Thuiswerken doe je zo

De meesten van ons werken sinds Corona alweer een tijd thuis. Toch is de thuiswerkplek niet bij iedereen even goed ingericht. Zo kun je bijvoorbeeld beter niet met je laptop een hele dag op de bank werken. Daarom, als reminder, een paar handig tips om naast al dat thuiswerken ook een beetje fit te blijven.

Het uitzoeken van een werkplek kan een uitdaging zijn, zeker als je geen eigen kantoorkamer hebt. Naast een goede internetverbinding zijn er nog meer punten waar je rekening mee moet houden.

Maak een functioneel thuiskantoor

Als het mogelijk is, maak dan een thuiskantoor dat los staat van je ruimte waar je woont. Een plek waar je naar de werk kunt gaan en na afloop de deur kan sluiten, kan een overgang tussen de professionele en persoonlijke wereld makkelijker maken. Heb je hier geen mogelijkheid toe? Wees creatief met scheidingswanden, kasten of gangen. Kijk ter inspiratie eens op Pinterest.

Denk aan je lichaam

Ook als je een laptop hebt, is het aan te raden te investeren in een extra beeldscherm. Lang werken op een laptop is niet goed voor je ogen en de rest van je lichaam. Een beeldscherm moet ongeveer 50 tot 70 centimeter voor je staan en de bovenkant moet in een rechte lijn met je ogen staan. Is dit niet mogelijk met je schermstandaard? Dan is het slim om de standaard op een kleine verhoging te zetten. Er zijn verhogingen te koop waar je gemakkelijk je laptop onder kunt schuiven. Dat zorgt ook nog eens voor een opgeruimd bureau als je niet aan het werk bent.

Werk met een tijdsschema

Duidelijke richtlijnen voor wanneer je wat moet doen helpen veel thuiswerkers om de balans tussen werk en privé te bewaren. Stel een tijdschema op over wanneer je werkt en houd je daar vervolgens ook aan. Stel grenzen en optimaliseer je planning. Plan bijvoorbeeld niet je hele dag vol afspraken, zorg voor afwisseling. Maak ruimte voor werkblokken in je agenda. En werk tijdens die blokken efficiënt en gefocust met hulp van bijvoorbeeld de Pomodoro Timer App.

Plan pauzes en scherm-vrije tijd

De hele dag werken eist zijn tol. Het is belangrijk dat je nog steeds dingen doet die natuurlijk zijn om te doen in een meer sociale omgeving zoals een kantoor. Neem bijv. nog steeds een lunchpauze en maak een heerlijke lunch voor jezelf klaar. Je kunt ook met je collega’s afspreken dat jullie allemaal ongeveer op dezelfde tijd lunchen. Maak een parkwandeling, doe wat oefeningen, lees een boek of speel kort een spelletje.

Drink een digitale koffie met je collega’s

In tijden van thuiswerken missen we allemaal wel eens sociaal contact. Sociale interactie is een belangrijk aspect van ons dagelijks kantoorleven. Blijf op persoonlijk niveau met elkaar verbonden door digitale koffie momentjes met elkaar in te plannen. Wie weet wat je te weten komt over je collega’s!

Creëer een nieuwe gewoonte om je dag mee af te sluiten

Als je een routine hebt waarmee je elke werkdag afsluit, zend je een signaal naar je hersenen dat je werkdag officieel klaar is – en dat het tijd is om te genieten van je vrije tijd. Gebruik de tijd die je normaal nodig hebt om te reizen naar huis nu voor een rondje voor het park, en korte meditatie of maak een to-do lijstje voor de volgende dag.

Kies jouw stijl

Boven alles, zoek vooral uit wat voor jou het beste werkt. Het is aan jou om de beste manier te ontwikkelen om op afstand te werken. Leestip: het boek ‘Grip’ van Rick Pastoor kan helpen om meer geïnspireerd te raken door je werkstijl aan te passen.

Keep up the good vibes

In deze onzekere en intensieve tijden is het belangrijk om goede sfeer vast te houden. Letterlijk. Wees flexibel, focus op zelfzorg en pas goed op elkaar. Onthoud: rampen en crises brengen het beste bij mensen naar boven. Virussen zijn besmettelijk, maar menselijk gedrag ook. Keep up the good vibes, we kunnen dit!

Gerelateerde artikelen