Telegram: alle ins en outs op een rijtje

Chat-apps zijn razend populair. Ze werken via internetverbinding, waardoor je berichten kunt versturen zonder dat het van je sms-bundel afgaat. Super voordelig dus! Een van de bekendste chatdiensten is Telegram. Hoewel WhatsApp nog steeds de populairste chat-app is, groeit Telegram flink de laatste jaren. In deze blog vertellen we je wat Telegram precies is en wat je ermee kunt.

Wat is Telegram?

Telegram is een beveiligde chat-app, waarmee je binnen enkele seconden berichten, foto’s, video’s of bestanden kunt versturen. Sinds Whatsapp heeft aangegeven dat ze telefoonnummers delen met moederbedrijf Facebook, zijn veel gebruikers overgestapt naar deze chatdienst. Gelukkig kun je je WhatsApp-gegevens tegenwoordig heel makkelijk overzetten naar Telegram. Zo gaan je favoriete gesprekken niet verloren!

Lees ook: Opgepast, steeds vaker WhatsApp-fraude! 

Hoe werkt Telegram?

Telegram werkt eigenlijk net als alle andere chatdiensten, maar heeft wel een aantal unieke features:

Geheime chats

De app heeft  ‘geheime chats’. Hierin kun je berichten en foto’s na een bepaalde tijd laten verwijderen. Ook krijg je een melding als je gesprekspartner een screenshot maakt van je gesprek en is het niet mogelijk om berichten uit deze geheime chat door te sturen.

Chatten zonder telefoonnummer

Je kunt chatten zonder zichtbaar telefoonnummer. Zo kunnen andere Telegram-gebruikers je vinden via je gebruikersnaam, in plaats van je telefoonnummer. Erg handig als je liever niet je telefoonnummer geeft.

Chatten met mensen in de buurt

Je kunt Telegram toegang geven tot je locatie, om zo andere gebruikers te vinden bij jou in de buurt. Deze functie zet je aan in het Contacten-tabblad van Telegram. Als je dit hebt gedaan, zie je welke mensen in jouw omgeving dit ook hebben aangezet. Et voilà, je kunt een gesprek beginnen!

Telegram-cloud

De app neemt minder ruimte in beslag op je telefoon. Alles wordt namelijk opgeslagen in de Telegram-cloud. Je hoeft dus niet telkens opslagruimte vrij te maken op je telefoon.

Grotere groepsgesprekken

Het is mogelijk om een gesprek te starten met maar liefst tweehonderdduizend leden. Ter vergelijking: je kunt in Whatsapp een groep aanmaken met maximaal 265 deelnemers.

De gevaren van Telegram als geheime chat-app

Telegram wordt gezien als een veiliger alternatief voor WhatsApp, omdat het gebruikmaakt van een beveiligingssysteem waarmee je geheime chats kunt maken. Dit houdt in dat niemand mee kan kijken, ook Telegram niet. Zo hoef je dus niet bang te zijn dat hackers kunnen meekijken met jouw appgesprekken. Maar is deze geheime chat-app ook echt veiliger? Vanwege de geheime chat van Telegram is deze app aantrekkelijk voor het criminele circuit. Denk aan de verkoop van verboden middelen, of extremisten die versleutelde berichten uitwisselen met een grote groep mensen. 

Wil jij overstappen van WhatsApp naar Telegram?

Zo zet je jouw gesprekken eenvoudig over:

  1. Open Whatsapp en ga naar het gesprek dat je wilt overzetten.
  2. Klik op de naam van chat, scroll naar beneden en tik op ‘Exporteer chat’.
  3. Geef aan of je de chat met of zonder media wilt overzetten.
  4. Kies voor Telegram in het deelmenu dat verschijnt.
  5. Tik op het contact in Telegram en importeer het gesprek naar deze chat.

Als je de overstap wilt maken, is het handig om de voor- en nadelen op een rij te zetten. Zo kun je een weloverwogen keuze maken!

Lees ook: Een leven zonder WhatsApp, kan dat nog?

Gerelateerde artikelen