Tips om je telefoon, tablet en apps veilig te gebruiken

Het laatste nieuws lezen tijdens je dagelijkse treinreis, direct een foto delen met je vrienden of een spelletje spelen als je even niks te doen hebt. Smartphones en tablets zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Maar heb jij er wel eens bij stil gestaan of de apps die je op je mobiele apparaten gebruikt eigenlijk wel veilig zijn?

Handige tips

Beveilig je mobiele telefoon/tablet met een pincode
Stel dat je telefoon of tablet wordt gestolen of dat je het apparaat kwijt raakt. Zonder beveiliging kan iedereen bij je persoonlijke gegevens en apps. Stel daarom altijd een pincode, wachtwoord of patroon in. Sommige apps, zoals internetbankieren, bieden de mogelijkheid een pincode of wachtwoord in te stellen voor het gebruik van de app. 

Tip: kies verschillende wachtwoorden voor je apparaat en je apps.

Maak gebruik van betrouwbare WiFi netwerken
Hoewel het soms erg handig is dat er een open WiFi punt beschikbaar is, zijn niet alle netwerken te vertrouwen. Wees daarom terughoudend in het gebruiken van deze internet verbindingen. Vraag in een hotel of winkel welk netwerk te vertrouwen is en of je hier gebruik van mag maken.

Download alleen uit de officiële applicatiewinkels 
Het laatste wat je wil is het installeren van verkeerde en onveilige software, download daarom alleen uit de officiële applicatiewinkels van Apple en Google. Op je mobiele telefoon of tablet vindt je vaak standaard een app die je direct naar de goede plek leidt. Je kan natuurlijk ook via de browser een bezoek brengen aan de website van de App Store of de Google Play.  

Lees ervaringen van andere gebruikers
Voordat je een app download is het fijn om te weten of de app doet wat je ervan verwacht en of hij betrouwbaar is. In iTunes en de Google Play store bestaat daarom de mogelijkheid om recensies te lezen en achter te laten. Ook het googlen op een app maker of de app zelf, is aan te raden. Let op: De apps in iTunes worden uitvoerig gecontroleerd door Apple, in de Google Play Store gebeurt dit minder. Kijk daarom altijd goed naar recensies en gebruiksvoorwaarden.

Beveilig je telefoon tegen het kopen van apps en in-app kosten
Bij verlies, diefstal, of als je kinderen hebt die je telefoon of tablet wel eens gebruiken, is het aan te raden om een wachtwoord in te stellen op het gebruik van de app store.

Voor de iPhone of iPad ga je naar "instellingen", vervolgens kies je "beperkingen" en je schakelt deze in. Je kan hier de applicaties kiezen die je wilt beveiligen met een wachtwoord.

Voor Android toestellen ga je naar de Google Play Store en kies je "instellingen". Bij pincode instellen of wijzigen kan je een beveiligingscode aanmaken. Vergeet niet het vinkje bij "Pincode gebr. vr aankopen".

Beveiligingssoftware en updates bijhouden

KPN heeft ook een handige tool om je apparaten te beschermen. Met KPNveilig bescherm je al je toestelgegevens en persoonlijke gegevens die je op je telefoon of tablet hebt staan. Bovendien kan je met deze tool je smartphone of tablet terugvinden als hij gestolen of kwijt is. 

Daarnaast is het belangrijk dat je apparaat voorzien is van de laatste software voor het OS (Operating System). Hetzelfde geldt voor apps, zorg ervoor dat de applicaties op je toestel zo recent mogelijk zijn. Op deze manier hoef je niet in te zitten over de gebruiksveiligheid van je mobiele telefoon of tablet.

Meer tips

Wil je meer te weten komen over beveiligen? Lees dan deze artikelen over mobiele beveiliging, veilig internetten en bescherming van data op je smartphone!

Gerelateerde artikelen