In samenwerking met KPN Veilig presenteren we 2 veiligheidsvideo’s onder de noemer ‘What the hack.’ De eerste in de serie gaat over Malware. Wat is het, hoe ontdek je eigenlijk dat je er last van hebt en wat kan je er tegen doen.

Wat is Malware

Malware is een verzamelnaam voor kwaadaardige software. Met deze software kunnen criminelen proberen in te breken op je computer om je bank- en inloggegevens, persoonsgegevens of het nummer van je creditcard te bemachtigen. Om dat te kunnen doen moeten zij zorgen dat je computer wordt ‘besmet’ met deze kwaadaardige software.

Hoe weet je of je computer malware bevat?

Je ontdekt het pas wanneer het te laat is, dus wanneer de eerste symptomen de kop opsteken. Denk hierbij aan:

  • : je computer van de ene dag op de andere trager wordt. Malware kan op de achtergrond een heleboel rekenkracht gebruiken
  • : wanneer je pc ineens een blauw scherm begint te vertonen. Of andere foutmeldingen
  • : dreigende meldingen van beveiligingssoftware die je niet kent. Angst zorgt ervoor dat je minder na gaat denken
  • : je komt opeens op hele andere websites terecht die je niet kent
  • : je post ineens vreemde berichten op Twitter en Facebook zonder dat je dat weet
  • : je kan ineens niet meer inloggen met jouw inloggegevens

Hoe wordt je besmet met malware?

Criminelen gebruiken websites en online advertenties, e-mail, afbeeldingen op websites of USB-sticks die vervuilt zijn met malware. Deze malware installeert zich door gebruik te maken van zwakke plekken in de software van je computer. Dit kan gebeuren als je software niet up-to-date is.

6 tips om malware te voorkomen

1. Adblocker

Gebruik een adblocker om advertenties uit te kunnen schakelen.

Klik niet zomaar op elke link. Zowel in je browser als in je e-mail. 

3. Gratis bestaat niet

Als men zegt dat er iets mis is met je computer of als je ‘ineens’ een prijs heb gewonnen dan is het hoogst waarschijnlijk nep.

4. USB sticks

Stop niet zomaar USB sticks en andere data dragers in je computer. Installeer een anti-virus scanner, alles is beter dan niks voor huis-tuin-en-keuken risico’s.

5. Controleer je browser statusbalk

Bekijk de statusbalk linksonder in je browser als je je muis boven een link houdt op een website of uit een e-mail. Begint de url met hetzelfde domein van de site waar je nu zit, dan gaat het goed. Word je doorgeleid naar een ander domein klik er dan niet op.

6. KPN Veilig

Maak gebruik van KPN Veilig. Dit beschermt jouw laptop, computer, tablet of smartphone tegen onder andere virussen en spyware. Zo kun je veilig internetten.

Gerelateerde artikelen