Signal app: wat is het en hoe werkt het?

Misschien heb je er al eens van gehoord, misschien ook niet: de Signal app. Een app waarmee je berichtjes en foto’s kunt versturen, maar ook met mensen kunt bellen, net zoals dit kan met WhatsApp of Telegram. Toch zijn er ook een aantal verschillen tussen de verschillende apps. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over de Signal app.

Wat is de Signal app?

Laten we beginnen bij het begin: wat is de Signal app? Zoals je in de introductie al las, kun je met de Signal app, die ook bekend staat als Signal Messenger of Signal Private Messenger, andere mensen bellen, berichten uitwisselen en afbeeldingen versturen. In die zin dus niet gek veel anders dan WhatsApp of Telegram. Waar het grote verschil zit (en de reden waarom steeds meer mensen deze app verkiezen) is het feit dat de privacy van de gebruiker in deze app veel beter gewaarborgd wordt.

De Signal Private Messenger is mede-opgericht door Brian Acton, de man die ook WhatsApp oprichtte, maar dit bedrijf verliet omdat hij het niet eens was met hoe er met gebruikersgegevens omgegaan werd. Hij richtte non-profitorganisatie Signal Foundation op met het idee technologie zo normaal mogelijk te maken, zonder data te delen met andere partijen. De app draait volledig op donaties, wat betekent dat er verder geen geld verdiend wordt aan de data binnen Signal Messenger – en dat is wel zo fijn voor je privacy. 

Signal app: veiligheid en privacy

De Signal app gebruikt end-to-end encryptie, aangedreven door Signal Protocol. Dit is een programma dat doorgaans gebruikt wordt om communicatie te beveiligen. Daarin is de app tot nu toe nog niet anders dan de andere apps, al helpt Signal in privacy omdat alle berichten versleuteld zijn. In andere apps is dit vaak maar een (klein) deel. Wat Signal ook veilig maakt, is het feit dat de app ‘open-source’ is: iedereen kan de code van de app bekijken en controleren of er geen foutjes in staan. Naast dat dit dus transparant is, is het ook heel handig: iedereen die onderdeel is van de Signal-community kan helpen de fouten uit Signal te halen. Dit maakt de Signal app dus veilig én zorgt ervoor dat eventuele storingen snel zijn verholpen.

Hoe werkt de Signal app: desktop en mobiel?

Maar hoe werkt de Signal app dan en hoe krijg je ‘m het best geïnstalleerd? De Signal app kan zowel op je desktop als telefoon worden geïnstalleerd en hier gaan voor beide net even andere stappen aan vooraf. We zetten ze voor het gemak even voor je op een rijtje:

Signal op Android

  • Zorg dat je de Signal app download in de Google Play Store
  • Geef Signal toegang tot je contacten. Dit doe je door te kiezen voor ´Doorgaan´ en dan bij het toegang geven tot je contacten voor ´Toestaan´
  • Geef Signal daarnaast ook toegang tot je foto´s, media en bestanden en tot het starten van telefoongesprekken
  • Voer je telefoonnummer in
  • Voer de code die je via de sms krijgt in
  • Vul je naam in
  • De Signal app staat nu op je telefoon!

Signal op iPhone

  • Zorg dat je de Signal app download in de App Store.
  • Vul je telefoonnummer in
  • Vul de code in die je ontvangt via sms
  • Sta toe dat Signal je berichten wil sturen
  • Vul je profielnaam in en kies, als je dat wil, meteen een leuke profielfoto
  • Voor het uitkiezen van een profielfoto wil Signal wel toegang tot je foto´s, dus mocht je dit willen, sta dit dan toe
  • Geef Signal toegang tot je contacten en start je eerste gesprek!

Signal op desktop

Net zoals bij WhatsApp en Telegram is er van de Signal app ook een versie voor je computer. Hiervoor is het wel belangrijk dat je de Signal app al op je telefoon hebt geïnstalleerd. Om Signal Web te installeren loop je de volgende stappen door:

  • Vul https://signal.org in op je browser
  • Kies voor ‘Desktop’
  • Selecteer de versie die je nodig hebt voor jouw computer, bijvoorbeeld voor Windows of voor Mac.
  • Er verschijnt een QR-code op je scherm en je ziet de tekst ‘Koppel je telefoon aan Signal Desktop’
  • Ga in de Signal app op je telefoon naar Instellingen en kies dan voor ‘Gekoppelde apparaten’
  • Kies voor ‘Nieuw apparaat koppelen’
  • Scan met je telefoon de QR-code
  • De vraag of je het apparaat wil koppelen verschijnt dan in beeld, klik dan op ‘Nieuw apparaat koppelen’
  • That’s it! Signal Desktop is nu helemaal klaar voor gebruik

Signal versus WhatsApp

Zoek je informatie op over Signal, dan kom je al snel op artikelen die het verschil van Signal en WhatsApp aanduiden. Waarom er zoveel wordt gepraat over Signal versus WhatsApp komt door een aanpassing in de regels van WhatsApp op het gebied van privacy. Hierdoor zijn veel mensen gaan kijken naar een alternatief. Uiteindelijk blijken de regels die WhatsApp wilde veranderen nauwelijks op toepassing van gebruikers in Europa en zijn er verschillende manieren om WhatsApp te beveiligen. Maar het is natuurlijk altijd een goed idee om te kijken naar een (veiliger) alternatief.

Als je WhatsApp vergelijkt met Signal is de beveiliging van Signal inderdaad veel beter. De belangrijkste reden hiervoor is dat  jouw informatie niet terecht komt bij externe partijen. Als je kijkt naar de mogelijkheden binnen de app kun je met WhatsApp echter veel meer. Signal geeft je de basismogelijkheden van een app om contact te leggen met anderen, maar je kunt bijvoorbeeld niet hetzelfde bericht naar verschillende mensen sturen.  De mogelijkheid om een groepsgesprek te voeren liet daarnaast ook heel lang op zich wachten. Een hele fijne feature die Signal wel heeft en waarbij je op WhatsApp iets meer moeite moet doen is ‘Note to Self’ een privégesprek met jezelf waarin je alles kwijt kunt wat je nodig hebt of wilt onthouden.

Dus, Signal of WhatsApp? Dat is aan jou. Staat veiligheid bij jou hoog in het vaandel, dan is Signal ipv WhatsApp aan te raden. Hecht je toch ook waarde aan verschillende features zoals het verzenden van een bericht naar meerdere personen tegelijk? Dan wil je misschien liever bij WhatsApp blijven.

Signal versus Telegram

WhatsApp is niet de enige app die al door veel mensen wordt gebruikt voor het houden van contact met anderen. Ook de app Telegram wordt veel gebruikt. Kijkend naar Signal versus Telegram is Telegram wel veiliger dan WhatsApp, maar niet veiliger dan Signal. In Signal zijn namelijk alle berichten end-to-end versleuteld, waardoor alleen jij en degene die de berichten ontvangt ze kunnen zien. Bij Telegram kunnen medewerkers van de app en andere externe partijen ook bij een deel van de berichten.

Daarnaast verschillen de mogelijkheden van Signal en Telegram niet veel. Je kunt dezelfde dingen met Signal of Telegram, al is Telegram beter aanpasbaar naar jouw voorkeuren op het gebied van kleuren, lettertype grootte, emoji’s en meldingen. Daar staat dus tegenover dat Signal wel nóg een stukje veiliger is. Aan jou de keuze dus!

Op zoek naar een nieuwe telefoon om de Signal app op te gebruiken? Check hier het volledige aanbod van telefoons bij KPN!

Gerelateerde artikelen