Speelschema EK 2021

We moesten er een jaartje op wachten, maar eindelijk is het weer zo ver: het EK voetbal! Wanneer speelt het Nederlands Elftal en waar kun je de EK-wedstrijden bekijken? Hier lees je wanneer het EK voetbal 2021 is, wat het speelschema is en waar je wedstrijden kunt volgen.

Wanneer is het EK voetbal 2021?

Van 11 juni tot 11 juli is het EK voetbal mannen. Tijdens de openingswedstrijd in Rome speelt Turkije tegen Italië. Oranje is ingedeeld in groep C, met Oekraïne, Oostenrijk en Noord-Macedonië. Het Nederlands elftal speelt de groepswedstrijden op 13, 17 en 21 juni. In het speelschema zie je de datums van de belangrijkste wedstrijden.

EK wedstrijd Uitslag Datum
Openingswedstrijd: Turkije – Italië 0-3 Vrijdag 11 juni, 21.00 uur
Nederland - Oekraïne 3-2 Zondag 13 juni, 21.00 uur
Nederland - Oostenrijk 2-0 Donderdag 17 juni, 21.00 uur
Noord-Macedonie - Nederland 0-3 Maandag 21 juni, 18.00 uur
Achtste finales 26 t/m 29 juni
Nederland - Tsjechië 0-2 Zondag 27 juni, 18.00 uur
Kwartfinales 2 en 3 juli, 21.00 uur
Halve finales 6 en 7 juli, 21.00 uur
Italie - Spanje 1-1 (Italië door na Penalty's 6 juli, 21:00
Engeland - Denemarken 2-1 7 juli, 21:00
Italie - Engeland Zondag 11 juli, 21.00 uur

Welke landen doen mee aan het EK?

Naast Nederland, Oostenrijk, Oekraïne en Noord-Macedonië doen er natuurlijk nog veel meer landen mee! Er zijn in totaal zes poules waarin de landen die zich hebben gekwalificeerd zijn ingedeeld:
Poule A: Turkije, Italië, Wales, Zwitserland
Poule B: Denemarken, Finland, België, Rusland
Poule C: Nederland, Oekraïne, Oostenrijk, Noord-Macedonië
Poule D: Engeland, Kroatië, Schotland, Tsjechië
Poule E: Spanje, Zweden, Polen, Slowakije
Poule F: Hongarije, Portugal, Frankrijk, Duitsland

Waar kun je EK-wedstrijden kijken?

Wil je niets missen van het EK? Klanten van KPN kunnen via de tv, maar ook online wedstrijden kijken. Op je mobiel, tablet, computer of via de Chromecast. Op de bank, in bed, op de wc, in de tuin, of waar je maar wil in de EU. Liever op de ouderwetse manier kijken? Het EK is ook op de televisie te zien natuurlijk: op NPO 1, 2 en 3 bij de NOS.  

Lees ook: 5 tips om je voor te bereiden op het EK

Hoe kun je het EK voetbal kijken in 4K?

Klanten van KPN die geschikte tv-ontvangers hebben (met de code VIP5202 of ZXV8001) én voldoende internetsnelheid kunnen het EK in 4K en HDR kijken. Dat houdt in dat je in 4x hogere resolutie kijkt dan met Full HD. En met HDR (High Dynamic Range) heeft het beeld een groter kleurbereik. Zo kun je bijna de zweetdruppels van de spelers tellen! 

TV-programma’s over het EK

Naast de wedstrijden is er natuurlijk ook genoeg te zien over het EK op tv. We hebben de vaste tv-programma’s die over het EK gaan op een rijtje gezet:

Studio Europa op NPO 1

NOS Studio sport krijgt tijdens het EK een nieuwe naam: Studio Europa. Het programma heeft voor- en nabeschouwingen, analyses en natuurlijk live wedstrijden. Elke speeldag te zien op NPO 1. Sjoerd van Ramshorst en Henry Schut bespreken met de vaste analisten (o.a. Wesley sneijder, Rafael van der Vaart, Leonne Stentler en Pierre Hooijdonk) alles rond de EK-wedstrijden.

De Oranjezomer op SBS 6

De mannen van VI Oranje zijn ook deze zomer weer van de partij met het programma De Oranjezomer. Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp bespreken elke dag vanaf 10 juni om 20.00 uur en om 22.50 uur op SBS 6 alle grote sportevenementen: het EK voetbal, de Olympische Spelen, de Tour de France. Ook voor Hélène Hendriks is er een rol weggelegd met reportages. De mannen hebben het nog nooit zo lang met elkaar uitgehouden zonder ruzie te maken, dus dat belooft een spektakel te worden.

Villa Oranje op Videoland

Al in mei was Videoland in de oranje-stemming. Elke vrijdag komt er een aflevering online van Villa Oranje, waarin Frank Evenblij in een villa zit met Dirk Kuyt, Wesley Sneijder, John Heitinga en Mark van Bommel. Ze blikken vooruit op het EK en terug op hun carrières, en hebben natuurlijk de grootste lol met elkaar.

In welk land zijn de EK-wedstrijden

Het EK zou eigenlijk in 2020 al zijn, maar door corona is het uitgesteld naar 2021. Het toernooi is dit keer niet in één land, maar er zijn wedstrijden in heel Europa. Zo is de openingswedstrijd in Rome en de finale in Londen. Ook in Amsterdam wordt er gespeeld:

13 juni: Nederland - Oekraïne
17 juni: Nederland - Oostenrijk
21 juni: Noord-Macedonië - Nederland
26 juni: Wales - Denemarken

Andere steden waar wordt gespeeld zijn: Sevilla (Spanje), Kopenhagen (Denemarken), Boekarest (Roemenië), St. Petersburg (Rusland), Glasgow (Schotland), München (Duitsland), Bakoe (Azerbeidzjan), Boedapest (Hongarije).

Coronaproof samen EK kijken

Door corona kunnen de tribunes niet in alle stadions vol zitten, soms zijn ze maar voor 20% gevuld. Alleen in Boedapest is het stadion als vanouds tot de nok vol. Ook thuis kunnen we niet als vanouds met een huiskamer voor vrienden kijken naar de wedstrijden. Toch zijn er best mogelijkheden om coronaproof samen van het EK te genieten. In de tuin is het risico op besmetting lager dan binnen. Houd goed de maatregelen in de gaten om te zien hoeveel mensen je thuis mag ontvangen en maak er het beste van.

Lees ook: Wifi in de tuin en op zolder? Zo regel je dat

Wat zijn de belangrijkste achtste finales?

Dat het Nederlands elftal is uitgeschakeld, betekent niet dat er niets meer te zien is. Er zijn nog genoeg spannende duels om te volgen. We hebben er een paar uitgelicht:

België - Italië

Natuurlijk supporten we onze sympathieke zuiderburen en hun Rode Duivels. Ze wonnen de achtste finale van de heersend Europees kampioen: Portugal. In de kwartfinale staan ze tegenover Italië, ook al zo’n traditioneel sterke tegenstander. Op dit EK lijkt alles mogelijk, dus hup Rode Duivels! Op naar de halve finale? België en Italië treffen elkaar 2 juli.

Zwitserland - Spanje

In 2020 speelden de teams nog gelijk tegen elkaar en won Spanje een keer van Zwitserland. Zwitserland wist in een ongekend spannende wedstrijd van heersend wereldkampioen Frankrijk te winnen - terwijl ze zelf nog nooit een medaille op het EK hebben behaald. Weet Zwitserland het vast te houden en het sterke Spanje ook weten te verslaan? We zullen het 2 juli zien.

Lees ook: Zo mis je geen enkele voetbalwedstrijd

Gerelateerde artikelen