Nieuwe opvouwbare smartphones van Samsung: de Galaxy Z Fold3 5G en de Galaxy Z Flip3 5G

Weet je nog, vroeger, dat je je telefoon kon dichtklappen? Het gevoel van die ‘klak’ is toch niet hetzelfde als het geluid dat smartphones maken als je het beeldscherm uit klikt. Goed nieuws voor mensen die dit gevoel missen. En voor iedereen die graag een compacte smartphone wil met een groot beeldscherm. Samsung heeft op 11 augustus 2021 twee nieuwe opvouwbare smartphones met extra mogelijkheden en de ultieme entertainment-ervaring aangekondigd: de Galaxy Z Fold3 5G en de Galaxy Z Flip3 5G! Gemaakt om je leven leuker en productiever te maken. Wat zijn de verschillen tussen deze twee nieuwe foldable smartphones?

Waarom een opvouwbare smartphone?

Misschien vraag je je af wat het voordeel is van een smartphone die je op kunt vouwen. Het eerste voordeel is natuurlijk dat je een groot beeldscherm hebt, maar de smartphone wel gewoon in je broekzak past. Maar er zijn meer voordelen: doordat je de telefoon (half) op kunt vouwen, krijg je nieuwe mogelijkheden. Zo kun je de Fold3 half open voor je neerzetten en handsfree deelnemen aan een videovergadering bijvoorbeeld. Of je kunt de hoofdcamera’s gebruiken voor selfies en vlogs in hogere resolutie. Zo heb je je handen vrij voor een dansje of tutorial. 

Doordat het beeldscherm opengevouwen lekker groot is, kun je heerlijk relaxed series kijken of gamen, maar ook super makkelijk en overzichtelijk foto’s bewerken of video’s monteren. Met de splitview deel je je beeldscherm in twee velden om nog makkelijker te multitasken. Zo kun je bijvoorbeeld door je contactenlijst scrollen aan de linkerkant, terwijl je aan de rechterkant meteen alle contactinformatie ziet. Het is als een bioscoop en PC in één apparaat. En hadden we al gezegd dat ze gewoon in je broekzak passen?

Lees ook: 3 Samsung Galaxy S21-telefoons gelanceerd tijdens onthullingsevent.

Wat zijn de verschillen tussen de Galaxy Z Fold3 en Galaxy Z Flip3?

Allereerst natuurlijk het formaat. De Flip3 is uitgevouwen het formaat van een grote smartphone. De Fold3 is uitgevouwen de breedte van bijna twee smartphones naast elkaar. De Flip3 is dus dichtgevouwen zo groot als een halve smartphone, de Fold3 als een hele smartphone. 

De beeldschermen van de Samsung Galaxy Z Fold3 en Flip3

De Flip3 heeft op de buitenkant ook een klein beeldscherm, waarop je kleine taken kunt doen, zoals berichten lezen, timers zetten en zien wie er belt. Deze display is 4 keer groter dan de kleine display op de voorganger, de Galaxy Z Flip2. Als je een selfie maakt terwijl de Flip3 dicht is, zie je jezelf op het display aan de buitenkant.

De Fold3 heeft een groot beeldscherm aan de buitenkant, waardoor je je telefoon ook dichtgevouwen normaal kunt gebruiken. Het beeldscherm aan de binnenkant heeft de verhouding 4:3, de traditionele televisie-verhouding. Beide grote beeldschermen zijn Dynamic AMOLED 2x - dat geeft het ‘HDR10+’. Dat houdt in dat de kleuren van je beeldscherm spatten en het beeld haarscherp is. 

Dan de verversingsfrequentie - het aantal Hz van de grote beeldschermen. Dit bepaalt hoe vloeiend bewegingen zijn en is vooral belangrijk als je gaat gamen, of video’s kijkt. Precies waar deze telefoons voor gemaakt zijn dus. Bij de Flip3 is dat ‘adaptive 120Hz’. Dat houdt in dat het beeldscherm bij gamen of streamen op 120 Hz zit, en bij het versturen van bijvoorbeeld een e-mail lager. Lekker energiezuinig dus. Bij de Fold3 is het kleine beeldscherm adaptive, en het grote beeldscherm beschikt over 120Hz. 

De camera’s van de opvouwbare telefoons

De camera’s van Samsung staan erom bekend de beste te zijn en allerlei creatieve opties te bieden. Met deze opvouwbare Samsungs kun je helemaal los. De extra beeldschermen bieden namelijk ook extra mogelijkheden: vouw je Fold3 open voor een selfie met één van de drie camera’s achterop. Gebruik de Dual Preview, zodat jij op het uitgevouwen beeldscherm ziet wat voor foto je maakt terwijl je model zichzelf kan zien op beeldscherm aan de voorkant. Zet je Flip3 half opengevouwen neer om hands free een vlog op te nemen. Of vouw de Flip3 dicht en neem een selfie terwijl je op het kleine display kijkt. Zo maak je de perfecte selfie met de hoofdcamera’s, die toch nét een hogere resolutie hebben dan de selfie camera.  

Lees ook: Zo maak je mooie foto's met je smartphone: 7 fotografietips.

De camera’s van de Galaxy Z Flip3

De Flip3 heeft 3 camera’s. Op de achterkant zijn dat twee camera’s met 12MP, een wide en een ultra wide. Zo kun je dus een extra breed blikveld vastleggen: van mooie landschappen tot grote groepen mensen. Aan de binnenkant heeft de Flip3 een 10MP selfie camera. Als je de camera gebruikt terwijl de telefoon opgevouwen is, kun je een preview zien op het kleine display. Super compact, makkelijk en snel foto’s maken dus! 

De camera’s van de Galaxy Z Fold3

De Fold3 heeft ook meerdere camera’s, maar liefst 5: 3 op de achterkant, een selfie camera op de voorkant een een camera om te videobellen aan de binnenkant. De camera’s aan de achterkant zijn ultra wide, wide en tele. Met de telelens heb je 2x zoom, met de ultra wide kun je prachtige weidse landschappen vastleggen en met de wide leg je alles ertussenin vast. Deze camera’s hebben alle drie 12MP. Het handige van de Fold3 is dat je tegelijk de Capture View én het resultaat ziet. Die kun je meteen verwijderen of delen, terwijl je de camera ook nog aan hebt staan. 

Aan de voorkant zit een selfie camera met 10MP en aan de binnenkant zit ook nog een camera met 4MP. Deze is bedoeld om te videobellen, en is niet zichtbaar. Normaal gesproken is de selfie camera op je beeldscherm een zwart stipje. Maar met een speciale techniek neemt deze camera de kleur over van de pixels om hem heen - je mist dus geen pixels meer tijdens het gamen of streamen. Geen hinderlijke zwarte stip in beeld! 

Vanaf nu zijn de nieuwe foldable Samsungs te bestellen. Ontdek hier alles over de Samsung Galaxy Z Fold3 5G en de Samsung Galaxy Z Flip3 5G. 

De specificaties van de Samsung Galaxy Z Fold3 5G en de Galaxy Z Flip3 5G op een rij

Galaxy Z Fold3 5G Galaxy Z Flip3 5G
Maat beeldschermen Dicht: 6.2” Open: 7.6” Cover: 1.9” Open: 6.7”
Beeldscherm Dicht: HD+ Dynamic AMOLED Open: QXGA+ Dynamic AMOLED 2X Cover: Super AMOLED Open: FHD+ Dynamic AMOLED 2x
Verversingssnelheid Dicht: 60/120Hz Open: 120Hz Cover: 60Hz Open: Adaptive 120Hz
Pixels Dicht: 2268 x 832 Open: 2208 x 1768 Cover: 260 x 512 Open: 2640 x 1080
Camera’s Achter: Ultra wide 12MP F2.2 Wide 12MP OIS Dual Pixel AF F1.8 Tele 12MP OIS, 2x zoom, F2.4 Voor: 10MP FF F2.2 Binnen: Under display camera 4MP FF F1.8 Achter: Ultra wide 12MP FF 123° F2.2 Wide 12 MP OIS Dual Pixel F1.8 Voor: 10MP FF F2.4
Processor Snapdragon 888 Snapdragon 888
Batterij 4,400 mAh 3,300 mAh
RAM 12GB 8GB
Geheugen 256 of 512GB 128 of 256GB
Vingerafdruk Slide fingerprint scanner Slide fingerprint scanner
Waterbestendigheid Water resistance IPx8 Water resistance IPx8
Materiaal beeldscherm Gorilla Glass Victus Gorilla Glass Victus
Kleuren Phantom Black, Phantom Silver, Phantom Green Cream, Phantom Black, Green, Lavender
Gewicht 271 gram 183 gram
Afmetingen Dicht: 158.2 x 67.1 x 16.0/14.4 mm Open: 158.2 x 128.1 x 6.4 mm Dicht: 86.4 x 72.2 x 17.1/15.9 mm Open: 166.0 x 72.2 x 6.9 mm

Gerelateerde artikelen