je tv.

Je tvophangen: wat moet de hoogte zijn?

Heb je kinderen of huisdieren thuis, dan kan het prettig zijn om de televisie iets hoger te hangen. In alle andere gevallen bestaat er een duidelijke richtlijn voor het ophangen van de tv. Wanneer je naar het scherm kijkt, verdeel je deze in 3 gedeeltes. Hierbij is het bovenste gedeelte voor 30 procent op ooghoogte. Hoe hoog je de televisie hangt is dus afhankelijk van hoe lang je bent en wat de hoogte is van jouw bank. Bedenk ook dat het hiervoor belangrijk is of je zittend of liggend tv kijkt. 

Bepaal de kijkafstand van je tv bij het ophangen ervan

Te dicht op je televisiescherm zitten is niet goed voor je ogen. Daarom is het belangrijk dat er genoeg ruimte is tussen je zitmeubel en het televisiescherm. Om te bepalen wat de ideale afstand is, gebruik je de volgende vuistregel voor het ophangen van je tv.

·      Heb je een HD-Ready televisie (1280 x 720 pixels)? Houd dan 3 keer de diameter van de televisie aan, voor de ideale kijkafstand.

·      Heb je een Full HD scherm (1920 x 1080 pixels)? Houd dan 2 tot 2,5 keer de diameter van de televisie aan, om de kijkafstand te meten.

·      Heb je een Ultra HD tv (3840 x 2160 pixels)? Houd dan 1,2 tot 1,7 keer de diameter van de televisie aan, om de ideale kijkafstand te bepalen.

Hang je tv zo op dat je vanuit elke hoek tv kan kijken

Met een muurbeugel voor je televisie bespaar je niet alleen ruimte. Een platte televisie aan de muur ziet er ook nog eens een stuk stijlvoller uit. Misschien vind je het prettig om ook vanuit de keuken of eetkamer televisie te kijken. In dat geval kies je voor een draaibare tv-beugel bij het ophangen van je tv. Doordat je het beeld naar je toe kunt draaien, heb je altijd goed zicht op het scherm. Welke soort muurbeugel geschikt is voor jouw televisie, hangt af van het formaat en het gewicht van het scherm.

Dubbelcheck bij het ophangen van je tv

Moet je gaten boren in de muur om de tv op te hangen? Controleer dan eerst of er geen gas-, water- of elektrische leidingen lopen op die plek. Er zijn speciale leidingdetectoren waarmee je de leidingen makkelijk opspoort.

Nu de televisie een mooie plek aan de wand heeft gekregen, kun je ook aan de slag met de televisiekabels die nog in het zicht hangen.

Gerelateerde artikelen