Telefoons voor ouderen en senioren-smartphones

Je wil graag op de hoogte blijven van alle nieuwtjes in de familie-appgroep, maar wil niet een ingewikkelde smartphone met kleine icoontjes en eindeloos veel instellingen. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook seniorentelefoons die overzichtelijker te bedienen zijn en grotere icoontjes hebben. Speciaal voor de hippe oudere jongeren! Wat zijn senioren-smartphones precies en welke smartphones voor senioren zijn er?

Telefoons voor ouderen en senioren-smartphones

Je wil graag op de hoogte blijven van alle nieuwtjes in de familie-appgroep, maar wil niet een ingewikkelde smartphone met kleine icoontjes en eindeloos veel instellingen. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook seniorentelefoons die eenvoudig te bedienen zijn en grotere icoontjes hebben. Speciaal voor de hippe oudere jongeren! Wat zijn senioren-smartphones precies en welke toestellen voor senioren zijn er?

Wat is een seniorentelefoon?

Een seniorentelefoon is een smartphone of mobiele telefoon die speciale functies heeft en ontworpen is voor senioren. De knoppen zijn bijvoorbeeld groter en er kan een noodknop op zitten. Bij smartphones is het prettig als de home- en de terugknop fysieke knoppen zijn of altijd zichtbaar blijven. Dat maakt het makkelijker te besturen. En doordat er niet te veel poespas op de telefoons zit, wordt het helemaal een makkie om je kleinkind even een berichtje te sturen of te videobellen op Whatsapp.

Lees ook: Telefonie voor ouderen van nu: tips

Handige sneltoetsen en snelkoppelingen

Naast dat het leuk is om in contact te blijven, is het soms ook noodzakelijk. Op seniorentelefoons zitten opties om via sneltoetsen of snelkoppelingen één of enkele belangrijke contacten te bellen. Met een foto op de achtergrond, of een knop op het toetsenbord. Zo zie je in één oogopslag naar wie je belt. Dat is fijn in geval van nood, maar ook makkelijk als er een boodschap gedaan moet worden. 

Een noodknop op je telefoon

Op de meeste seniorentelefoons zit ook een noodknop. Dat is een fysieke knop, meestal op de achterkant. Je kunt daar dan bijvoorbeeld 3 keer op drukken om hem te activeren, en dan belt hij een nummer dat je van te voren hebt ingesteld. Bijvoorbeeld de buren, of een zoon of dochter. Die kunnen dan meteen poolshoogte nemen en te hulp schieten als het nodig is. 

Lees ook: Ouderen en veilig internetten

De Emporia SMART.4 is een smartphone voor senioren. Het toestel werkt op een aangepaste vorm van Android. De meest belangrijke functies hebben grote iconen en zijn makkelijk te gebruiken. Het uitgebreide instellingenmenu is verborgen. Je kunt er dus wel bij, maar zal niet per ongeluk vanalles wijzigen. Op de achterkant zit een noodknop die naar 5 contacten kan bellen, berichten kan versturen en de locatie kan delen. Als je de noodknop niet nodig hebt, kun je de bijgeleverde cover gebruiken die de knop bedekt. 

Liever geen touchscreen? Dan is de Emporia ACTIVEglam misschien een optie. Deze smartphone klap je open en heeft een toetsenbord. Ook deze smartphone heeft achterop een noodknop die je eventueel kan bedekken. 

Makkelijk te bedienen smartphone: de iPhone

Wil je wel graag in contact blijven, maar is een speciale seniorentelefoon nog niet nodig? Ga dan voor een iPhone SE (2020). Dit handzame toestel draait op iOS, een besturingssysteem dat makkelijk onder de knie te krijgen is. Het is zo ontwikkeld, dat je zonder voorkennis alleen op gevoel de telefoon kunt bedienen. Of ga voor een refurbished iPhone.

Alles over seniorentelefoons bij KPN 

Gerelateerde artikelen