9 tips voor nachtfoto's met je Samsung S9 camera

De meest spraakmakende momenten beleef je zodra de avond valt. Van romantische zonsondergangen en dinertjes bij kaarslicht tot avontuurlijke kampeer-trips en feesten tot in de late uren. Bij het vastleggen van al deze epische herinneringen is de Samsung Galaxy S9 de ideale assistent. Wij geven je 9 tips & tricks voor de mooiste nachtfoto's. Deel je nachtelijke avonturen via #deeldenacht.

1. Hou 't schoon

De eerste tip klinkt voor nachtfotografie met je smartphone de hand liggend, maar toch wordt het vaak vergeten: een schone cameralens. Want een vieze lens maakt elke foto wazig en pixelachtig. Door de lens schoon te maken, verbeter je met één simpele handeling direct de kwaliteit van je nachtfoto’s! Natuurlijk heb je niet altijd een microvezeldoekje bij de hand. Maar gelukkig is dat geen probleem voor de Samsung Galaxy S9(+). Je kunt deze lens prima schoonmaken met de onderkant van je t-shirt of de binnenkant van je broekzak. Pas wel op voor zandkorreltjes of andere viezigheden op je surrogaat poetsdoekjes.

2. Zet hulplijnen in

Je hebt een prachtige foto gemaakt van die adembenemende zonsondergang. Althans, dat denk je… Want bij thuiskomst blijkt de horizon hartstikke scheef op de foto te staan! Gelukkig heeft de camera van de Samsung S9 daar een trucje voor: Hulplijnen. Tik op het ‘tandwieltje’ om naar de camera-instellingen van jouw S9(+) te gaan en selecteer ‘Hulplijnen’. Je kunt kiezen tussen een 3x3 raster of een vierkantje in het midden van het beeld. Het raster helpt je ook om het onderwerp van je foto heel fotogeniek op een derde of tweederde van de foto te zetten. Zo heb jij geen cursus (nacht)fotografie meer nodig!

3. Wijd, wijder wijdst

De camera’s van de Samsung Galaxy S9 en S9+ hebben twee diafragma’s: f/2.4 en f/1.5. Hoe lager het nummer, hoe wijder het diafragma. Een wijd diafragma betekent dat de camera meer licht naar binnen laat. In donkere omstandigheden heeft de camera zo veel mogelijk licht nodig om het onderwerp op de nachtfoto zo duidelijk mogelijk in beeld te brengen. Daarom heb je het f/1.5 diafragma nodig. Geen idee waar die instelling zit? Geen probleem: de S9(+) merkt vanzelf wanneer er weinig licht is en schakelt dan automatisch over naar het f/1.5 diafragma.

4. Focus op je vriend(in)

Om scherpe nachtfoto’s te maken met de Samsung Galaxy S9 en S9+ hoef je vrijwel niets te doen. De camera heeft namelijk een snelle en accurate autofocus. Toch wil je de focus van je foto ook wel eens zelf aanpassen. Bijvoorbeeld wanneer je een foto van je vriend of vriendin wilt maken in een mensenmassa bij een concert. Tik dan op het scherm op dát deel van de foto waarop je wilt focussen en voila; de S9(+) doet dit. Met de juiste focus staat jouw vriend of vriendin dus altijd scherp op de foto, ook in het donker.

5. En toen was er licht...

De camera van de Samsung Galaxy S9 en S9+ regelt de belichting vrijwel automatisch. Tijdens een kampvuur in de nacht stemt de camera de belichting dus af op het vuur. Maar jij kunt de belichting in je nachtfoto ook zelf uitkiezen, bijvoorbeeld door je vrienden rond het kampvuur wat meer op te lichten. Leg je vinger dan iets langer op één plek en de belichting wordt aangepast aan de hoeveelheid licht op díe plek. Wil je de gehele belichting van de foto aanpassen? Dat kan met de schuifbalk die in beeld verschijnt zodra je ergens op het scherm tikt om te focussen. Schuif deze slider op en neer om de nachtfoto lichter of donkerder te maken.

6. Vuurwerk met HDR

Een spectaculaire vuurwerkshow als afsluiter van een festival móet je natuurlijk delen op Instagram, Facebook of andere social mediakanalen! Wil je de kleuren van het vuurwerk beter uit laten komen op de foto? Dan biedt de HDR (Rijke toon) functie van de Samsung S9 en S9+ uitkomst. Tik op het ‘tandwieltje’ om naar de camera-instellingen te gaan. Daar vind je de optie 'HDR' (Rijke toon). Als deze optie nog uit staat, zet ‘m dan op 'Aan' of tenminste op 'Auto'. De camera brengt de kleuren van het onderwerp van je nachtfoto dan beter naar voren.

7. Zooooooooooooommmmmmm

Een verborgen pareltje in de Samsung Galaxy S9 camera: de sluiterknop is ook een zoom-knop! Als je de telefoon horizontaal houdt, kun je de sluiterknop naar boven schuiven om in te zoomen en naar beneden schuiven om uit te zoomen. Houd je je telefoon verticaal, dan schuif je de knop naar rechts (inzoomen) of naar links (uitzoomen). Je kunt tot wel 10x in- of uitzoomen! Deze manier van zoomen is vooral handig als je je S9 maar in 1 hand kunt houden. Geen gedoe meer met je vingers of met de volumeknop in het donker!

8. Professionele standjes

Ben jij inmiddels een echte foto-pro? Daag jezelf dan uit en zet de professionele stand van de Samsung Galaxy S9 camera aan. In deze pro-modus kun je alle instellingen van de camera zelf kiezen. Zo pas je de belichting, ISO-waarden en diafragma volledig aan op jouw wensen. Om ’s nachts die mooie sterrenhemel op de kiek te zetten, kun je bijvoorbeeld een langere sluitertijd instellen. Dan heeft de camera meer tijd om licht te vangen. Houd je S9 dan wel goed stil…

9. Pimp it up

Is je nachtfoto toch te donker? Of wil je je foto pimpen met leuke stickers of filters? Bewerk ‘m dan na in een fotobewerkings-app. Verhoog bijvoorbeeld het contrast om je donkere foto lichter te maken. Of leg een lichtfilter over je foto. Apps als Pixlr, Qwik of Photoshop Express zijn makkelijk te gebruiken en hebben mogelijkheden te over om jouw foto’s picture perfect in de nacht te maken.

Extra tip: neem de ruimte

Voor jouw duizenden fancy low light foto's heb je wel voldoende opslagruimte op je telefoon nodig. Met 256 GB heb je standaard meer dan genoeg interne opslagruimte. Heb je 'm toch helemaal volgeschoten? Geen paniek, dan kun je je S9 geheugen uitbreiden met maximaal 400 GB. Daar past je hele zomervakantie aan foto's én filmpjes makkelijk op!

Deel jouw nachtfoto’s met #deeldenacht

Wij willen meegenieten van jouw nachtelijke avonturen. Dus deel jouw nachtfoto’s op Twitter, Instagram en Facebook met de hashtag #deeldenacht. Like van KPN!

Sorry, de Samsung Galaxy S9 is niet meer beschikbaar. Check de andere Samsung smartphones.

Gerelateerde artikelen